Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Staţiunea de schi din Austria care a răspândit COVID-19 în toată Europa: „Lăcomia a avut prioritate“

46
20 Mar 2020 18:08:39
Autor: Remus Florescu
Ischgl este supranumit „Ibiza Alpilor”. FOTO. Ischgl.com
Ischgl este supranumit „Ibiza Alpilor”. FOTO. Ischgl.com

Localitatea tiroleză Ischgl este supranumită de iubitorii de schi „visul alb de iarnă“. Pentru turiştii care au vizitat recent staţiunea, aceasta a devenit, mai degrabă, un coşmar prelungit. Petrecerile şi evenimentele „apres-ski” care atrag milioane de turişti în fiecare iarnă s-au dovedit a fi un incubator perfect pentru coronavirus.

Autorităţile cred că miile de maşini cu turişti europeni care au plecat din orăşelul cunoscut sub numele de „Ibiza Alpilor” la sfârşitul lunii februarie, au luat cu ei mai mult decât obişnuitul bronz de munte şi mahmureala tradiţională, relatează Politico.eu.
 
Când oficialii austrieci şi-au dat seama de amploarea focarului, pagubele erau deja făcute. Autorităţile medicale din Scandinavia au depistat câteva sute de cazuri de pacienţi infectaţi în Ischgl. Marţi, Norvegia a declarat că aproape 40 la sută din cele peste 1.400 de infecţii din ţară au avut originea în Austria. Autorităţile naţionale cred că sute de cazuri atât din ​​Austria, cât şi din Germania sunt conectate direct la Ischgl.


„Lăcomia a avut prioritate asupra responsabilităţii“

 
În timp ce cancelarul austriac Sebastian Kurz a fost elogiat acasă şi în străinătate pentru răspunsul său agresiv la ameninţarea coronavirusului, criticii săi spun că schimbarea bruscă a politicii de la Viena a avut loc săptămâna trecută doar după ce autorităţile şi-au dat seama că situaţia din Tirol a luat o întorsătură neplăcută. În ciuda avertismentelor din timp ale altor ţări cu privire la problemele din Ischgl, oficialii tirolezi au omis să ia măsuri hotărâte, temându-se de impactul negativ asupra afacerilor locale. Întreaga economie a regiunii depinde de turism. Viena nu a intervenit.
 
„Lăcomia a avut prioritate asupra responsabilităţii pentru sănătatea comunităţii şi a oaspeţilor", a conchis cotidianul austriac Der Standard într-un comentariu din această săptămână.
 

Viena a ignorat avertismentul Islandei

 
Viena a ignorat decizia Islandei de a emite un aviz negativ de călătorie pentru Tirol. Primul semn al unor probleme grave a apărut pe 1 martie, când oficialii din Islanda au descoperit că 15 pasageri dintr-un zbor Icelandair care soseau cu o zi înainte de la München au fost testaţi pozitiv pentru coronavirus. Paisprezece dintre cei infectaţi fuseseră în Ischgl. Islanda a avertizat oficialii din Austria, dar autorităţile medicale de acolo au respins îngrijorarea de la Reykjavik.
 
„Din punct de vedere medical, este improbabil că infecţiile s-au produs în Tirol”, a spus Franz Katzgraber, un oficial de sănătate de top din provincie, într-un comunicat. Tirolezii au sugerat că este mai probabil ca un pasager din avion care fusese în Italia şi care, de asemenea, fusese testat pozitiv, să fi infectat grupul din Ischgl.
 
În zilele care au urmat, cu toate acestea, rapoarte similare de infecţii în rândul turiştilor din Ischgl au sosit din Danemarca, Norvegia, Suedia şi Germania.
 

Au avut indicii, dar le-au ignorat

 
Pe 7 martie, un barman dintr-un local popular din Ischgl a fost testat pozitiv. Autorităţile austriece nu au acţionat până când nu au descoperit alte 15 persoane cu care acesta a fost în contact strâns la locul de muncă au avut  virusul. Pe 10 martie, autorităţile au ordonat închiderea tuturor barurilor din Ischgl, dar au lăsat deschise atât teleschiurile, cât şi hotelurile. Virusul a continuat să se răspândească, forţând guvernul pe 13 martie (vineri) să facă pasul fără precedent de a plasa întreaga vale din jurul Ischgl, cunoscută sub numele de Paznauntal, sub carantină împreună cu Sf. Anton, o altă zonă populară de schi din apropiere. Chiar şi atunci, oficialii au permis ascensoarelor, care duc schiori în munţi în gondole înghesuite, să continue să funcţioneze până duminică, 15 martie.
 
Christof Lang, jurnalist la canalul de ştiri german N-TV, a sosit la Ischgl pe 5 martie împreună cu cinci prieteni. Toţi au părăsit oraşul trei zile mai târziu infectaţi. „Scandalul este din cauză că autorităţile au avut indicaţii cu o săptămână înainte să ajungem că ar fi putut exista infecţii şi le-au ignorat”, a spus el pentru autorităţile austriece.
 
Cu toate acestea, oficialii austrieci insistă că au făcut tot ce au putut pentru a opri răspândirea virusului imediat ce au luat cunoştinţă de gravitatea focarului.
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

46 Comentarii

Smeritu Pahomie
20.03.2020, 18:26:47

La fel si trufasul TRUMP care sfida "gripa" de Wuhan lasand inca o luna sa zboare avioanele.....acum a intros-o si da in judecata Statul Chinez.

-7 (31 voturi)
Ionel Marcu
20.03.2020, 18:55:12

Până la urmă constatăm că autoritățile române s-au comportat mult mai bine decât cele din Vestul civilizat. Cifrele confirmă.

+13 (47 voturi)
Tomescu Tom
20.03.2020, 18:42:54

Banii vorbesc ! Autoritățile austriece și-au tras banu'... iar ce urma să se întâmple mai departe au considerat că nu este problema lor... Se pare că și austriecii este corupți ... Sunt curios...vor răspunde cumva pentru urmările faptelor lor ?

+11 (17 voturi)
zero
20.03.2020, 18:48:04

E ceva tipic pentru Imperiul Austriac sa nu tina cont de nimeni si de nimic. Se pot deschide procese pentru infestare. Platesc inzecit si insutit mai mult decat au castigat.

+8 (14 voturi)
florin bala
20.03.2020, 19:04:29

mentalitati cunoscute ... nu sunt ei nascuti direct stapani ...???

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (46)

Modifică Setările