Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Trei localuri din Cluj i-au cucerit pe străini. Ce secrete ascund şi cum au fost amenajate ineditele locuri de distracţie

0
8 Nov 2015 02:14:55
Autor: Florina Pop
Localul Enigma din Cluj FOTO: Gabriel Roşca, 6sense.ro
Localul Enigma din Cluj FOTO: Gabriel Roşca, 6sense.ro

Trei dintre localurile Clujului au devenit faimoase la scurt timp după ce s-au deschis. Asta deoarece şi publicaţii online precum boredpanda.com au scris despre ele, iar pozele cu interioarele lor au făcut ocolul pământului. Vorbim de Enigma, Submarine şi Joben Bistro, în ordinea în care s-au deschis.

“Un design interior bun poate face la fel de mult pentru o cafenea, un restaurant sau un bar pe cât fac mâncarea şi băutura bune”, scria portalul boredpanda.com, în prezentarea unui top cu 20 cele mai inspirate modele de design interior pentru abruri, cafenele şi restaurante din lume, top în care figura Joben Bistro.

”Fratele” mai mic este Submarine, care se bucură de un design la fel de ingenios, dar şi în acelaşi stil steampunk.

Submarine (foto sus şi jos) FOTO: 6sense.ro

Recent s-a redeschis la Cluj, într-o formă cu totul diferită, ”Enigma” (foto mai jos, credit foto: Gabriel Roşca, 6sense.ro), un local unde au fost create şase maşinării care se mişcă în continuu, sugerând ideea de timp şi faptul că totul este în permanentă mişcare. La câteva zile de la lansare, un articol publicat pe boredpanda.com făcea cunoscut lumii acest local. După acel articol, comentariile pe Facebook legat de ingeniozitatea modului în care arată localul urmau să se înmulţească, dar şi telefonale către proprietar din partea celor de la BBC şi Bussines Insider. 

”Suntem fiinţe care rezonăm cu lucruri asemănătoare nouă, cu lucruri care sunt după chipul şi asemănarea noastră. Vă citesc un comment de pe Facebook al cuiva din Anglia: «Iubesc steampunkul, întotdeauna l-am iubit, dar întotdeauna m-a stresat foarte tare faptul că făceau nişte piese de decor pe care le lipeau pe perete. Nimic nu se mişca. Vroiam să se mişte ceva». Deci, omul, când le vede, îşi doreşte să le pună în mişcare”, spunea pe 29 octombrie proprietarul ”Enigma” pentru ”Adevărul”.

Designerii care au schimbat faţa acestor localuri clujene se numesc Alexandru Tohotan şi Zelenyak Zoltan, de la firma „6th Sense Interiors“. 

”Ne-am dorit să punem cap la cap o întreagă poveste în care să poţi pătrunde în momentul în care vii aici. Iniţial, am vrut să realizăm trei camere distincte, fiecare spunând o poveste diferită, dar care să facă totuşi parte dintr-o idee unitară a întregului design. Planurile de la început au suferit însă numeroase modificări pe parcursul celor doi ani cât a durat lucrul la acest proiect. Detalii ca şi: cromatica de brun, negru cu accente de cupru, iluminarea bazată predominant pe culori complementare de portocaliu şi violet reprezintă nişte puncte de reper pe care ni le-am trasat încă de la început şi pe care încetul cu încetul le-am încorporat în conceptul final de design. Ca şi ideatică, tema preferată a fost timpul şi ceea ce reprezentăm noi, ca şi indivizi, în timp. Singura modalitate prin care am simţit că putem reda cât mai fidel ideea de timp, a fost prin mişcare, ceea ce ne-a şi determinat să inserăm în design elementele cinetice”, spune Alexandru Tohotan, într-un interviu legat de localul ”Enigma”.

”Întreg designul se încadrează în ceea ce se numeşte curentul steampunk. Astfel şi faţada barului, împreună cu toate elementele din zona aceea, vin să întărească această idee. Avem aici numeroase componente ce provin din motoare de maşini, amortizoare, arcuri, diverse feluri de rotiţe special alese şi atent organizate pentru a crea iluzia unui motor perfect funcţional, care deserveşte unei maşini a timpului reprezentată printr-un lift care te transportă spre diferite dimensiuni temporale din trecut sau din viitor”, afirma, tot într-un interviu, designerul Zelenyak Zoltan.

Mai puteţi citi:

Cum a ajuns celebru în lume un pub din Cluj. „Enigma“, mediatizat de publicaţii influente drept primul bar cinetic steampunk de pe mapamond

Un „Joben“ scos din romanele lui Jules Verne. Decorul aduce cu un platou de filmare SF

Rusia din inima Clujului. Localul unde Securistu’, Ceauşescu şi Europa Liberă sunt doar băuturi

Submarinul petrecăreţ din adâncurile Clujului. Un nou pub care te îmbie la o călătorie într-un decor fantastic cu torpile şi căşti de scafandru

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii