Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Se poate pune problema obligativităţii vaccinării copiilor? Răspunsul unui cunoscut avocat

0
6 Dec 2021 12:57:18
Autor: Ştefan Lică
Avocatul Alina Tiocan spune că în acest moment românii nu pot fi obligaţi să se vaccineze. FOTO: Avocat Iordăchescu & Asociaţii
Avocatul Alina Tiocan spune că în acest moment românii nu pot fi obligaţi să se vaccineze. FOTO: Avocat Iordăchescu & Asociaţii

Alina Tiocan, avocat la casa de avocatură Iordăchescu & Asociaţii explică de ce în acest moment nu se pune problema obligativităţii vaccinări. Pe viitor, situaţia s-ar putea însă schimba, în funcţie de ce va decide Parlamentul.

Cu ocazia întâlnirii din data de 25 noiembrie 2021 a Comitetului pentru Medicamente de Uz Uman (CHMP) din cadrul Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) s-a aprobat administrarea vaccinului anti-Covid dezvoltat de Pfizer/BioNTech pentru copiii cu vârsta între 5 şi 11 ani. 

În ceea ce priveşte populaţia de peste 12 ani, vaccinul produs de compania farmaceutică Pfizer/ BioNTech era deja aprobat.
 
Potrivit proiectului înaintat de către Ministerul Sănătăţii către Secretariatul General al Guvernului României, se propune completarea Hotărârii de Guvern nr. 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România astfel: „13. prevenirea infecţiei cu SARS-CoV-2 şi limitarea pandemiei COVID-19 în România, prin stabilirea de obiective de vaccinare pentru: a) anul 2022 – i. pe categorii de vârstă: - obiectivul de acoperire vaccinală este de 20% pentru copii cu vârsta <12 ani, date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticenţă parentală, urmând a fi reevaluată periodic.”
 

Opinia unui cunoscut avocat

„În acest context, este tot mai des întâlnită întrebarea „Se poate pune problema obligativităţii vaccinării copiilor?”. Pentru a putea oferi un răspuns, vom analiza actele normative care îşi propun să reglementeze vaccinarea obligatorie”, afirmă Alina Tiocan, avocat Iordăchescu & Asociaţii.
 
Deşi se discută la nivelul Uniunii Europene despre posibilitatea introducerii vaccinării obligatorii, în prezent, în România vaccinarea este voluntară. De mai bine de trei ani, se discută despre adoptarea legii vaccinării, proiectul iniţial suferind mai multe modificări de-a lungul timpului. 
 
Cu titlu exemplificativ, potrivit proiectului de lege nr. 399/2017, adoptat de Senat, „vaccinarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul naţional de vaccinare, aprobat prin ordin al ministrului Sănătăţii, precum şi cu cele administrate în situaţii epidemiologice speciale întregii populaţii ori unor grupuri de populaţie, este obligatorie.”
 
Amendamentele depuse la Camera Deputaţilor, care este de altfel şi for decizional, arată că „toate vaccinările efectuate adulţilor şi copiilor se fac doar în baza acordului expres şi prealabil al pacientului sau al reprezentantului legal.” 

Se impune a menţiona că există o nouă propunere legislativă prin care se urmăreşte introducerea vaccinării obligatorii fie în rândul personalului medical, fie în rândul angajaţilor din mediul public, fie în rândul tuturor angajaţilor din mediul public şi privat.
 
„Chiar dacă există premisele introducerii vaccinării obligatorii directe, în prezent, nu se pune problema obligativităţii copiilor sau adulţilor, actul medical realizându-se doar în baza acordului expres şi prealabil al pacientului sau reprezentantului legal”, încheie Alina Tiocan.
 
Vă mai recomandăm şi:
 
Secretul unui chinez rătăcit în munţii României a ieşit în final la iveală. Detaliul pe care salvatorii l-au ignorat
 
Cine e adolescentul înecat în Someş. Fotbalist de mare talent, juca inclusiv pentru naţionala de tineret a României 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările