Scriitorul din umbră. Secretele a şase profesori de la UBB, dezvăluite la Noaptea Muzeelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine veche a UBB FOTO Adevărul
Imagine veche a UBB FOTO Adevărul

Sunt ştiuţi drept medici, avocaţi şi iubitori ai naturii, dar ei au scris proză, poezie, dramaturgie şi memorialistică. Despre o parte din aceşti profesori renumiţi ai UBB-ului, personalităţi care azi nu mai există, şi-au gândit cei de la Muzeul de Istorie al UBB oferta pentru Noaptea Muzeelor.

„Acestea sunt (….) lucruri vechi. Publicul de azi nu mai ştie de ele. Ar fi putut dormi mai departe somnul bun al uitării, mulţumite că la timpul lor şi-au avut rostul lor“, scria academicianul George Vâlsan, un geograf renumit, în prefaţa cărţii sale de versuri „Grădina Părăsită“, pe care a publicat-o în 1925.

Despre idee ne-a povestit Ana Maria Stan, cercetătoare la Muzeul de Istorie al UBB: „Expoziţia «Scriitorul din umbră», organizată pentru Ediţia 2016 a Nopţii Muzeelor, la Muzeul Universităţii Babeş-Bolyai a vrut să scoată în evidenţă o faţetă mai puţin cunoscută a ceea ce s-ar putea numi «intelectualul public». Vorbim aşadar de şase personalităţi, profesori ai Universităţii clujene, care şi-au clădit o solidă reputaţie profesională în diferite domenii ştiinţifice - geografie, litere, medicină, drept -, dar care s-au dedicat şi literaturii, devenind autori de poezie, proză sau memorii interesante“.

image

Oamenii de rând au auzit de o parte din personalităţile pe care cei de la Muzeul de Istorie al UBB le-au documentat şi au făcut fişe cu chipul lor, o scurtă biografie, operele scrise şi un fragment din una dintre textele/poeziile/piesele de teatru semnate de cei şase universitari. Aceste informaţii vor fi „îmbrăcate“ într-un format care va trezi curiozitatea vizitatorilor.

Cei care vor să afle cine sunt cei şase profesori pot merge la muzeul sâmbătă, 21 mai, între orele 19.00 şi 24.00. Adresa muzeului este strada Mihail Kogălniceanu numărul 4.


 

image

Mai puteţi citi:

Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj a fost inaugurată acum peste 100 de ani de către un ministru din Guvernul Ungariei

Fotografii unice cu Regina Maria, oaspete de onoare al Universităţii din Cluj. Cum arăta diploma pe care a primit-o în 1930

Istoria neştiută a celei mai importante şcoli din Ardeal. Studenţii şi-au împuşcat rectorul, în perioada interbelică

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite