Somnul suficient reduce riscul apariţiei afecţiunilor cardiovasculare. Cercetătorii americani au descoperit mecanismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Somnul suficient este cheia sănătăţii, iar studiile au arătat că lipsa acestuia creşte riscul apariţiei unor probleme grave, inclusiv a bolilor cardiovasculare. Acum, cercetătorii au descoperit o modalitatea prin care somnul protejează împotriva dezvoltării aterosclerozei.

Somnul insuficient creşte riscul apariţiei unor probleme grave, inclusiv bolile cardiovasculare. Cercetătorii de la Massachusetts General Hospital (MGH) au descoperit o modalitatea prin care somnul protejează împotriva acumulării plăcilor arteriale pe vasele de sânge, afecţiune numită ateroscleroză. În lucrarea lor, publicată în ediţia online a revistei „Nature”, descriu mecanismul prin care somnul insuficient creşte producţia de celule albe din sângele inflamat, care sunt cunoscute ca fiind principalii actori în apariţia aterosclerozei.

„Am descoperit că somnul ajută la reglarea producţiei de celule inflamatorii în măduva osoasă şi a sănătăţii vaselor de sânge şi că dimpotrivă, somnul insuficient dereglează producţiei de celule inflamatorii, conducând la inflamaţii şi boli de inimă”, spune Filip Swirski, doctor de la Centrul pentru Biologie Sisteme MGH, autor principal al lucrării. „De asemenea, am identificat modul în care un hormon din creier care controlează starea de veghe controlează diferite procese din măduva osoasă şi protejează împotriva bolilor cardiovasculare”, a spus specialistul.

Experimente pe şoareci

Pentru a investiga modul in care somnul insuficient provoacă ateroscleroză, echipa lui Swirski a supus şoareci programaţi genetic să dezvolte ateroscleroză la întreruperi repetate ale somnului, asemănătoare cu experienţa unei persoane care se trezeşte în mod constant din cauza zgomotului sau disconfortului. Deşi nu au existat modificări ale greutăţii, ale nivelurilor de colesterol sau toleranţa la glucoză la şoarecii lipsiţi de somn, în comparaţie cu cei cărora li sa permis să doarmă în mod normal, cei supuşi fragmentării somnului au dezvoltat plăci arteriale mai mari şi au avut în vasele lor de sânge niveluri mai ridicate de celulele inflamatorii care contribuie la ateroscleroză.

Experimentele ulterioare au arătat că şoarecii lipsiţi de somn au avut o creştere de aproape de două ori a producţiei în măduva osoasă a celulelor stem care dau naştere celulelor albe din sânge. S-a descoperit că un hormon numit hipocretină - produs în creier şi cunoscut ca având un rol în reglarea somnului  - joacă un rol neaşteptat în controlul producţiei de celule albe din sânge. Atunci când animalele sau oamenii sunt treji, hipocretina este produsă în cantităţi mari, dar nivelul acesteia a fost semnificativ redus la şoarecii lipsiţi de somn.

„Acum trebuie să studiem acest proces la om, sa explorăm mecanismele suplimentare prin care somnul adecvat menţine sănătatea vasculară ”, spune Swirski, profesor asociat de Radiologie la Harvard Medical School.

Citeşte şi 

Studiul făcut în 23 de ani, cu 2 milioane de participanţi: obezitatea în adolescenţă creşte riscul unui anumit tip de cancer

Secretul longevităţii se află în intestin. Experimentul cu probiotice care au prelungit viaţa cu 60%

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite