Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Terapia cu oxigen sau cum să ai un somn profund, care îţi regenerează creierul şi corpul

3
21 Dec 2018 04:04:14
Autor: Remus Florescu
Somnul profund regenerează creierul şi corpul. FOTO: 123 RF
Somnul profund regenerează creierul şi corpul. FOTO: 123 RF

Expunerea la niveluri ridicate de oxigen încurajează creierul să rămână în starea de somn profund şi regenerator, arată un studiu nou. Neurologii susţin că terapia cu oxigen poate rezolva anumite probleme legate de somn.

Expunerea la niveluri ridicate de oxigen încurajează creierul să rămână în somn profund şi regenerator, potrivit unui nou studiu efectuat de neurologii de la Universitatea din Alberta, Canada, citaţi de Science Daily. Cercetătorii au administrat nivele ridicate de oxigen unor cobai aflaţi în stare de somn natural şi au examinat activitatea rezultată în creierul lor.
 
„Am constatat că atunci când administrăm oxigenul, creierul subiecţilor noştri se retrage din starea de somn activ şi rămâne în starea deactivată, de somn cu unde lente (somn profund şi odihnitor-nr)”, a explicat Brandon Hauer, doctorand în cadrul programului de Neurologie administrat de Facultatea de Neuroştiinţe şi Institutul de Sănătate Mintală. 
 
„Interesant a fost că atunci când am eliminat oxigenul, creierul a revenit la starea de somn activ sau somn cu mişcări rapide ale globilor oculari”, spune cercetătorul. 
 
 

Beneficiile somnului profund

 
 
Starea de somn adânc sau cu unde lente este cea mai profundă etapă a somnului, în timpul căreia creierul oscilează într-un ritm foarte lent.
 
„Aceasta pare a fi etapa în care metaboliţii (Substanţe care contribuie la procesele de metabolism-nr) sunt eliminaţi din creier, muşchii cresc şi proteinele se refac”, a spus Hauer, care a condus cercetarea sub supravegherea profesorului Clay Dickson din cadrul Departamentului de Psihologie. „Somnul lent pare să fie deosebit de potrivit pentru regenerarea creierului şi a corpului”, precizează acesta. Somnul lent joacă, de asemenea, un rol în consolidarea memoriei.
 
 

Terapia cu oxigen

 
 
Cercetătorii au arătat, de asemenea, că atunci când este expus la niveluri mai mici decât cele normale de oxigen, creierul rămâne în somn activ sau somn cu mişcări rapide ale globilor oculari (REM). „Interesant a fost că am observat un efect de recul după ce creierul a rămas în somn activ o perioadă şi a revenit la somnul lent, a rămas în această stare pentru o durată mai lungă de timp, ca şi cum ar fi fost privat de odihnă în timpul stadiului activat”, a adaugat Hauer.
 
Cercetarea scoate în evidenta potenţialul terapiei cu oxigen pentru oameni într-un cadru clinic. „Terapia cu oxigen ar putea fi folosită pentru a stimula apariţia stării de somn lent, pentru a se asigura că persoanele care au tulburări de somn au parte de o cantitate suficientă de somn necesar regenerării”, a spus Dickson. Acesta a precizat că acest lucru trebuie testat mai întâi înainte să devină o realitate terapeutică.
 
Citeşte şi
 
Privarea de somn reprezintă un foarte bun antidepresiv. Rezultatele uimitoare extrase din revizuirea a 2.000 de studii
 
Cum îţi afectează supărările sănătatea
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Galeriu Crestinu
21.12.2018, 16:26:33

In toata Canada sunt mii de clinici de Studiu al Somnului pentru ca e foarte important sa fie oxigenare corecta si nu deficitara cum e in cazul celor obezi si celor care sforaie ca o locomotiva. Romania nu mai studiaza asta la Targu Mures din 1989 cand s-a inceput Distrugerea Economiei Nationale.

Dan Garceag
22.12.2018, 21:29:32

Galeriu Crestinu Dar ,ce are , tema art. cu Targu -Mures si Distrugerea Economiei nationale ?? Tematica art. este foarte utila ptr cei cu probleme de somn , printre care sunt si eu .As fi dorit o abordare mai precisa si clara . Am mai auzit de acesta cauza ,precum ca , ar fi o circulatie sangvina deficitara datorita lipsei de oxigen necesar arganismului ,Dar ce sa facem sa ne procuram tuburi cu oxigen ?

Snake H. Schwartz
10.01.2019, 00:03:15

Comentariu considerat abuziv.