Secretarul unei primării din judeţul Cluj, trimis în judecată pentru luare de mită şi fals în acte. Bărbatul a contrafăcut semnătura primarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teren agricol FOTO Getty Image
Teren agricol FOTO Getty Image

Procurorii DNA Cluj l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe Ioan Olimpiu Onaca, secretarul Primăria comunei Iara pentru luare de mită, fals intelectual în formă continuată, fals în înscrisuri şi pentru comiterea infracţiunii de falsificare de instrumente oficiale. Trimişi în judecată sunt şi casiera primăriei, un consilier local din Iara, un consilier APIA şi câţiva săteni.

Procurorii DNA Cluj susţin în rechizitoriul întocmit că, în perioada 2009 - 2014, Ioan Olimpiu Onaca era secretarul comunei Iara, calitate în care a semnat, a întocmit şi a pus la dispoziţie documente ce conţin date nereale legat de arendarea mai multor suprafeţe de păşune sătenilor Emil Marius Todor, Adrian Marius Paşca, Mădălina Rebeca Mocan şi altor persoane fizice. Sătenii au folosit documentele ca să obţină bani de la APIA. Valoare sumei primite este de 893.187,01 lei.

Potrivit primarului din Iara, Dorin Ioan Popa, consideră că nu este în regulă ca Ioan Olimpiu Onaca să îşi mai continue atribuţiile de secretar având în vedere faptele de care e acuzat. Onaca este şi jurist de profesie.

Şirul de acuzaţii care i se aduc lui Ioan Olimpiu Onaca este unul lung: luare de mită; folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată; fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată; fals intelectual în formă continuată; folosirea instrumentelor false în formă continuată; participaţie improprie la comiterea infracţiunii de falsificare de instrumente oficiale în formă continuată.

Alături de secretar, trimişi în judecată sunt şi consilierul APIA Vasile Constantin Stoian – acuzat de abuz în serviciu în formă continuată - , consilierul local din Iara Emil Marius Todor – acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată; instigare la fals intelectual în formă continuată; instigare la folosirea instrumentelor false în formă continuată; participaţie improprie la uz de fals; fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Implicată în poveste e şi casiera Primăriei din Iara, Veronica Todor, căruia i se impută săvârşirea infracţiunilor de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, în formă continuată; complicitate la fals intelectual; fals material în înscrisuri oficiale.

Doi dintre cei care au profitat de actele întocmite de secretarul din Iara sunt Mădălina Rebeca Mocan şi Adrian Marius Paşca. Mădălina e acuzată de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete; iar Adrian – de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată; fals material în înscrisuri oficiale; complicitate la fals intelectual în formă continuată; fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Ce mai spun procurorii în rechizitoriu

Secretarul a falsificat mai multe contracte de arendă prin contrafacerea semnăturii primarului comunei Iara şi a consemnat date nereale în cazul adeverinţelor emise de Primăria comunei Iara şi a contractelor de arendă.

„În realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada noiembrie 2012 - martie 2013, inculpatul Onacă Olimpiu Ioan a determinat, cu intenţie, una sau mai multe persoane să falsifice, fără vinovăţie, ştampila cu amprenta „Primar - judeţul Cluj - Comuna Iara” şi cea cu amprenta semnăturii primarului comunei Iara. În demersul său infracţional, inculpatul Onacă Olimpiu Ioan a beneficiat şi de ajutorul inculpatului Stoian Vasile Constantin, care, în calitate de consilier A.P.I.A., în perioada 2013-2014, a primit cererile unice de plată pe suprafaţă şi anexele la cereri, fără a fi semnate de titulari, le-a completat şi le-a înregistrat la A.P.I.A. - Centrul local Turda.

Totodată, în săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina sa, inculpatul Onacă Olimpiu Ioan a mai fost ajutat şi de Todor Veronica, Mocan Rebeca Mădălina şi Paşca Marius Adrian. Ulterior virării sumelor de bani către beneficiarii fondurilor europene, inculpatul Onacă Olimpiu Ioan a primit de la aceştia o parte sumele de bani încasate de la APIA“, se arată în rechizitoriu.

Onaca a cerut şi a primit, în mai 2014, în două tranşe de la două persoane, suma 37.200 lei ca să falsifice documente  pe care acele două să le folosească pentru obţinerea de fonduri europene.
Asta după ce în perioada 2008 – 2012, Emil Marius Todor a depus la APIA mai multe documente ce nu corespundeau cu ce există în realitate ca să obţină bani europeni în cadrul schemelor unice de sprijin pe suprafaţă. În baza acelor acte a primit de la APIA suma de 889.711,13 lei.

Todor e acuzat că l-a instigat pe fostul secretar al Primăriei Iara să consemneze date nereale (prin semnarea şi/sau ştampilarea acestora cu ştampila Consiliului local Iara şi prin contrafacerea semnăturii primarului comunei Iara), pe mai multe documente încheiate de Comisia locală pentru reconstituirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Iara.

Tot Todor a determinat un inginer topograf să îi intabuleze o suprafaţa de teren de 103.200 mp, aflată în proprietatea sa, şi a falsificat un document care a fost utilizat de acesta în cazul cererii unice de plată pe suprafaţă pe anul 2012 înregistrată la APIA Centrul Judeţean Cluj.

„În perioada 2009-2013, inculpata Todor Veronica, în calitate de casieră în cadrul primăriei comunei Iara, a completat cu date nereale mai multe documente ce au fost folosite ulterior de soţul acesteia, inculpatul Todor Marius Emil în vederea obţinerii pe nedrept de fonduri europene. În perioada 2013 – 2014, inculpatul Paşca Marius Adrian, a semnat şi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente întocmite în fals, în vederea obţinerii pe nedrept fonduri europene, în baza cărora a primit de la A.P.I.A. suma totală de 54.590,16 lei“, mai precizează procurorii.

APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal împotriva acuzaţilor. Procurorii au dispus instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile aparţinând acuzaţilor precum şi asupra unui autoturism de lux deţinut de Mădălina Rebeca Mocan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Mai puteţi citi:

Ce nu fac unii români pentru bani. Secretarul unei comune din judeţul Cluj, reţinut că a eliberat adeverinţe false pentru fonduri europene

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite