Scena care nu a apărut în documentarul „Vin românii”, de la Channel 4: fiul lui Ion Raţiu a primit Ordinul Imperiului Britanic din mâna Prinţului Charles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Raţiu a participat la ceremonie însoţit de familie. FOTO: CRD
Nicolae Raţiu a participat la ceremonie însoţit de familie. FOTO: CRD

Români nu sunt doar cei care lucrează în service-uri sau la aziluri de bătrâni. Nicolae Raţiu, fiul cel mic al lui Ion Raţiu, a primit medalia de Membru al Ordinului Imperiului Britanic în semn de recunoaştere a muncii sale pentru românii defavorizaţi. Prinţul Charles l-a felicitat pe Nicolae Raţiu pentru proiectele susţinute de Fundaţia Raţiu şi de Centrul Raţiu pentru Democraţie şi în special pentru programul „Participarea Tinerilor”.

Într-o perioadă în care problema românilor din Anglia este din nou în atenţia presei din peninsulă, odată cu difuzarea serialului "Vin românii" pe Channel 4, prinţul Charles l-a decorat pe fiul cel mic al lui Ion Raţiu, Nicolae. Evenimentul echilibrează un pic imaginea Clujului, dar şi a României, care a apărut în documentar prin imaginile de la groapa de gunoi Pata Rât, unde locuieşte naratorul peliculei, Alex Fechete. Serialul relatează poveştilor mai multor români care merg în Anglia pentru a-şi căuta o slujbă.
 

Dacă Alex Fechete şi-a căutat de lucru la service-urile auto din Londra, Nicolae Raţiu, un alt reprezentant al Clujului, a fost premiat pe data de 26 februarie, la Palatul Buckingham. Fiul cel mic al lui Ion Raţiu nu locuieşte în Cluj, dar o mare parte a activităţii sale constă în coordonarea acţiunilor Centrului Raţiu pentru Democraţie, care are sediul la Turda. Nicolae Raţiu are şi cetăţenie română şi a declarat că unul dintre cele mai importante obiective ale sale este să continue misiunea familiei Raţiu de slujire a României.


Nicolae a primit medalia de Membru al Ordinului Imperiului Britanic în semn de recunoaştere a muncii sale pentru romînii defavorizaţi. Printul Charles şi-a mărturisit propria sa dragoste pentru România afirmând cu mândrie că deja ne-a vizitat ţara de 18 ori. Alteţa sa Regală l-a felicitat Nicolae Raţiu pentru proiectele susţinute de Fundaţia Raţiu şi de Centrul Raţiu pentru Democraţie şi în special pentru programul Participarea Tinerilor. Nicolae a mulţumit la rândul său Alteţei Regale Prinţul Charles pentru faptul că se implică în promovarea unei imagini pozitive a ţării pe care amândoi o iubesc.

Cine este Nicolae Raţiu

Născut în Davos, Elveţia (7 mai 1948), Nicolae Raţiu a început să se implice în problemele din România după căderea comunismului, odată cu întoarcerea în ţară a tatălui său, Ion Raţiu, se arată în CV-ul său publicat pe siteul centrului Raţiu pentru Democraţie. Timp de 10 ani,  Nicolae Raţiu a fost preşedintele Uniunii Mondiale a Românilor Liberi (UMRL). Înfiinţată de Ion Raţiu în 1984, Uniunea a avut scopul de a conecta toate organizaţiile româneşti anti-comuniste din Diaspora, iar una dintre activităţile importante ale Uniunii consta în publicarea unui ziar lunar pentru Diaspora din întreaga lume. Ziarul a fost publicat din 1984 până în 1996, când publicaţia a fost înlocuită cu ziarul naţional român „Cotidianul”, deţinut de familia Raţiu. Nicolae Raţiu a îndeplinit funcţiile de editor şi co-editor „Cotidianul”, până în anul 2006.


„În calitate de Preşedinte al UMRL, misiunea domnului Raţiu a constat în promovarea libertăţii şi restaurarea democraţiei în România. Astfel, până în 1996, Nicolae Raţiu a susţinut activităţi de lobby pe lângă Comisia Europeană şi guvernul britanic, cu scopul de a dezvălui ce se întâmplă cu adevărat în România, în contextul în care primele guverne alese prin vot popular opuneau rezistenţă la o schimbare reală spre democraţie”, arată sursa citată. 

Fond de caritate pentru România

În decembrie 1989, Nicolae Raţiu a înfiinţat, în Marea Britanie, fondul de caritate „Relief Fund” pentru România şi a coordonat eforturile de ajutorare iniţiate de publicul britanic şi îndreptate spre societatea românească post-decembristă. Prin filiala sa românească, Relief Fund este, în prezent, o organizaţie independentă care sprijină activităţi comunitare.
 

Din 1990, domnul Raţiu este preşedinte şi membru al Consiliului Director al Fundaţiei Caritabile a Familiei Raţiu (RFCF), organizaţie care oferă sprijin financiar studenţilor români care studiază în Marea Britanie. Din 1991 şi până în prezent, peste 1.000 de studenţi au beneficiat de bursele RFCF. Totodată, Fundaţia susţine promovarea culturii româneşti (un exemplu fiind Festivalul de Film Românesc de la Londra, în perioada 2004-2012). Prin intermediul RFCF, Nicolae Raţiu a dezvoltat, împreună cu tatăl său, încă din 1989, Catedra de Studii Româneşti„Ion Raţiu” la Georgetown University din Washington, D.C. (înfiinţată în 1991) – prima catedră din SUA dedicată studiilor româneşti. Mai mult, Nicolae Raţiu este iniţiatorul Premiului Ion Raţiu pentru Democraţie, program desfăşurat în parteneriat cu Centrul Woodrow Wilson pentru Cercetători Interneţionali („Woodrow Wilson Center for International Scholars”), începând din anul 2005.

A fondat Centrul Raţiu pentru Democraţie

Nicolae Raţiu a sprijinit înfiinţarea organizaţiei româneşti de caritate Fundaţia Raţiu România, fondată de Elisabeth Raţiu, la Bucureşti, în anul 1995, pentru acordarea de tratatament copiilor bolnavi de leucemie, aflaţi în spitalele din Bucureşti (în special la Spitalul Fundeni).
 

Împreună cu Indrei Raţiu, fratele său, Nicolae a fondat Centrul Raţiu pentru Democraţie (CRD), cu sediul în Turda, judeţul Cluj, organizaţie care promovează idealurile democratice ale tatălui lor, Ion Raţiu. Organizaţia, care a sărbătorit cea de-a zecea aniversare în 2014, desfăşoară programe anuale cu mii de beneficiari la nivel local, regional şi naţional. Programele desfăşurate de CRD au următoarele scopuri: lupta împotriva traficului de persoane, transparenţă sporită, programe de voluntariat, ateliere de teatru, drepturile omului, identitate şi diversitate, iniţiative de implicare a tinerilor şi nu numai. În 1994, domnul Nicolae Raţiu a fondat Centrul Cultural Român din Londra, organizaţie care se concentrează asupra capacitării membrilor comunităţii româneşti de a se exprima prin teatru, artă, fotografie, cu obiectivul de a creşte înţelegerea şi aprecierea artelor româneşti în Marea Britanie.

A protestat la Londra faţă de RMGC

În anul 2000, împreună cu arhitectul Şerban Cantacuzino, Nicolae Raţiu a devenit membru fondator al fundaţiei Pro Patrimonio, organizaţie care are filiale atât în România, cât şi în Marea Britanie şi a cărei misiune o constituie conservarea şi restaurarea moştenirii româneşti. Totodată, domnul Raţiu este membru al Consiliului Director al Fundaţiei Adept. Fundaţia Adept este înregistrată în Marea Britanie şi îşi propune să conserve modurile tradiţionale de agricultură, precum şi flora şi fauna din Transilvania. Nicolae Raţiu este, de asemenea, preşedintele Transilvania Fest şi oferă sprijin financiar anual acestui festival itinerant de cultură şi gastronomie. În acelaşi timp, Nicolae Raţiu şi-a asumat rolul de purtător de cuvânt pentru români şi pentru comunitatea românească din Marea Britanie. În timpul demonstraţiilor din 2013 împotriva proiectului minier Roşia Montană, Nicolae Raţiu a protestat în Londra, exprimându-şi opinia împotriva proiectului de exploatare în mass-media. În plus, ca preşedinte al Pro Patrimonio, a lucrat, împreună cu Şerban Cantacuzino, la realizarea unui raport obiectiv pe această temă, în Marea Britanie.
 

În prezent, Nicolae Raţiu este, de asemenea, Managing Director al Regent House Properties Ltd şi consilier senior în cadrul grupului de companii din Marea Britanie, Franţa şi România, deţinute de familia Raţiu. Nicolae Raţiu este absolvent de studii superioare în transporturi maritime şi economie, în cadrul Colegiului Marlborough (Marea Britanie) şi, respectiv, Universitatea din New York, SUA.

Citeşte şi

 
EXCLUSIV Eroul documentarului „Vin românii“: „Suntem mai rasişti decât englezii. Cel mai tare m-a durut când românii au susţinut că nu sunt român“

Jurnaliştii britanici recidivează. Românii, jigniţi grav şi fără noimă într-un documentar Channel 4

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite