Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Tristeţea unui medic ATI: „Pacienţi cu masca de oxigen pe faţă ne spun că nu cred în virus. E o palmă pentru noi” VIDEO

34
19 Oct 2021 19:13:58
Autor: Remus Florescu
Paul Oargă filmează intervenţiile SMURD la pacienţii cu COVID-19. FOTO: Arhivă personală
Paul Oargă filmează intervenţiile SMURD la pacienţii cu COVID-19. FOTO: Arhivă personală

Paul Oargă, medic rezident clujean la Terapie Intensivă, postează pe YouTube filmuleţe cu intervenţiile SMURD la pacienţii COVID. El a decis să arate oamenilor tragediile la care sunt martori medicii, după ce a văzut foarte mulţi pacienţi în stare gravă care continuau să nu creadă în virus, în vaccinare sau în tratamentele ce le sunt administrate.

„Am o durere infernală la spate”, le spune medicilor SMURD, printre gemete, un bărbat de 30 de ani, nevaccinat, care nu a fost în viaţa lui internat în spital. S-a infectat cu COVID de o săptămână. Durerea este aşa de mare încât cu greu se poate aşeza pe pat pentru a i se administra un calmant. Într-o altă parte a Clujului, o pacientă în vârstă vorbeşte cu medicii SMURD. Este nevaccinată, nu a mâncat de o săptămână şi are dificultăţi în respiraţie de 3-4 zile şi saturaţia de oxigen de 70%. „Nu mai am aer”, le spune, panicată, medicilor în timp ce aceştia îi fixează masca de oxigen.

Ambele intervenţii filmate au avut sute de mii de vizualizări pe canalul de YouTube al lui Paul Oargă, medic rezident în anul II la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca şi voluntar SMURD. Efectul imaginilor este şocant şi răvăşitor pentru cei din afara sistemului medical. „Din păcate, sunt mulţi pacienţi internaţi pe Terapie Intensivă, conştienţi, care refuză să creadă în virus şi zic că oricum nu s-ar vaccina. Sunt pe patul de spital, le e greu să respire, au masca de oxigen pe faţă şi ne zic că nu ne cred”, povesteşte Paul cu tristeţe. A fost impresionat când un coleg i-a povestit despre o doamnă care nu putea respira şi după ce, cu greu, a acceptat masca de oxigen, a început să se simtă mai bine a fost întrebată: „No, acuma dacă aţi ajuns aici şi aşa, nu credeţi în virusul ăsta, totuşi?” „Nu prea”, a răspuns ea. „E incredibil, e o palmă peste faţa noastră, a celor care suntem acolo şi îi tratăm, dar nu avem parte de încrederea lor. Încrederea este un lucru foarte important atunci când tratezi un pacient, pentru că avem nevoie ca ei să coopereze”, continuă Oargă.
 
„E incredibil, e o palmă peste faţa noastră, a celor care suntem acolo şi îi tratăm, dar nu avem parte de încrederea lor. Încrederea este un lucru foarte important atunci când tratezi un pacient, pentru că avem nevoie ca ei să coopereze”, Paul Oargă, medic rezident

 

 „Noi vedem multe tragedii”

 

Rezidentul povesteşte că se loveşte zilnic de pacienţi care cred cu tărie că oxigenul este toxic, că masca te sufocă, virusul nu există şi vaccinarea e pericol de moarte. „Atunci, trebuie să explicăm mult, mult, mult mai atent acest lucruri şi oricum există o barieră în a explica unui pacient care crede cu tărie că virusul nu există. Ne lovim şi de reticenţa acestuia, care, deşi este la Terapie Intensivă, refuză să creadă. Când am început să văd din ce în ce mai mulţi astfel de pacienţi, mi-am dat seama că nu au efect campaniile acestea de vaccinare şi că ar fi nevoie de o altă abordare. M-am gândit mult la asta. Astfel, am ajuns să postez aceste clipuri, pentru ca să poată vedea fiecare ceea ce se întâmplă în realitate”, explică Paul. „Noi vedem multe tragedii şi motivaţia mea pentru a face aceste clipuri porneşte din dorinţa de a arăta realitatea dură la care trebuie să facem noi faţă ca medici, dar şi asistenţii, infirmierii sau brancardierii care lucrează acolo cot la cot cu noi”, completează el.


Lipsa de educaţie Oargă înţelege că pentru majoritatea românilor o internare în spital a fost, de cele mai multe ori, o experienţă negativă, dar şi reticenţa oamenilor faţă de medicii care iau spăgi şi tratează diferenţiat pacienţii. „Eu cred, însă, că motivul principal pentru care oamenii nu se vaccinează şi nu cred în virus ţine de lipsa de educaţie. Ne uităm la popoare mai vestice, unde gradul de educaţie şi de încredere în autorităţi sunt mari şi acolo vaccinarea a ajuns la 85-90% şi stau bine mersi. „Totuşi, medicul crede că marea majoritate a oamenilor pot fi convinşi. „Noi nu avem o personalitate care să creeze puntea între sistemul de sănătate şi oameni. Acesta e unul dintre motivele pentru care am creat canalul de YouTube. Cred că nu trebuie să forţezi şi să le acorzi oamenilor timp. Dezavantajul este că există persoane ca doamna Şoşoacă care ajunge prin social media la foarte mulţi oameni vulnerabili la genul acesta de informaţii false”, spune clujeanul. El nu se supără pe pacienţii care, deşi sunt în stare gravă, neagă existenţa virusului şi cred în teoria conspiraţiei: „Pe mine mă deranjează că eu nu găsesc o modalitate să-i fac să înţeleagă. E ceva care ne scapă nouă, medicilor, noi nu avem timp să ne pregătim foarte mult pe partea aceasta, pentru că trebuie să ne ocupăm de partea medicală”. 
 „La Urgenţe e tragic”Paul Oargă spune că din septembrie s-au arătat primele semne ale valului 4. „Din păcate, sistemul de urgenţe este foarte aglomerat, există un flux foarte mare de pacienţi. Pe Terapie Intensvă ai un număr limitat de locuri. Am pus tărgi suplimentare şi atât. Mai mult nu se poate. Nu ai cum. În primul rând, nu ai personal. Găseşti paturi, ventilatoare, camere, dar nu ai personal”, susţine el. Intervenţiile SMURD la pacienţii COVID, unde Paul face gărzi de două ori pe lună, sunt dificile: „Mergem la pacienţi cu complicaţii COVID, pe lângă celelalte urgenţe care au rămas constante. Este incomod să lucrezi în costumele acelea de protecţie. Am stat uneori şi 12 ore fără să mănânc nimic, fără să beau, fără să merg la baie. Când ai de lucru foarte mult, nu ai ce face”. 
Oargă susţine că situaţia de la Urgenţe este tragică. „Am văzut că la Bucureşti nu mai aveau oxigen pentru a administra pacienţilor, ceea ce e grav. S-a ajuns la o capacitate imensă. Chiar a ieşit Colegiul Medicilor cu un mesaj în care anunţă populaţia că situaţia e cât se poate de serioasă”. El vede şi o parte pozitivă în evoluţia din ultimele zile: „Mă bucur că o parte dintre pacienţi au fost duşi în Vest. Şi dacă sunt preluaţi 10-20-30 de pacienţi în stare critică tot e foarte bine”.
 


Vă recomandăm să mai citiţi:

 

Starea în care a ajuns un pacient CO-VID tânăr, sănătos şi nevaccinat: „Am o durere infernală!” Imagini necenzurate de la intervenţia SMURD VIDEO

 
Imagini greu de privit dintr-o inter-venţie SMURD la o pacientă cu o formă gravă de COVID: „Nu mai am aer!” VI-DEO
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

R e l i g u l o u s ⩾ 16 fani@Vancouver.Canada
19.10.2021, 19:22:28

561 de morti pe zi... despre ce vorbim aici?... e ca si cum America ar avea 10,000 pe zi... asta e rezultatul predicilor antivaccin ale celor ca Zenovie, Mache si tot neamul de postaci antivaxxeri! https://adevarul.ro/locale/constanta/ips-teodosie-nu-acceptati-vaccinati-aparati-constitutia-tarii-legile-europene-1_61690f255163ec427163f4a7/index.html

+24 (30 voturi)
ANTI TROLL Demascatorul de Postaci
19.10.2021, 19:23:16

@moderatorii Adevărului : e timpul să vă asumați responsabilitățile si sa faceți curățenie! Nu va transformați in ziarul bolșevic „Pravda”! Pentru a recâștiga credibilitatea ziarului „Adevărul”, vă rugăm sa va treziți si să vă faceți meseria! Nu vă cerem cenzurarea postărilor anti-vacciniste, nu suntem contra dezbaterilor de idei între persoane de buna credință. Dar aceste discuții sunt poluate de multitudinea de mesaje produse de fabricile de trolli... comentarii MAJORITARE in unele cazuri. E vorba sa opriți atacurile propagandistice coordonate politic atât din interiorul cât si din exteriorul României. Adevărul are responsabilitatea morala si juridica asupra conținutului. Azi , 19 octombrie, au murit in România 528 de oameni nevaccinați, vaccinul ar fi putut salva 90% din ei. Peste 450 de persoane ar fi trăit. Cât timp ii mai lăsați pe trolli GRU + FSB să ne dezinformeze? Priviți ce tolerați cu buna știința să se posteze pe ziarul dumneavoastră doar pentru câteva procente de trafic (Credits Vocea Mintuitorului).): https://telegra.ph/Din-cugetarile-lui-Edmond-Wolf-AD-2021-10-19 https://telegra.ph/Postacul-antivaccinist-Camelia-Sorescu-10-09 https://telegra.ph/Minciuni-antivacciniste-17-Octombrie-2021---forumurile-Adevarul-10-17 https://telegra.ph/Activitate-antivaccinista-website-Adevarul-12-Octombrie-10-12

+12 (18 voturi)
geek-a-contra
19.10.2021, 19:33:13

daca as fi in locul medicului ala as indeparta masca si as externa bolnavul. cu o scrisoare medicala in care sa se specifice: "pacientul nu are incredere in diagnosticul nostru. nu ne putem asuma responsabilitatea sa-l tratam impotriva vointei lui / ei. ii recomandam sa gaseasca un medic in care sa aiba incredere. ii dorim bafta. pa!"

+26 (34 voturi)
jingle jingle
19.10.2021, 19:36:08

ultima data cind m-a interesat subiectul erau 300 de cretini pe zi. azi vad ca sint 561, ceea ce este extraordinar si mult mai mult decit ne-am fi asteptat. Ca sa avem o romanie ca afara, totusi, numarul asta trebuie multiplicat. https://youtu.be/xOqOx-o5vP8 https://youtu.be/aXTHSBOhyU4 desigur, vaccinarea si OMS o sa ne bage bete-n roate asa ca trebuie un mini manual pentru fsn-istul care se simte rau: #1: Nu te duci pe jos sau cu masina personala la spital. sa fie clar. ca orice dac liber, folosesti taxiul sau metroul.Nu iei drumul cel mai scurt. pe o cartela de metrou poti face cite ture vrei. foloseste chestia asta. invata bancuri cu pompieri sau orice cuvint care produce aerosoli. spune bancuri pe unde apuci. saliva pe clanta nu merge. au testat-o si doar prin aerosoli se transmite infectia. #2: viziteaza-ti toate rudele. chiar daca-ti este rau, mai ai totusi timp sa-ti vizitezi toate rudele. fa-o. #3: iti scoti bateriile de la telecomanda si lasi televizorul pe RomaniaTV, Sosoaca sau Bitman. Ala mai si cinta asa ca ai distractie. doar asa nu ne vom vinde tara. succombare placuta. Lui zamolxe nu-i mai spune nimic, oricum nu intelege.

+21 (27 voturi)
Un cititor
19.10.2021, 20:01:52

Tristeţea unui medic ATI: „Pacienţi cu masca de oxigen pe faţă ne spun că nu cred în virus. E o palmă pentru noi” VIDEO Ma intreb daca s-ar putea analiza, ce compozitie are creerul unui asemenea individ?!

-21 (21 voturi)

Vezi toate comentariile (34)

Modifică Setările