Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Strânşi la pungă, slobozi la gură: istoria unei biserici ortodoxe româneşti care se transformă în moschee

26
18 Oct 2020 20:39:59
Autor: Ştefan Lică
Românii şi musulmanii îşi dispută mica biserică din Bergamo. FOTO Corriere della Sera
Românii şi musulmanii îşi dispută mica biserică din Bergamo. FOTO Corriere della Sera

Biserica ortodoxă română din Bergamo va fi transformată în moschee. Asta după ce spaţiul unde se ţin slujbele a fost scos la licitaţie, iar musulmanii au câştigat-o.

Spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea Biserica Ortodoxă Română din Bergamo a fost scos la licitaţie încă din data de 25 octombrie 2018, iar musulmanii au câştigat-o oferind 418.700 euro.  Deşi au trecut aproape doi ani de atunci, românii continuă să folosească clădirea, chiar dacă acordul de comodat gratuit a expirat de aproape un an şi jumătate, pe 30 iunie 2019. 
 
„Suntem încă aici, nu ştim nimic, a spus Gheorghe Velescu, parohul parohiei „Sfântul Apostol Toma”, pentru Corriere della Sera, care a urmărit evenimentele. Italienii notează că românii ocupă ilegal spaţiul, dar deşi a trecut atât de mult timp, câştigătorii licitaţiei nu au luat nicio măsură împotriva lor. 
 
Mai mult, musulmanii le-au făcut chiar o ofertă, dar românii, care folosesc clădirea din 2015, nici nu vor să audă, supăraţi că au pierdut licitaţia. Imad El Joulani, preşedintele Consiliului Asociaţiei Musulmanilor din Bergamo a transmis că: „Vom menţine locul de cult. Pentru noi nu e nicio problemă să dăm fraţilor noştri creştini aceste spaţii, atunci când vor face cerere pentru slujbele lor, dar, sigur, în momente diferite de ale slujbelor noastre”. Răspunsul nu s-a lăsat prea mult aşteptat. Gheorghe Veleşcu consideră că „fraţii nu se comportă astfel”. „Avem nevoie de localuri adecvate pentru familiile noastre şi copiii noştri, aceasta era biserica noastră, fraţii nu se comportă aşa”, a spus acesta.
 

Alternativele românilor

 
Între timp, autorităţile din Bergamo au propus Parohiei române alte locuri pentru construcţia unei biserici, dar toate propunerile au fost refuzate. 
 
După oficializarea vânzării spaţiului, autorităţile regionale ale Regiunii Lombardia au anunţat că intenţionează să îşi exercite dreptul de preempţiune. O instanţă din Bergamo a respins însă acţiunea, considerând-o discriminatorie, dar Regiunea Lombardia va face apel. Şi pe acest lucru se bazează românii, care încearcă să amâne o eventuală înţelegere cu musulmanii, în termenii celor din urmă. 
 
În ciuda acestui fapt, Asociaţia Musulmană nu a solicitat până în prezent punerea în executare a sentinţei instanţei din Bergamo şi evacuarea ortocoşilor. Mai mult, potrivit sursei citate, n-ar fi exclus ca musulmanii chiar să vândă românilor biserica. Pentru ca acest lucru să se întâmple, însă, autorităţile din Lombardia ar trebui să le ofere musulmanilor un loc pentru moschee.
 
„Înainte de apel, dacă va exista cu adevărat, ar putea fi încercată şi o conciliere între musulmani şi regiune. Dar chiar şi încercarea de a ajunge la un acord în această primă fază a procesului a eşuat. Sentinţa instanţei din Bergamo spune că nu s-a ajuns la reconciliere deoarece Regiunea Lombardia nu s-a pus la dispoziţie pentru a oferi o proprietate diferită şi alternativă Asociaţiei Musulmane”, mai notează sursa citată.
 

Încă un proces pentru musulmani

 
Între timp, o instanţă din Bergamo l-a achitat pe Imad El Joulani, 59 de ani, cardiologul iordanian, fost preşedinte al Centrului Cultural Islamic din via Cenisio din Bergamo, acum preşedinte al Comunităţii Islamice din Bergamo.
 
Potrivit Bergamo News, El Joulani a fost trimis în judecată pentru că, potrivit rechizitoriului, în iunie 2015, după ce a obţinut o donaţie de 4.981.000 de euro de la o fundaţie de caritate din Qatar în numele Centrului Cultural Islamic, propunând în mod fals crearea unei noi moschei, ar fi format o altă asociaţie numită Comunitatea Islamică din Bergamo şi ar fi procedat la achiziţionarea de terenuri, folosindu-se de banii primiţi din Qatar.
 
Vă mai recomandăm
 
Român asasinat cu 29 de lovituri de cuţit într-o închisoare din Spania. „Era un violator de copii, nu vă faceţi griji“
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

Andreas TSA
18.10.2020, 21:04:29

Sanatatea publica si 3 la mie in Bucuresti are mai multa relevanta pentru noi care traim aici in Rumania. Nu???!! ... noi sa fim stapani! Romania ❤️

-2 (4 voturi)
Pontus Euxinus
18.10.2020, 21:08:23

3 la mie este irelevant. nu inseamna bolnavi, si nici morti inseamna ( poate, daca guvernul nu minte :))) lol ) doar persoane infectate cu gripa chinezeasca, insa care sunt ok

+2 (8 voturi)
Ludwig
18.10.2020, 21:11:17

Sa nu uitam ca Ponta a facut cadou turciei un urias teren in zona romexpo unde vroia sa se construiasca cea mai mare moschee din europa. Cel mai bine ca in elvetia unde s-a stabilit prin referendum ca pe teritoriu tarii e interzis sa existe moschei. Asa ca arabii pleaca singuri ca nu mai au unde se ruga...

+5 (9 voturi)
Pontus Euxinus
18.10.2020, 21:22:43

Daca au teren de construit moschee , poate ca am putea sa varsam sange de porc, sau resturi de porc pe acel loc :)) In orice caz ,daca Ponta a facut asa ceva, asta se numeste TRADARE

+1 (7 voturi)
nihil sine deo
18.10.2020, 21:29:34

ce inseamna 400 de mii de euroi la milioanele de romanasi din italea?ca se dau rotunzi in stanga si n dreapta si critica Romania pe unda apuca? nu puturati ,ba , trai v ar famiglilii, sa strangeti niste amarate de 400 de mii. Ar fi cam o un euro pe cap de "italean" din zona.

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările