Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Specialiştii, despre cât de corecte şi eficiente sunt noile restricţii adoptate de autorităţi: „Oamenii plătesc acum incompetenţa statului”

23
28 Mar 2021 20:10:00
Autor: Ştefan Lică
Noi restricţii severe au fost impuse în România începând de duminică. FOTO Poliţia Română
Noi restricţii severe au fost impuse în România începând de duminică. FOTO Poliţia Română

Autorităţile au impus noi restricţii severe începând de duminică, 28 martie, dar experţii au păreri diferite în privinţa eficienţei lor. În timp ce unii specialişti cred că restricţiile sunt prea severe şi nu există garanţii că vor da rezultate, alţii spun că sunt prea blânde în raport cu situaţia existentă.

Ştefan Dascălu, epidemiolog la Universitatea Oxford, Răzvan Cherecheş, expert în politici de sănătate publică, şi Angela Câmpean, medic în Italia, au vorbit cu „Adevărul” despre situaţia în care ne găsim şi au încercat să explice unde au procedat corect şi unde au greşit autorităţile în cazul restricţiilor.
 
Cercetător la Universitatea Oxford din Regatul Unit, Ştefan Dascălu este de părere că măsurile autorităţilor sunt tardive şi nu e convins că acestea vor da rezultate. Mai degrabă pesimist, el crede că s-ar putea ca în curând să fie nevoie de alte măsuri, chiar mai dure.
 
„Ţinând cont de rata crescută a infecţiilor, dar şi de prevalenţa crescută a tulpinii britanice în România, înăsprirea măsurilor restrictive este esenţială în momentul de faţă. Cunoaştem că noile tulpini ale virusului sunt mai infecţioase şi pot cauza simptomatologie mai severă la un nivel mai ridicat, inclusiv în rândul tinerilor.  Aceste măsuri sunt necesare, deşi probabil că dacă nu vor fi implementate corect nu vor ajuta foarte mult. Răspunsul acesta este cu mult întârziat şi probabil că va fi nevoie de măsuri mai severe în viitorul apropiat. Încercăm totuşi să rămânem optimişti că nu va fi cazul, dar din păcate acest răspuns întârziat îşi va spune, cel mai probabil, cuvântul, manifestându-se printr-o eficienţă scăzută a măsurillor implementate în momentul de faţă”, a spus Dascălu.
 

Unde au greşit autorităţile

 
Expertul în politici de sănătate publică Răzvan Cherecheş consideră şi el că măsurile au fost luate prea târziu, însă nu crede că ar fi nevoie şi de alte restricţii. 
 
„Măsurile sunt bune, dar sunt luate cam târziu şi asta ne va costa. E îngrijorător că autorităţile centrale s-au bâlbâit atât de mult până să ia astfel de măsuri, ca să nu mai vorbesc de autorităţile locale din oraşe ca Bucureşti, Cluj şi Timişoara. Ceea ce vedem acum, restricţiile severe şi explozia numărului de cazuri sunt din cauza lor.  Pe de altă parte, nu aş vedea utilitatea unui lockdown. Un nou blocaj nu doar că ar distruge economia, dar ar însemna şi un dezastru sanitar, pentru că în timp ce noi ne-am concentra exclusiv pe coronavirus, alţi pacienţi cu boli grave ar avea de suferit, iar mulţi dintre ei ar risca să moară şi am avea şi mai mulţi morţi decât cei provocaţi de Covid”, spune Cherecheş.
 
Acesta crede că autorităţile greşesc pentru că nu ştiu să ţină legătura cu oamenii şi să explice exact situaţia, oferindu-le toate informaţiile. 
 
„Dacă ceva distruge psihicul nostru, e tocmai incertitudinea. Trebuie spus cât mai durează restricţiile, să li se spună oamenilor că trebuie să mai strângă din dinţi până în mai, când începe să se încălzească vremea şi numărul cazurilor va scădea oricum de la sine, că transmisibilitatea va scădea. Până atunci, fiecare zi care trece, cu această vaccinare, e o picătură împotriva virusului şi în favoarea noastră. În plus, cu cât vaccinăm mai mult, cu atât virusul va avea un rezervor mai redus de oameni pe care să-i infecteze. Ritmul vaccinării e să zicem OK, chiar dacă se putea şi mai bine”, a mai afirmat el.
 

„Oamenii plătesc acum incompetenţa statului”

 
Medicul Angela Câmpean este mai degrabă rezervată şi spune că restricţiile au un efect limitat. Ea aduce în discuţie şi faptul că, deşi aproape întreaga lume s-a aflat în lockdown, virusul a supravieţuit şi a revenit de fiecare dată mai puternic.
 
„Restricţiile sunt deja draconice şi nu ştiu cât va mai rezista economia şi mai ales cât vor rezista oamenii. Aceştia plătesc acum incompetenţa statului care nu a fost capabil să crească numărul de teste şi să-i pedepsească strict pe cei care nu au respectat regulile. Am avut şi cazuri cum e cel al Austriei, unde oricâtă carantină a fost, numărul cazurilor nu a scăzut deloc din decembrie. Şi nu e un caz singular. Autorităţile ar trebui să facă mai multe teste şi vaccinuri şi să adopte mai puţine restricţii”, spune ea.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 
EXCLUSIV Când scăpăm de pandemie: prognozele a patru experţi de talie mondială
 
 
Medic român din Milano: „Culegem roadele faptului că în 30 de ani am făcut doar crâşme şi biserici“
 
 
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Marcu Ilie
28.03.2021, 20:19:42

Oricum nimeni nu a fost declarat decedat de SARS COV 19. Cine detine un certificat de deces in care scrie la cauza mortii SARS COV 19 sa-l puna pe internet sa-l vedem si noi.

-11 (17 voturi)
costea petre
28.03.2021, 20:43:36

O asemenea afirmatie stupida, nu stiu sa fi citit!

-7 (19 voturi)
Marcu Ilie
28.03.2021, 20:50:39

Ai asa document?> Pune-l aici. Si Dl politist criminalist Butoi vrea sa vada asa ceva. Iti ramanem recunoscatori.

-8 (12 voturi)
Tomescu Tom
28.03.2021, 20:33:31

Noi nu plătim incompetența " statului " ... . Plătim incompetența unor oameni ... care se recomanda ca fiind .... " statul " .. Oameni cărora noi amărăștenii le-am oferit puterea ...

-5 (13 voturi)
costea petre
28.03.2021, 20:53:27

Oamenii carora le-am oferit puterea sunt romani, precum noi, iar acest fapt se vede. Daca iti inchipui ca exista oameni providentiali care pot rezolva orice in mijlocul unor covidioti precum sunt in Romania , te inseli. Toti suntem responsabili pentru ce ni se intampla, dar noi romanii, nu avem dispozitia sa vedem parul din ochiul nostru, ci cautam paiul din ochii celorlalti, oricine este responsabil pentru halul in care arata societatea romaneasca, numai EU nu! Aceasta este optica romanului. Ar trebui ca fiecare sa ne ocupam de ce face singura persoana asupra caruia putem avea control absolut, adica propria persoana. Atunci cand fiecare face ceea ce trebuie sa faca , atunci toata societatea va functiona ireprosabil.

-5 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările