Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

TIFF 2021 în cifre. Peste 100.000 de iubitori de film au sărbătorit întoarcerea în sălile de cinema

0
3 Aug 2021 13:27:26
Autor: Ştefan Lică
Gala de închidere TIFF 2021. FOTO TIFF /Marius Mariş
Gala de închidere TIFF 2021. FOTO TIFF /Marius Mariş

Ediţia aniversară a celui mai mare festival de film din România s-a încheiat pe 1 august, după zece zile marcate de premiere absolute, zeci de proiecţii sold-out, întâlniri cu cei peste 1.000 de invitaţi şi un număr impresionant de spectatori.

Peste 100.000 de iubitori de cinema au sărbătorit #împreunăprinfilm întoarcerea în sălile de cinema la împlinirea a 20 de ani de TIFF, transformând ediţia din acest an în cel mai amplu eveniment organizat la noi în ţară de la începutul pandemiei.
 
Peste 93.000 de plătitori de bilete au urmărit, în cele 17 locaţii în aer liber şi în interior, selecţia de 179 de filme venite din 47 de ţări. Lor li s-au alăturat spectatorii prezenţi la concertele, masterclass-urile şi întâlnirile cu profesioniştii din industrie, organizate cu intrare liberă – în total, peste 100.000 de participanţi. Întâlnirea cu starul Sergei Polunin, invitatul special TIFF 2021, s-a aflat în topul celor mai atractive evenimente. Show-ul susţinut de dansatorul ucrainean la Castelul Bánffy din Bonţida a impresionat audienţa şi a stabilit recordul de încasări din acest an. 
 

„România sălbatică”, cel mai urmărit film la TIFF

 
În prima zi de festival, România sălbatică (r. Dan Dinu, Cosmin Dumitrache), documentarul românesc prezentat în premieră absolută la TIFF 2021, este filmul care a obţinut Premiul publicului şi a înregistrat cel mai mare număr de spectatori la această ediţie. La cele patru proiecţii incluse în programul festivalului au participat, în total, peste 3.500 de spectatori. Documentarul va ajunge în cinematografele din întreaga ţară în această toamnă, distribuit de Transilvania Film. În topul voturilor publicului, la filme româneşti, se află şi Complet necunoscuţi (r. Octavian Strunilă) şi Holy Father (r. Andrei Dăscălescu).
 
Pe locul doi în topul audienţei per total s-a aflat Dineu cu vecinii de sus (r. Cesc Gay), comedia spaniolă care a deschis ediţia aniversară a festivalului şi care a atras peste 3000 de spectatori la cele cinci proiecţii din Cluj-Napoca. Clasamentul este completat de producţia daneză Încă un rând (Another Round, r. Thomas Vinterberg), premiată anul acesta cu Oscarul pentru Cel mai bun film străin, urmată îndeaproape de Lecţii de persană (Persian Lessons, r. Vadim Perelman), premiera mondială Perfect necunoscuţi (r. Octavian Strunilă) şi filmul de închidere, Anii noştri de glorie (The Best Years, r. Gabriele Muccino).
 
Bilanţul ediţiei aniversare TIFF include peste 40 de evenimente sold-out. Printre acestea se numără proiecţiile Dancer, Raport final (Final Report, r. István Szabó), Supernova (r. Harry Macqueen), Un loc ca oricare altul (Nowhere Special, r. Uberto Pasolini), Spirala (r. Cecilia Felmeri), Noua ordine (New Order, r. Michel Franco), Noaptea regilor (Night of the Kings, r. Philippe Lacôte), Vânătorul de balene (The Whaler Boy, r. Philipp Yuryev) – câştigătorul Trofeului Transilvania, dar şi Annette (r. Leos Carax), filmul surpriză din acest an. Biletele s-au epuizat rapid şi în cazul cine-concertelor Malombra, cu proiecţii ale filmului, acompaniate live de Simona Strungaru şi Julie Roué, Fargo by Fragments (Franţa) şi  Studentul din Praga, cu Irina Margareta Nistor & CelloFun.
 

Filme româneşti de top

 
Vedeta acestei ediţii, filmul românesc s-a aflat în topul celor mai apreciate evenimente de către public. Filme precum Întregalde (r. Radu Muntean), #dogpoopgirl (r. Andrei Huţuleac), Spioni de ocazie (r. Oana Giurgiu), Tata mută munţii (r. Daniel Sandu), Căutătorul de vânt (r. Mihai Sofronea) sau Copacul dorinţelor: Amintiri din copilărie (r. Andrei Huţuleac) au adus, la rândul lor, un număr mare de voturi şi de spectatori în faţa ecranelor.
De buna desfăşurare a evenimentelor şi de respectarea tuturor normelor de protecţie s-au ocupat, alături de organizatorii festivalului, cei 370 de voluntari, cu vârste cuprinse între 15 şi 40 de ani. Selectaţi din peste 540 de aplicanţi, voluntarii au sosit la Cluj din toată ţara pentru a face parte din echipa TIFF.
 
Maratonul celor mai noi şi mai premiate filme continuă în perioada 5-8 august, la TIFF Sibiu, iar între 17 şi 19 septembrie, cele mai apreciate titluri ale ediţiei vor ajunge şi la TIFF Oradea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările