Scriitor nominalizat la premiul Nobel, doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul portughez António Lobo Antunes, multiplu nominalizat la Premiul Nobel, va deveni astăzi, Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca. Antunes este invitatul special al Festivalului Internaţional de Carte Transilvania, în cadrul căruia îşi va lansa o carte şi va intra în dialog cu cititorii.

Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, partener al Festivalului Internaţional de Carte Transilvania, va decernarna, astăzi, de la 11, în Aula Magna a UBB,titlul de Doctor Honoris Causa, scriitorului portughez António Lobo Antunes, multiplu nominalizat la Premiul Nobel. Titlul îi este acordat în urma propunerii formulate de reprezentanţii Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”. Laudatio va fi prezentată de Prof. univ. dr. Ruxandra Cesereanu.

Dialog cu un scriitor de Nobel 

A doua zi după acordarea distincţiei, marţi, 7 octombrie, de la ora 12.00, sala “Mihai Eminescu” a Facultăţii de Litere din cadrul UBB va găzdui un dialog în faţa publicului între António Lobo Antunes şi scriitorul Dinu Flămând, conversaţia bazându-se pe opera scriitorului portughez. Va avea loc şi o sesiune de autografe. Volumul de eseuri şi amintiri „Inima inimii” va apărea la Editura Humanitas Fiction, în colecţia „Raftul Denisei”, selecţia textelor si traducerea purtând semnătura lui Dinu Flămând. Lansarea volumului, în premieră în România, va avea loc la deschiderea oficială a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania (7 octombrie 2014), în cadrul unui eveniment special, organizat în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Scriitor de Nobel

„Pentru valoarea scrierilor sale, Antonio Lobo Antunes a primit o serie de premii şi distincţii internaţionale: Premiul Uniunii Scriitorilor din Portugalia (1985 şi 1999), Premiul Cultural Francez (1996 şi 1997), Premiul Rosaliá de Castro (1999), Premiul Austriac pentru Literatură Europeană (2000), Marele Premiu al Uniunii Scriitorilor din România (2003), Premiul Internaţional al Uniunii Latine (2003), Premiul Jerusalem (2005), Comandor al Ordinului Palmelor Academice (2008). Pentru opera sa prozastică de veritabilă anvergură mondială, consider că domnul Antonio Lobo Antunes merită titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai", spune decanul Facultăţii de Litere, profesorul Corin Braga, în motivaţia acordării titlului de Doctor Honoris Causa din partea UBB.Scriitorul Antonio Lobo Antunes a fost propus de două ori pentru Premiul Nobel, iar la momentul actual deţine 2 titluri de Doctor Honoris, unul în Portugalia, iar altul în România.

.

Carte de vizită

António Lobo Antunes s-a născut în 1942 la Lisabona. Este de formaţie medic psihiatru, urmând tradiţia familiei, dar şi-a abandonat cariera medicală în favoarea scrisului. În timpul războiului colonial a fost în Angola ca locotenent, chirurg şi psihiatru, experienţă traumatizantă care a devenit o temă predilectă a prozei sale. Face parte din generaţia de romancieri lansaţi după Revoluţia din 1974 şi este considerat cel mai valoros scriitor portughez contemporan. Debutează în 1979 cu Memória de Elefante. Urmează o serie de romane care îl consacră, printre care: Os Cus de Judas (1979), Conhecimento do Inferno (1980), Explicação dos Pássaros (1981), Fado Alexandrino (1983), Întoarcerea caravelelor (As Naus, 1988; Humanitas, 2003). În 1992 publică Ordinea naturală a lucrurilor (A Ordem Natural das Coisas; Humanitas Fiction, 2008), roman pentru care e comparat cu Gogol şi Canetti. Opera sa mai cuprinde: A Morte de Carlos Gardel (1994), Manualul inchizitorilor (Manual dos Inquisidores, 1996; Humanitas, 2005), O Esplendor de Portugal (1997), Cuvânt către crocodili (Exortação aos Crocodilos, 1999; Humanitas, 2004), Não Entres Tão Depressa Nessa Noite Escura (2000), Que Farei Quando Tudo Arde? (2001), Bună seara lucrurilor de pe aici (Boa Tarde às Coisas Aqui em Baixo, 2003; Humanitas, 2006), Ontem Não te vi em Babilónia (2006), O Meu Nome é Legião (2007), Arhipelagul insomniei (O Arquipélago da Insónia, 2008). 

Citeşte şi

VIDEO Cel mai mare festival de carte din Transilvania începe mâine la Cluj: peste 100 de edituri, 66 de lansări, 14 concerte şi circa 150 de invitaţi

Transilvania are propriul festival de carte. Călătorie în lumea literelor pe muzica lui Nucu Pandrea, singurul român care cântă la frunză

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite