Turda riscă să rămână fără transport public

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turda risca sa ramana fara transport in comun (foto Adevarul)
Turda risca sa ramana fara transport in comun (foto Adevarul)

Societatea de Transport Public (STP) Turda a decis suspendarea prestării serviciului de transport în municipiu, începând de joi, din cauza datoriilor neplătite de cǎtre Primǎria Municipiului Turda. În replică, primarul Tudor Ştefănie, a declarat că contractul dintre municipalitate şi STP nu permite luarea unor asemenea măsuri radicale.

„Motivul acestei decizii este neonorarea de cǎtre Primǎria Municipiului Turda a obligațiilor financiare fațǎ de  societatea noastrǎ, totalul  sumelor restante fiind de  2.776.295.5 lei, punându-ne astfel  în imposibilitatea de a desfǎșura activitatea de transport.  La sfârșitul anului 2010, Primǎria Turda datora societǎții noastre circa 1.500.000 lei, sumǎ care pe parcursul anului 2011 în loc sǎ se diminueze, a crescut pânǎ la valoarea menționatǎ anterior. Notificǎrile trimise Primǎriei Municipiului Turda nu au dus la rezolvarea situației, drept pentru care am decis suspendarea serviciului pânǎ la plata integralǎ a sumelor datorate. Reluarea serviciului se va face în termen de maxim 3 zile de la  plata integralǎ a restanțelor. Pentru recuperarea datoriilor ne-am adresat în paralel instanțelor competente" a declarat Sorina Ghioltan secretar STP Turda.

Potrivit acesteia, posesorii de bilete și abonamente neutilizate vor fi informaţi despre modul în care vor fi despǎgubiți.

Primarul municipiului, Tudor Ştefănie, a declarat, la rândul său, că nu ia în considerare această decizie şi că a convocat o întâlnire cu conducerea Societăţii de Transport Public.

„Nu cred că sunt motive privind încălcarea prevederilor contractuale. În contract există nişte prevederi cum se rezolvă asemenea conflicte, suspendarea transportului nu este una din modalităţi. Conractul ne permite să luam decizii de convocare cu conducerea Societăşii de Transport să discutăm şi să ajungem la o concluzie. Populaţia nu trebuie să se agite şi ea nu trebuie implicată în această problemă. Dacă Trezoreria nu a făcut plata, nu am ce adăuga" a adăugat Ştefănie.

Ce cred locuitorii oraşului despre această decizie?

„Stau în zona Oprişani şi lucrez în centru, lângă Primărie. Pe jos fac aproximativ 45 de minute - o oră. Turda nu-i mare, dar e foarte lungă şi din cartierul de blocuri până în centru e destul de departe. E destul de neplăcut. Mai este o firmă care face transport, dar nu pot folosi abonamentul, deci costuri în plus" ne-a declarat Minerva, în vârstă de 59 de ani, expert contabil.

„Cred că, înainte de toate, autorităţile locale trebuie să-şi respecte înţelegerile contractuale cu operatorul de transport local. STP Turda se bucură de notorietate în rândul operatorilor de transport persoane din România, iar imaginea lor în piaţă este una bună. Condiţiile de călătorie sunt excelente, şoferii sunt disciplinaţi şi politicoşi, programul de circulaţie este eficient şi se respectă. În concluzie, am toate motivele să cred că STP sunt cei care şi-au onorat obligaţiile cu brio până acum. Autoritatea publică, însă, se comportă balcanic, asemănător unor negustori de rea-credinţă" a declarat Sergiu Paven, în vârstă de 26 de ani, angajat în domeniul Psihologie/HR.

„Să-l suspende. Vine primăvara şi mai facem şi noi mişcare. Ar fi frumos totuşi până în toamnă să îşi rezolve problemele" ne-a declarat şi Călin, de 30 de ani, editor web.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite