TIFF 2014. A 13-a ediţie, proiecţii în 13 locuri şi proiecte pentru comunitate: „TIFF salvează Depozitul de Filme. Vrem să facem acolo un muzeu al filmului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre proiectele din acest an ale festivalului se numşete „TIFF salvează Depozitul de Filme“ FOTO: Florina Pop
Unul dintre proiectele din acest an ale festivalului se numşete „TIFF salvează Depozitul de Filme“ FOTO: Florina Pop

Ediţia a 13-a a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a avut două deschideri oficiale anul acesta. Din cauza ploii, covorul roşu al festivalului s-a aşternut nu în Piaţa Unirii, ci la Casa de Cultură a Studenţilor şi la cinematograful Florin Piersic. Cele două gale au avut loc la scurte intervale orare una de cealaltă şi un program identic.

„Nu sunt superstiţios“, a spus Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, la gala de deschidere a celei de-a 13-a ediţii a TIFF. Asta după ce le-a comunicat celor din sală că deja sunt cu 12-14% mai mulţi spectatori la filme faţă de aceeaşi perioadă a ediţiei trecute.

În acesta an, TIFF-ul a avut parte de două deschideri oficiale, una de la ora 20.45 la Casa de Cultură a Studenţilor, iar cealaltă la Cinema Florin Piersic, de la ora 22.30.

tiff 2014 foto

Pe covorul roşu din faţa Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca au păşit regizorul Nicolas Philibert, directorul de imagine al producţiei „Lebanon”, Giora Bejach, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago, Michael Kutza şi actriţa Cristina Flutur, care a jucat în filmul „După dealuri“.

Preşedintele festivalului a vorbit în deschidere despre Campania „Salvaţi Marele Ecran!“ şi proiectul „TIFF salvează Depozitul de filme“, depozit situat pe strada Maiakovski din Cluj-Napoca. Acolo, în acele mormane de pelicule de filme transformate, din păcate, în gunoaie, cei de la TIFF împreună cu Primăria vor să înfiinţeze un muzeu al filmului şi să redea acel spaţiu comunităţii.

„Este un loc lăsat în paragină de mai bine de opt ani. Ne propunem să-l aducem înapoi comunităţii pentru îndeplinirea unui vis: să reuşim împreună cu Primăria să facem acolo un muzeu al filmului”, a declarat Tudor Giurgiu.

image

Potrivit acestuia, muzeul va fi făcut în memoria lui Jenő Janovics, un pionier al cinematografiei, cel care în 1919 înfiinţa, la Cluj, Studiourile de Film Transilvania. Giurgiu a mai spus că se urmăreşte ca acest muzeu să existe în anul 2021.

Prezent la eveniment, primarul Clujului, Emil Boc, venit împreună cu soţia, a declarat, pe aceeaşi scenă a casei de Cultură a Studenţilor că administraţia locală va continua să susţină financiar TIFF-ul. „Îi mulţumesc lui Tudor Giurgiu şi echipei sale pentru tot ce fac pentru Cluj şi Transilvania“, a afirmat Boc.

Ce puteţi vedea weekendul acesta la TIFF, în video de mai jos:

Astăzi, în 31 mai, la 20.30, va avea loc deschiderea oficială a Depozitului de Filme din strada Maiakovski. Evenimentul va fi urmat de proiecţia unor fragmente din documentarul lui Alexandru Belc, „Cinema, mon amour“.

tiff 2014 foto

La TIFF 2014 vor putea fi văzute 217 filme în 13 locuri – cinematografe din oraş, Piaţa Unirii, Castelul Banffy, dar şi în spaţii noi precum Cercul Militar, Depozitul de Filme,  unul dintre amfiteatrele Universităţii Sapientia, Biserica Evanghelică Luterană.

Despre proiectul „TIFF salvează depozitul de filme“, în clipul de mai jos

Cele două gale de deschidere s-au încheiat cu proiecţia filmului „Philomena“, nominalizat la Oscar.

Mai puteţi citi:

Începe TIFF-ul! O nouă ediţie a Festivalului de Film Transilvania debutează diseară la Cluj cu o peliculă nominalizată la Oscar

Clujul este, din nou, pentru al treisprezecelea an, „capitala“ filmului. O nouă ediţie a Festivalului de Film Transilvania (TIFF) începe diseară la Cluj-Napoca cu pelicula britanică „ Philomena“, nominalizată la Oscar, cu Judi Dench şi Steve Coogan.

VIDEO Ghid complet TIFF 2014: cât costă biletele şi care sunt filmele şi evenimentele pe care nu trebuie să le ratezi 

Mai sunt 10 zile până la startul celei de-a 13-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, cel mai amplu eveniment de gen din România. Între 30 mai şi 8 iunie, Clujul va fi animat de sute de proiecţii, concerte, expoziţii, masterclass-uri, dezbateri şi petreceri. Află filmele şi evenimentele de neratat anul acesta la TIFF.

„O Lume Nouă“, filmul despre povestea primilor emigranţi români în America, va avea premiera la TIFF 

„O Lume Nouă“/„ Start Anew World“, scurtmetrajul regizat de Luiza Pârvu şi scris de Toma Peiu, inspirat din poveştile reale ale primilor emigranţi români în SUA, va rula, în premieră absolută, în cadrul competiţiei Zilelor Filmului Românesc, la cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.  

VIDEO Spotul oficial al TIFF 2014 cu Matia Corvin şi Vlad Ţepeş în „rolurile principale“  

Videoclipul ediţiei din acest an, a 13-a, a TIFF este unul cu totul diferit faţă de cele cu care festivalul şi-a obişnuit publicul. Îi are în „rolurile principale“ pe Matia Corvin şi Vlad Ţepeş în ipostaza de cinefili.  

Mesajul din spatele afişului TIFF 2014: „Dacă Decebal ar trăi azi, sigur ar vrea să vadă Avatar 3D“  

Afişul TIFF 2014 a fost desemnat în acest an în urma unui concurs şi nu a fost creat de echipa TIFF ca la ediţiile anterioare. Ideea câştigătoare îi aparţine lui Paul Bucovesan, un tânăr artist grafic din Cluj-Napoca, absolvent al Universităţii de Arte Plastice şi Design. Acesta are o experienţă de 7 ani în design grafic.


 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite