Soft revoluţionar pentru bolnavii de cancer, prin care se testează sechelele emoţionale. Aplicaţia inteligentă a fost creată de un cercetător de la UBB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cercetător din Cluj a lansat o aplicaţie care măsoară stresul, depresia, anxietatea, furia şi nevoia de ajutor la bolnavii de cancer. Invenţia, disponibilă de pe orice smartphone, funcţionează ca un termometru emoţional.

Dégi L. Csaba, un cercetător şi conferenţiar la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a UBB, a lansat o aplicaţie numită APSCO care uşurează viaţa bolnavilor de cancer. Aplicaţia, disponibilă gratuit pe orice smartphone, este deja pe piaţă de mai bine de o săptămână şi zilnic are circa 100 de utilizări, fie din partea pacienţilor, a aparţinătorilor, fie a specialiştilor (medici, psihologi, sociologi, oncologi).

Aplicaţia a apărut în urma unui proiect finanţat cu bani de la stat (circa 750.000 de lei) şi a unor studii ce s-au întind pe 10 ani la peste 1.200 de suferinzi de cancer din toată ţara, din oraşe mari şi mici, de la oraşe şi sate. Concluziile la care a ajuns este că în jur de 42 % (în 2007)-47% (în 2014) dintre bolnavii de cancer chestionaţi sunt depresivi, alţi 42-47% sunt anxioşi. O îmbunătăţire a procentelor în 2014 faţă de 2007, adică cu aproape jumătate, s-a observat la capitolul legat de comunicarea detaliată diagnosticului din partea medicilor, adică cu tot ce presupune boala şi cu ce se va confrunta pacientul.

image
”Împărtăşirea informaţiilor poate avea un efect pozitiv, de încredere, de dezvoltare a unei capacităţi de luptă cu tumoarea din organism. Când informaţia legată de diagnostic nu i se comunică, forţele psihice ale pacientului scad”, afirmă cercetătorul Dégi L. Csaba.

Însă reala problemă este lipsa psihologilor din secţiile de oncologie ale spitalelor. Dégi ştie pe propria piele ce înseamnă să ai un bolnav de cancer în familie – tatăl său – şi ce presupune aceasta pe lângă medicamente şi calmante, încurajări zilnice şi suferinţă. Cercetătorul a reuşit să depăşească durerea prin muncă. Aşa s-a născut această aplicaţie şi drumul lui Dégi în ajutorarea suferinzilor de cancer, practic majoritatea condamnaţi la moarte şi de un sistem care nu-i ajută să reziste psihic, continuă.

image

Această aplicaţie poate fi folosită în orice domeniu al medicinei, adaugă cercetătorul. Deja câţiva medici de familie din zonă au descărcat-o.

”Din declaraţiile culese de noi (n.r. echipa de proiect) reiese că există o lipsă de comunicare. Dacă Dumnezeu este tăcut sau este tăcere, atunci da, doctorul poate fi considerat Dumnezeu”, încheie cercetătorul clujean.

Cum funcţionează primul instrument de testare a stresului la bolnavii de cancer din România

El are 36 de ani, e din judeţul Mureş şi are numeroase publicaţii în ţară şi străinătate. În urmă cu câţiva ani, editura Universităţii Oxford l-a invitat să scrie un capitol despre asistenţa socială în oncologie din România, care nici până acum nu există ca şi concept, ca şi realitate în România.

Mai puteţi citi:

Doctorul din viaţa bolnavilor de cancer 

„Tatăl meu a avut cancer şi s-a luptat cu boala. Îmi aduc aminte că, în ziua când a murit, a făcut de mâncare pentru toată familia şi, deşi era cald în casă, simţeam un frig cumplit. Acele momente au contat enorm pentru mine. M-au marcat, dar nu m-au distrus şi m-au determinat să mă ocup de studiul bolnavilor de cancer", spune Csaba László Dégi, câştigătorul locului al III-lea la secţiunea „Cercetătorul Anului" din cadrul Galei Premiilor în Educaţie, organizată, pentru a treia oară, de Fundaţia „Dinu Patriciu".

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite