Terra, în calea asteroizilor. Opinia unui astrofizician român despre o eventuală coliziune: „Riscul tinde spre zero“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asteroidul 4660 Nereus a trecut aproape de Terra Sursa Shutterstock
Asteroidul 4660 Nereus a trecut aproape de Terra Sursa Shutterstock

Asteroidul 4660 Nereus a trecut pe lângă Pământ sâmbătă, 11 decembrie, la o distanţă considerată de NASA „sigură“, însă asteroidul a fost trecut în categoria „potenţial periculos“. Astrofizicianul român Diana Dragomir, specialist NASA, spune că deşi în ultimii ani au fost detectaţi mii de asteroizi, e puţin probabil ca omenirea să aibă soarta dinozaurilor.

Una dintre teoriile îmbrăţişate de comunitatea ştiinţifică internaţională este cea formulată de Luis Walter Alvarez, fizician câştigător al Premiului Nobel în 1980, care a ajuns la concluzia că dinozaurii au dispărut în urmă cu 65 de milioane de ani, când Terra a fost lovită de un asteoroid. 

Oamenii de ştiinţă au încercat să afle dacă omenirea ar putea avea aceeaşi soartă, iar concluziile nu au fost neapărat încurajatoare. Savanţii cred că în acest moment suntem în siguranţă, însă acest lucru nu înseamnă că lucrurile vor sta la fel şi pe termen lung, adică peste zeci sau sute de ani. 

Cea mai bună dovadă în acest sens este că NASA a fabricat o navă spaţială pe care a trimis-o spre Dimorphos, un asteorid aflat la o distanţă apreciabilă. 

Misiunea numită Double Asteroid Redirection Test duce cu gândul la filmele SF. Sonda trimisă de NASA ar urma să lovească asteroidul şi să-l devieze, iar coliziunea este prevăzută să aibă loc în septembrie 2022. Deşi Dimorphos nu reprezintă un pericol pentru Terra, oamenii de ştiinţă vor să pună la punct astfel o metodă de deviere a asteroizilor. 

4660 Nereus a readus problema în actualitate

Discuţia a fost repusă pe tapet în ultimele zile, când asteroidul 4660 Nereus, cu dimensiuni impresionante de mărimea Turnului Eiffel din Paris, a trecut pe lângă Terra la 3,93 milioane de kilometri. Specialiştii NASA, citaţi de Live Science, susţin că distanţa este considerată sigură. Cu o menţiune: orbita asteroidului de 1,82 ani în jurul Soarelui îl aduce din ce în ce mai aproape de Terra, ciclic. Spre exemplu, specialiştii au calculat că va trece din nou pe lângă Terra, în 2060, dar la o distanţă de aproape trei ori mai mică - 1,2 milioane kilometri. 

4660 Nereus a fost inclus de NASA în rândul asteroizilor cu potenţial periculos. Clasificarea include orice corp din spaţiu cu un diametru mai mare de 140 de metri şi care trece la o distanţă mai mică de 7,48 milioane de kilometri de orbita Pământului. 

Interesant este şi că potrivit Asterank, o bază de date ştiinţifică şi economică cu peste 600.000 de asteroizi, Nereus ar avea în compoziţie metale preţioase a căror valoare este stimată la 4,71 miliarde de dolari, însă nu există în acest moment tehnologia necesară pentru a le exploata.

Terra e în siguranţă în următoarele sute de ani

Despre cât de periculoşi pot să fie asteroizii a vorbit pentru „Adevărul“ astrofizicianul Diana Dragomir, profesor la Universitatea New Mexico din Albuquerque, SUA, unde coordonează mai multe echipe de cercetători specializaţi în studiul exoplanetelor şi colaborează cu NASA în câteva proiecte. Românca este optimistă şi spune că riscurile sunt reduse ca în următorii câteva sute de ani să fim loviţi de un asteorid. 

diana dragomir

Astrofizicianul Diana Dragomir consideră că cel puţin deocamdată Terra e în siguranţă. FOTO Arhivă personală

„Cred că riscurile să ne lovească în următorii sute de ani sunt mici. Însă ţineţi cont, un risc mic nu înseamnă risc zero! Riscul e mic, într-adevăr, dar asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla. Trebuie să ţinem cont că există uneori şi o oarecare incertitudine şi de aceea NASA zice ba ne loveşte, ba nu ne loveşte nu ştiu care asteroid. Aşa se face că uneori evaluarea riscului se modifică rapid, pentru că sunt foarte greu de studiat aceşti asteroizi din cauza dimensiunilor reduse”, a explicat astrofizicianul. 

Diana Dragomir a vorbit şi despre faptul că mii de asteroizi s-ar putea îndrepta spre noi fără ca măcar să bănuim în prezent. Totuşi, din datele actuale şi din informaţiile pe care le au astroficizienii, riscurile nu sunt mari. „Problema e că pentru a-i detecta trebuie să se apropie suficient de mult de Pământ, dar există şi riscul de a-i vedea prea târziu. Exista sute de mii de obiecte de diferite dimensiuni pe care nu le putem vedea. De multe ori noi doar presupunem că există şi că se află într-un anumit loc, pe baza unor calcule”, a adăugat ea. 

Dacă în trecut NASA a anunţat că este în măsură să identifice rapid orice corp care se îndreaptă spre Pământ, fie şi de dimensiunea unei portocale, ulterior aceste informaţii au fost contrazise. În 2013, deasupra oraşului Chelyabinsk, în Rusia, a explodat un meteorit, iar explozia a distrus mii de clădiri şi a răni aproape 2.000 de oameni. Deşi avea diamentrul de aproape 20 de metri, meteoritul nu a fost detectat nici de sistemele NASA, dar nici de cele europene, chineze sau ruseşti. 

„Problema este că dacă se întâmplă să rămână aproape de axa Soarelui, în drum spre noi pot fi «invizibili», să nu-i putem observa la timp şi să fie descoperiţi foarte târziu. Odată cu lansarea sateliţilor lui Elon Musk, telescoapele pot fi «orbite». Altfel spus, apar probleme suplimentare pentru detectarea asteroizilor, asta din cauză că, practic, sateliţii artificiali acoperă un pic telescoapele şi astfel devine mult greu să descoperim şi să calculăm cum trebuie traiectoria unor corpuri care se pot îndrepta spre noi”, precizează Diana Dragomir.

Vă mai recomandăm şi:

Biserica Ortodoxă Română în pandemie, subiect de analiză la Oxford. Expert român: „Sfera religiosului a fost neglijată încă de la început” EXCLUSIV

VIDEO Obiectul interstelar care i-a lăsat perplecşi pe specialişti. Ipoteza surprinzătoare lansată de doi savanţi de la Centrul Harvard-Smithsonian

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite