Sebestyén György Székely licitează la Cluj opere de artă de zeci de mii de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai scumpă lucrare vândută la Quadro a costat 20.000 de euro
Cea mai scumpă lucrare vândută la Quadro a costat 20.000 de euro

Sebestyén György Székely este proprietarul Galeriei Quadro, singura care organizează licitaţii de profil în Cluj. Cea mai scumpă opera de artă care s-a vândut aici, de un an de când s-a deschis, a costat aproape 20.000 de euro. Sebestyén György Székely a intrat pentru prima dată în contact cu „adevărata lume“ a galeriilor de artă de nivel internaţional odată ce a ajuns bursier în Florenţa, iar mai apoi la New York.

„Ambele experienţe au fost foarte importante pentru mine. Am avut şansa să cunosc un mediu unde istoria artei reprezintă o preocupare intensă. Doar acolo puteam să văd cum funcţionează o adevărată galerie de artă sau să văd o adevărată colecţie a unui muzeu”, a explicat clujeanul.

A vrut propria afacere în domeniu

Odată întors în România în 2007 a renunţat la jobul pe care-l avea la Muzeul de Artă din Cluj de mai bine de şase ani. Îşi dorea propria galerie de artă, chiar dacă ştia că aceasta va fi una de mici dimensiuni, însă una în care calitatea şi inovaţia să domine. A tras o concluzia că sistemul românesc al culturii are nevoie de noi instituţii, care să se impună prin dinamism şi valoare.

“Eram convins că nu poţi impune noi valori, dacă nu aduci valoare adăugată. Valorile noastre autentice pot fi apreciate la adevărata valoare, dacă prezentăm publicului cât mai bine o expoziţie, nu un depozit sau nişte  lucrări atârnate de pereţi”, a mărturisit Sebestyén György Székely.

Cataloagele de artă, o modă la Quadro

Astfel, visul acestuia s-a concretizat reuşind să deschidă în oraşul de pe Someş, anul trecut, Galeria Quadro (situată pe strada Napoca, nr 2 – 4), care s-a impus uşor pe piaţă, fiind singura din Cluj care organizează licitaţii de opere de artă. Galeria Quadro este şi prima galerie de artă din România care a editat un catalog ilustrat al unei licitaţii, o practică extrem de întâlnită în străinătate.

Aceasta este şi una din caracteristicile instituţiei, Quadro având în palmares în doar un an de activitate şapte cataloage şi albume ale unor expoziţii sau licitaţii: „Mai mult decât calitatea lucrărilor contează interesul pe care-l stârneşti publicului. Showul, atmosfera pe care o creezi la licitaţii. Îmi doresc să reuşesc să păstrăm constanţa legată de nivelul ofertei noastre culturale şi comerciale şi să reuşim ca în timp să adunăm cât mai mulţi participanţi“.

Succes doar cu o poveste care „să prindă“

Directorul galeriei a explicat că un lucru esenţial pentru succesul unei licitaţii este povestea pe care acesta o croieşte în jurul lucrărilor de artă care urmează să fie licitate. Cel mi mare preţ cu care s-a vândut aici o lucrare este 19.500 de euro -  tabloul pictorului Vilmos Perlrott-Csaba.  Pe locul doi se află lucrarea clujeanului Antal Andor Fulop, care s-a vândut cu 12.000 de euro.

Dacă în Bucureşti clienţii de bază ai galeriilor de artă care comercializează obiecte scumpe sunt companiile multinaţionale, în Cluj printre clienţii cu dare de mână se numără medicii, avocaţii sau notarii publici.

Nascut la: 13 mai 1978, Cluj-Napoca
Educaţie: Doctorand în Istoria Artei
Starea civilă: Necăsătorit


Ce-i place: „Îmi place să zbor cu avionul, atmosfera cafenelor şi stările pe care mi le conferă gândul la ele. Nu mi se pare în regulă că în România prea puţine cafenele comercializează vin la pahar“

Ce nu-i place: „Nu-mi plac ardeii şi merele frumos umflate. Le prefer pe cele zbârcite, urâte, dar gustoase de la ţară“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite