Sfaturile „asasinului economic” John Perkins: cum pot lupta oamenii simpli împotriva imperiului corporaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia mondială este condusă de corporaţii, al căror singur scop este maximizarea profitului. Situaţia aceasta poate fi totuşi schimbată deoarece „corporaţiile trăiesc pentru că noi cumpărăm, investim şi lucrăm pentru ele. Ele trebuie să răspundă în faţa noastră”, a susţinut John Perkins, autorul bestseller-ului “Confesiunile unui Asasin Economic”. El a explicat la Cluj cum se poate lupta împotriva sistemului.

John Perkins, autorul bestseller-ului “Confesiunile unui Asasin Economic”, a susţinut, luni, la Cluj-Napoca, conferinţa pe tema „Criza economică globală – cauze şi soluţii”. Evenimentul a fost organizat de Universitatea Babeş-Bolyai în parteneriat cu Asociaţia  Pachamama  România şi  Asociaţia Heritage  – Partener  UNESCO.

Economia globală, un eşec total

„Pentru prima dată avem o economie cu adevărat globală, care este controlată de corporaţii, care controlează politicienii oriunde în lume. Nu sunt adept al teoriei conspiraţiei să spun că reprezentanţii acestor corporaţii se întâlnesc pentru a conspira. Eu spun că problema este faptul că acestea corporaţii au un singur scop: acela de a-şi maximiza profitul, fără a ţine cont de costurile sociale şi de mediu. Astfel s-a creat economia globală de acum  care este un eşec total. Nu-mi plac statisticile, dar trebuie să vă spun una care mi se pare relevantă: mai puţin din 5% din populaţia lumii locuieşte în SUA şi consumă 30% din resurse. În acest timp, jumătate din lume e foamente. E acesta un model? Poate Rusia, China sau Africa să facă la fel? Nu. Calculele nu ies. Trebuie să schimbăm acest model. Ştim că economia mondială e un eşec masiv. Voi, românii, aţi trecut prin crize rele. Acesta e doar începutul, pentru că cu o astfel de economie, criza va reveni. Am făcut lucruri minunate cu acest sistem, dar am mers prea departe şi nu mai merge. Am creat o economie a morţii. 21% din bugetul SUA merge către Armată, către omorârea oamenilor.  Am creat o economie a morţii şi nu putem continua aşa. Trebuie să oprim companii precum Gabriel Resources sau Chevron. Trebuie să trecem la o economie a vieţii - bazată pe curăţarea pământului. Să folosim firmele care fac armament să cureţe apa, aerul, pământul. Să creăm o economie care nu lasă oamenii să moară de foame. Avem o oportunitate excelentă – de a converti o economie a moţii într-una vie. Asta nu înseamnă desfiinţarea unor joburi şi nici o viaţă mai rea, ci e vorba de prosperitate. Prosperitatea nu înseamnă bogăţie materială, ci o lume justă social, o lume sustenabilă. Am un nepot de şapte ani, Grant. Ştiu că Grant nu poate trăi într-o lume justă şi sustenabilă decât dacă fiecare copil din orice colţ al lumii nu va avea aibă aceleaşi şanse. Trebuie să creăm lumea aceasta”, a susţiut Perkins, în aula Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor.

Cum se poate face schimbarea

Perkins susţine că puterea de a schimba acest tip de economie aparţine fiecăruia dintre noi. „Noi avem puterea să schimbăm lcururile, corporaţiile trăiesc pentru că noi cumpărăm, investim, lucrăm pentru ele. Ele ştiu că trebuie să răspundă în faţa noastră. Când eram în colegiu, am boicotat companiile care suportau apartheidul în Africa de Sud. S-a creat un sistem care trebuie schimbat. Acest lucru a pornit de la ideea că singura responsabilitate a corporaţiilor este să maximizeze profitul. E momentul să trimitem un mesaj că nu vom mai accepta această situaţie. Fiecare dintre voi trebuie să înţelegeţi că aveţi puterea de a schimba lucrurile de fiecare dată când cumpăraţi, când votaţi sau când trimiteţi un mail, explicând companiei de ce le-aţi refuzat produsele. Trebuie să vă organizaţi în grupuri de consumatori, să trimiteţi mailuri la oameni. Alegeţi o cauză, oricare vă place, poate fi Pacemama, Roşia Montană sau lupta anti- Chevron, apoi în fiecare zi trimiteţi emailuri, tweet-uri sau orice alt fel de mesaje în care să vă susţineţi cauza. Încurajaţi-i şi pe alţii să trimită mailuri, să boicoteze, să vorbească cu ceilalţi, să se asocieze. Nimic nu vă va da mai multă satisfacţie decât obţinerea unei lumi mai bune. Astfel, vom schimba paradigma, vom schimba modelul”, a explicat economistul. El a recomandat celor prezenţi să-şi concentreze pasiunile pe schimbarea în bine a lumii. „Fiecare dintre voi are pasiuni, aptitudini. E important să vă urmaţi pasiunile şi aptitudinile. Trebuie să ne îndreptăm energiile în creare unei lumi în care stă-strănepoţii noştri să poată trăi”, a mai spus fostul „asasin economic”.

Fiecare dintre voi trebuie să înţelegeţi că aveţi puterea de a schimba lucrurile de fiecare dată când cumpăraţi, când votaţi sau când trimiteţi un mail, explicând companiei de ce le-aţi refuzat produsele.

John Perkins, economist

Schimbarea în România

Întrebat cum se  poate face schimbarea în România, Perkins a răspuns: „Schimbarea aceasta o faceţi deja prin faptul că aţi luat atitudine faţă de exploatarea de la Roşia Montană sau Chevron. Apoi aveţi oprtunitatea să investiţi în IT&C, care să creeze noi tehnologii, în artişti şi într-o industrie care să cureţe poluarea. De ce să nu se înceapă aici. Tehnologia, arta, IT-ul – dezvoltaţi aceste domenii. E important ca toată lumea să-şi urmeze pasiunile şi una dintre pasiunile voastre trebuie să fie să vedeţi ce poate ţara aceasta să facă. E importat să luaţi legătura cu alţi oameni şi să vă asociaţi în susţinerea unor obiective”, a mai spus Perkins.

Citeşte şi

John Perkins, despre „imperiul global”, corporatocraţie şi felul în care marile companii folosesc asasini economici pentru a înrobi naţiuni

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite