Castelul „cu scoici“ de la Coplean, ridicat de un guvernator al Transilvaniei, fost sediu de CAP, acum ruină printre urzici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul haller din Coplean FOTO> art.historia.blogspot.com
Castelul haller din Coplean FOTO> art.historia.blogspot.com

Aproape de oraşul clujean Dej se află satul Coplean care are, la marginea sa, Castelul Haller, numit şi castelul cu scoici datorită motivelor arhitectonice de la ferestre. Istoricii spun că este unul dintre cele mai romantice castele din judeţ.

La marginea satului Coplean se văd urmele unui castel somptuos din vremurile trecute: Castelul Haller.

Deşi se află pe lista monumentelor istorice de valoare pentru judeţul Cluj, construcţia arată jalnic în zilele noastre, cu părţi din zid inundate de urzici.
Castelul este o adevarată bijuterie arhitectonică lăsată în paragină. Restaurat în anii ’70, a fost distrus şi prădat de oamenii locului după Revoluţia din 1989.

În ciuda stării de degradare în care este, pe zidurile castelului se văd decoraţiile în stilul rococo, realizate de un celebru sculptor austriac, Anton Schuchbauer, foarte activ la Cluj în veacul al 18-lea.

Castelul a fost ridicat în secolul al XVIII-lea, în perioada 1725-1771, de Ioan Haller, guvernatorul Transilvaniei între anii 1734-1755. Construcţia poartă numele guvernatorului.

catselul haller cluj

La fel ca şi în cazul bisericii de la Vad (judeţul Cluj), pentru construirea castelului au fost folosite materiale de construcţie provenite din ruinele castrului roman de la Căşeiu.
Castelul a fost ridicat pe locul unui mai vechi conac, are o lungime de 24,5 metri, cu o intrare marcată de şase coloane de piatră prevăzute cu capiteluri ionice. Coloanele susţin o terasă de 9,5 metri lungime şi 2,5 lăţime. Zidurile sunt masive, cu o grosime de un metru.

În dreptul intrării este  o terasă sprijinită pe coloane cu capiteluri ionice, din piatra masivă. Tot din piatră  s-au cioplit şi frumoasele ancadramente ale ferestrelor cu scoici în formă de evantai, motiv pentru care Castelul Haller e cunoscut şi sub denumirea „castelul cu scoici“.

catselul haller cluj

Istoricul clujean Tudor Sălăgean spune că această construcţie este „cel mai romantic castel“, „cea mai importantă şi mai spectaculoasă construcţie rococo din Transilvania“.

În 1920 a avut loc un incendiu, iar acoperişul în stil baroc a fost distrus.

Sediul al CAP-ului, asta a fost castelul Haller în anii 60. După 89 a fost părăsit, acoperişul a căzut rapid şi încet-încet a ajuns o ruină. Despre castel se mai ştie că a fost restaurat în anii 70 într-o manieră contestată de specialişti, restaurare care l-ar fi adus într-o stare de degradare decât să-l conserve, dar şi că este în proprietatea a patru persoane care nu îşi permit să-i dea o nouă faţă.

Mai puteţi citi:

Inorogii care păzesc Someşul şi ruinele Castelul Kornis din Mănăstirea

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite