„Tun“ de 1 milion de euro la Electrica cu aparate Siemens contrafăcute. Instanţa: nu e abuz în serviciu deoarece nu s-a încălcat legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Ruga, fost director Electrica Transilvania Nord, a fost achitat. FOTO: Mihai Bacalu/Ora de Cluj
Gabriel Ruga, fost director Electrica Transilvania Nord, a fost achitat. FOTO: Mihai Bacalu/Ora de Cluj

Trei directori de la Electrica Transilvania Nord şi un om de afaceri au fost achitaţi pentru abuz în serviciu de Curtea de Apel Cluj. În motivarea deciziei, instanţa a explicat că inculpaţii nu au încălcat legea, conform precizărilor Curţii Constituţionale referitoare la abuzul în serviciu, cumpărând la suprapreţ produse Siemens contrafăcute şi provocând un prejudiciu de circa 1 milion de euro.

Curtea de apel Cluj a motivat, zilele trecute, decizia luată la debutul lunii februarie, de achitare a trei directori ai Electrica pentru abuz în serviciu: Gabriel Ruga (fost director general al filialei Electrica Transilvania Nord), Ioan Stoica (fost director la Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice – SISE- Transilvania Nord) şi Petru Morar (şef serviciu aprovizionare SISE Transilvania Nord). De asemenea, a fost achitat pentru complicitate la abuz în funcţie şi omul de afaceri Vasile Croitoru, administratorul firmei Energo El Group Timişoara. Cei trei şefi de la Electrica au fost condamnaţi de Tribunalul Cluj pentru că au cumpărat de la omul de afaceri Vasile Croitorul aparatură electrică la suprapreţ, pe care apărea fraudulos brandul „Siemens”, în realitate marfa fiind fabricată în România. Prejudiciul pentru Electrica s-a ridicat la circa 1 milion de euro. 

Condamnaţi de Tribunal, achitaţi Curte

Gabriel Ruga, fost director general al filialei Electrica Transilvania Nord, care în cadrul „afacerii” a primit şi o mită de 550.000 de lei, a fost condamnat de Tribunalul Cluj la 3,6 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani. Curtea de Apel a decis achitarea pentru abuz în serviciu şi a redus cuantumul final al pedepsei la 3 ani de detenţie, fapt care i-a permis să suspende executarea pedepsei. Practic, inculpatul nu va face nicio zi de detenţie, ci se va afla sub supraveghere timp de 7 ani. Ioan Stoica, fost director la SISE Transilvania Nord, a scăpat de pedeapsă de tot, întrucât era acuzat doar de abuz în serviciu (a fost condamnat de Tribunalul Cluj la 3 ani de detenţie cu suspendare). La fel s-a întâmplat şi cu Petru Morar. Omul de afaceri Vasile Croitoru, condamnat de Tribunal la 7 ani de închisoare, a primit de la Curtea de Apel 4,6 ani de închisoare pentru spălare de bani. Afaceristul a scăpat şi de acuzaţiile de complicitatea la abuz în serviciu şi de cele privind darea de mită, în cazul căreia a intervenit prescripţia.  

„Nu au încălcat legea”

Tribunalul Cluj a reţinut că cei trei şefi de la Electrica şi-au încălcat atribuţiile de serviciu derivând din relaţia contractuală cu societatea (fişa postului, contract de performanţă etc), dar şi din dispoziţiile legale (materia achiziţiilor publice- Ordonanţa de Urgenţa 60/2001 şi în domeniul activităţii financiar-contabile Ordinul nr.29/14.01.2003). Pe de altă parte, Curtea de Apel a reţinut că în vara lui 2016,  Curtea Constituţională a statuat că dispoziţiile din Codul Penal privind abuzul în serviciu sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma „îndeplineşte în mod defectuos” - din cuprinsul acestora - se înţelege „îndeplineşte prin încălcarea legii”. Termenul „lege” sau „legislaţie primară” se referă la legi şi ordonanţe ale Guvernului, a reţinut isntanţa. Curtea de Apel a arătat că există o hotărâre judecătorească definitivă în care s-a reţinut că  „Ordonanţa 60/2001privind achiziţiile publice nu este aplicabilă SC Electrica Serv SA prin SISEE TN, întrucât aceasta nu este o autoritate publică”. S-a mai arată că din anul 2000, Compania Naţională de Electricitate CONEL S.A. a fost reorganizată în mai multe societăţi comerciale, care au ca acţionar unic Statul Român, iar SISEE Transilvania Nord, instituţia care a făcut achiziţiile păguboase, este o sucursală a unei astfel de societăţi comerciale.  

Astfel, în condiţiile în care dispoziţiile care reglementează abuzul în servicu „nu au fost puse în acord cu dispoziţiile Constituţiei în 45 zile de la data publicării Deciziei nr.405 a Curţii Constituţionale, ele sunt suspendate de drept (...) Aşa fiind, pentru că atribuţiile de serviciu, pe care le-au încălcat inculpaţii nu sunt prevăzute într-o legislaţia primară (legi şi ordonanţe-nr), faptele comise de aceştia, în concret, nu întrunesc elementele de tipicitate al infracţiunii de abuz în serviciu, ele nefiind prevăzute de legea penală”, a concluzionat Curtea de Apel Cluj. Hotărârea este definitivă. 

Citeşte şi

Fost director al Electrica, achitat pentru abuz în serviciu. Curtea de Apel Cluj: „Fapta nu e prevăzută de legea penală în cazul inculpaţilor din dosar”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite