Sete de pământ şi dreptate. Oamenii îşi cer drepturile lângă drumul ce leagă Clujul de Turda: „Nu vă bateţi joc de noi! Vrem pământul înapoi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătenii din Feleacu au venit la protest cu fotografii ale părinţilor şi bunicilor lor FOTO Adevărul
Sătenii din Feleacu au venit la protest cu fotografii ale părinţilor şi bunicilor lor FOTO Adevărul

Peste 300 de săteni din Feleacu, localitate la ieşirea din Cluj spre Turda, au venit, după slujbă, pe DN1 ca să protesteze faţă de nepunerea în proprietate a pământurilor moştenite de bunicii lor, confiscate abuziv de comunişti şi pentru care au hotărâri emise de instanţă. Un alt motiv care i-a scos din case este faptul că lucrările făcute pe DN1 împart comuna în două şi îi obligă să înconjoare mult prea mult ca să ajungă la casele lor.

Peste 300 de oameni din comuna Feleacu, de lângă Cluj, au ieşit în stradă duminică, 6 noiembrie, ca să-şi ceară drepturile pentru care au luptat şi străbunii lor şi pentru care cer să fie repuşi în proprietate. Ei s-au adunat în jur de ora 12.00, după slujba de la biserică, şi au venit cu fotografii ale părinţilor şi bunicilor lor de la care au moştenit pământurile pe care acum le cer de la autorităţi.

Circulaţia pe DN1 nu a fost blocată, dar, spun oamenii, dacă autorităţile din Cluj se vor face că nu îi aud au de gând să blocheze şoseaua.

„De la Revoluţie încoace livada este în paragină şi nu în posesia cui merită şi a cui este pământul. Dacă nu se audă din oraş strigătul de disperare pe care îl avem, ne vom prezenta pe strada Moţilor nr. 1-3 în vecinătatea biroului lui Emil Boc. A doua problemă pe care o avem este problema bătăii de joc de pe drumul naţional, scuarul care ne-a împărţit în două. Nu mai putem intra în casele noastre, la instituţii, nu avem treceri de pietoni, suntem baricadaţi. 

Dacă vrem să întoarcem regulamentar să intrăm pe proprietăţile noastre trebuie să mergem până în Tureni. Primăria Feleacu a făcut toate eforturile pentru a rezolva aceste probleme. 

Am trimis petiţii către Guvernul României, Ministerul Transporturilor, Primăria Cluj.

Din păcate, răspunsurile pe care le-am primit au fost o miştocărie la adresa noastră, la fel ca şi lucrările executate.

Acest drum vrem şi trebuie să rămână liber şi fiecare să intre la locaţia pe care o are. Dacă nu o să găsim înţelegere la problemele noastre ne vom prezenta în oraş pentru a manifesta mai departe“, a declarat primarul comunei Feleacu Gabriel Costea.

Acum 3 ani, comisia judeţeană de fond funciar a Prefecturii Cluj a dispus amendarea primarului Clujului cu 20.000 de lei fiindcă amâna punerea în posesie a câtorva sute de foşti proprietari ai unei livezi. Reacţia de atunci a primarului Boc: documentaţiile depuse de săteni nu erau complete şi de aceea nu-i poate pune în proprietate.

 Ce spune primarul din Feleacu despre cum tratează autorităţile din Cluj problemele din comuna sa: „Răspunsurile pe care le-am primit au fost o miştocărie la adresa noastră“

„Nu se poate atâta indolenţă din partea autorităţilor“

Oamenii i-au dat dreptate şi spun că nu au de gând să renunţe în ruptul capului la ceea ce este al lor.

„Legea care permite restituirea este de 2 ani de zile, dar de 2 ani de zile nu s-a făcut nimic. S-a oprit în ideea că la 1 ianuarie 2017 se va înceta acest drept şi va trebui să mergem în instanţă pentru toate pământurile pe care le mai putem revendica. Trebuie să cerem autorităţilor, să cerem Guvernului, noi am cerut, din păcate răspunsurile primite de la Guvern sunt cele pe care le-am primit de la celelalte guverne, nu este nimic deosebit. În realitate, nu s-a primit nimic decât promisiuni“, a declarat un sătean din Feleacu.

În opinia lui, felul în care se lucrează la porţiunea de drum naţional ce trece prin comuna lor şi leagă Clujul de Turda „este cea mai mare bătaie de joc care s-a întâmplat vreodată în România“:

„Se distruge şoseaua naţională. Nu este nimic îmbunătăţit. Doar bătaie de joc şi lipsă de respect. Au tăiat drumul pe mijloc ca să poată ieşi apa şi la iarnă o să avem gheaţă pe toate părţile. Acesta este rezultatul unor oameni de la Bucureşti care şi-au permis să schiţeze drumul fără să vină la faţa locului, fără să vadă despre ce este vorba. Este inadmisibil, este strigător la cer.

Vom apela şi la preşedintele României, ca ultimă instanţă la care se mai poate apela în ţara asta şi după aceea să facem demersurile către Uniunea Europeană. Nu se poate atâta nedreptate“.

Sătean din Feleacu, comună de lângă Cluj: „Nu se poate atâta indolenţă din partea autorităţilor“

Sătenii sunt hotărâţi să se ducă în faţa primarului Clujului şi să-i ceară punerea lor în proprietate. Aceşti l-au criticat pentru că „le-a dat terenul către USAMV“ şi noul institut modern de horticultură ar fi fost construit pe terenurile lor.

Primarul din Feleacu spune că terenurile pe care le cer oamenii pe Legea 18 au fost validate prin hotărârea Comisiei Judeţene, în 2003. 

„Terenurile sunt proprietatea cetăţenilor din Feleacu pe teritoriul administrativ al municipiului Cluj-Napoca. Comisia Locală de Fond Funciar Cluj-Napoca şi primarul Emil Boc trebuie să ne pună în posesie. Sunt încălcate nişte drepturi constituţionale. 200 de hectare au trecut din domeniul statului la USAMV“, susţine primarul Costea.

„DRDP Cluj face lucrări fără cap prin comună, fără să ţină cont de realitatea din teren“

Edilul din Feleacu a criticat modul în care se fac lucrările la Drumul Naţional fără să anunţe conducerea comunei. Acesta mai spune că a încercat să vorbească cu cei de la DRDP (Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Cluj) ca să ajungă la un numitor comun, dar fără reuşită.

„DRDP Cluj face lucrări fără cap prin comună, fără să ţină cont de realitatea din teren, fără să interpeleze conducerea comunei. Am încercat să luăm legătura cu DRDP Cluj dar nu am găsit nicio înţelegere, nici măcar un dialog“, afirmă primarul din Feleacu.

Cei responsabili cu deszăpezirea l-au avertizat că nu vor putea deszăpezi în Feleacu. „Vă daţi seama ce patinoar va fi după 15 noiembrie. Din păcate, vor fi multe accidente cu mulţi morţi din cauza acestui proiect. Nu avem altă variantă să intrăm în case decât prin Tureni“, avertizează Costea.

Protest pe DN1, între Cluj şi Feleacu. Ce spun sătenii din Feleacu: „Nu vă bateţi joc de noi! Vrem pământul înapoi!“

Dacă lucrurile nu se vor rezolva, oamenii vor cere autorizaţie de miting în 2-3 săptămâni şi vor protesta în Cluj, dar au în plan şi să blocheze accesul pe DN 1 care trece prin comuna lor ca să atragă atenţia asupra situaţiei disperate în care spun că au ajuns.
 

Mai puteţi citi:

VIDEO Ce mesaj i-au transmis cei 100 de poştaşi clujeni lui Cioloş: „Au nişte indemnizaţii nesimţite“. Răspunsul premierului i-a nemulţumit

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite