Studiu-pilot despre costurile unei naşteri premature în România: de la 545 de euro până la circa 22.932 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conf. dr. Nicolae Suciu  FOTO: Florina Pop
Conf. dr. Nicolae Suciu  FOTO: Florina Pop

Şeful Clinicii bucureştene de Obstretică şi Ginecologie „Polizu“, conf. dr. Nicolae Suciu, spune că o mare problemă a societăţii româneşti sunt naşterile premature. În fiecare an, statisticile arată că avem circa 20.000-24.000 de astfel de naşteri. Iar pentru o singură naştere prematură, statul român poate cheltui şi 22.932 de euro. Soluţia ar fi prevenirea acestor naşteri prin realizarea unui ghid pentru viitoarele mame.

Prezent la Cluj-Napoca la o conferinţă internaţională despre infertilitate, conf. Dr. Nicolae Suciu, managerul Clinicii de Osbtretică şi Ginecologie „Polizu“ din Bucureşti, a vorbit despre una dintre marile probleme ale societăţii româneşti: naşterea prematură.

„Performanţele individuale ale fiecărui copil sunt mai mari cu cât naşterea e mai laternă. Este dovedit ştiinţific acest fapt. Copilul născut prematur nu este pregătit şi de aici ce performanţă biologică să aibă el? Dacă am preveni, am investi mult mai puţin. Prevenirea naşterilor  premature e o mare provocare. Ar trebui scrise ghiduri în acest sens! Ce puţin ar costa!“, spune Nicolae Suciu.

Acesta afirmă că în fiecare an se nasc prematur circa 20-24.000 de copii. În 2012 au văzut lumina zilei 192.000 de micuţi. Iar prematur au venit pe lume 15% dintre cei 192.000 de bebeluşi. Doctorul Suciu crede, însă, că numărul naşterilor premature e mult mai mare.

„Nu ştim încă de ce copilul cere să iasă mai repede din burtica mamei. Nu avem statistici şi studii în acest sens. Cert este că computerul lui intern îi comandă asta“, adaugă Suciu.

Un alt lucru dovedit este că dacă o mamă care naşte prematur prima dată, va naşte la fel şi a doua oară. Cu alte cuvinte, dacă prima naştere a fost la 35 de săptămâni, a doua va fi la 33 de săptămâni.

Ghid de prevenire a naşterilor premature

O naştere prematură costă statul român între 545 de euro până la 10-15.000 de euro, depinde de vârsta şi necesităţile micuţului venit pe lume.

Pentru a nu avea cheltuieli atât de uriaşe - care ar putea fi folosite pentru tratarea altor probleme medicale, Nicolae Suciu propune realizarea unui ghid de bune practici din care viitoarele mame să fie învăţate ce e bine pentru ele şi pentru cel pe care îl aduc pe lume. El mai spune că acel ghid va vedea lumina tiparului în maxim doi ani. Ideile există, doar că nu sunt puse pe hârtie.

„Ar trebuie ghiduri scrise care să guverneze şi să fie puse în practică în protocoale. Într-un an-doi ani va trebui să avem acel ghid. Nu cu bani rezolvăm problema“, este de părere Nicolae Suciu.

Şi ca să-şi susţină opinia a realizat un studiu pilot al costurilor asistenţei medicale acordate bebeluşilor veniţi pe lume prematur.
Rezultatele acestui studiu au arătat că un copil născut prematur la 28 de săptămâni de sarcină costă statul român 22.932 de euro, iar unul născut la 36 de săptămâni (la termen), 545 de euro.

Economii de 6 milioane de euro

„Abordarea terapeutică a fiecărei gravide în iminenţă de naştere prematură, la vârsta sarcinii între 28 şi 34 săptămâni, poate aduce economii semnificative bugetului spitalelor de aproximativ 6 - 8 milioane de euro, prin reducerea cheltuielilor asistenţei medicale acordate nou-născutului prematur“, se arată în studiul realizat de doctorul Nicolae Suciu.

Studiul-pilot, cu argumente solide şi literatură de specialitate, a fost depus din 2010 la Ministerul Sănătăţii. Acesta mai arată că şi impactul pozitiv al ghidurilor europene legate de iminenţa naşterii premature.

„Vă supunem atenţiei impactul pozitiv asupra bugetului prin  abordarea terapeutică a imineneţei de naştere prematură conform ghidurilor europene. În situaţia în care ne propunem să adresăm cel puţin 20% din cazuri, ne putem aştepta la o economie de minim 6-8 milioane de euro pe an.

Naşterea prematură, o condiţie cu etiopatogenie complexă şi incomplet elucidată, este principala cauză de mortalitate si morbiditate perinatală, reprezentând o serioasă problemă de sănătate publică, atât pentru prezentul cât şi pentru viitorul populaţiei.

Incidenţa prematurităţii în România este de aproximativ 7,5% din naşteri, mai ridicată decât în Uniunea Europeană (7,1%)“, se specifică în respectivul studiu.

„Câştigurile pe hârtie ar fi mult mai mari prin prevenire“, încheie medicul Nicolae Suciu.


 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite