Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

UBB Cluj, prima universitate din România din Top Shanghai 2019. A depăşit cu mult Universitatea Bucureşti

3
18 Aug 2019 12:44:46
Autor: Remus Florescu
UBB este cea mai mare universitate din România în ceea ce priveşte numărul de studenţi.
UBB este cea mai mare universitate din România în ceea ce priveşte numărul de studenţi.

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă poziţia 701-800 la nivel internaţional, prima din România, urmată de Universitatea din Bucureşti (UB) pe poziţia 901-1000 la nivel internaţional, conform clasamentului Shanghai al universităţilor, dat recent publicităţii.

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă poziţia 701-800 la nivel internaţional, prima din România, urmată de Universitatea din Bucureşti (UB) pe poziţia 901-1000 la nivel internaţional, conform clasamentului Shanghai al universităţilor (Academic Ranking of World Universities -http://www.shanghairanking.com/ARWU2019.html), dat recent publicităţii.
 
Cele două universităţi sunt singurele două instituţii de învăţământ superior din România incluse în clasament.  


„În lume există aproximativ 30.000 de universităţi. Dintre acestea, iată, 1.000 au trecut pragul academic al unei vizibilităţi şi al unui impact internaţional. Mă bucură faptul că UBB a trecut acest prag, rămânând astfel în liga mare şi prima din România. Trebuie însă spus că ambele universităţi prezente în clasament, UBB şi UB, au scăzut faţă de anul trecut. Acest lucru reproduce rezultatele din celelalte clasamente majore ale universităţilor şi trebuie să fie un semnal de alarmă pentru guvernanţi. Noi am făcut prin forţe proprii maximum care se poate face din partea noastră. Nu putem cere mai mult de la colegi, copleşiţi de ore, birocraţie (ex. evaluări peste evaluări impuse naţional), impredictibilitate legislativă şi în mecanismele academice (ex. în competiţia de granturi) şi reglementări revolute. În plus, când tai locurile la master şi doctorat de la aceste universităţi, aşa cum au făcut recent guvernanţii, le afectezi tocmai această zonă de generare de cunoaştere/publicaţii. Dacă la nivel naţional nu se îmbunătăţeşte urgent legislaţia (ex. pentru a permite politici de head hunting/promovare şi evaluări după bune practici internaţionale), nu creşte finanţarea (ex. pentru a îmbunătăţi raportul profesori/studenţi), nu se gândeşte o filă de buget pentru cercetare în universităţi (ex. pentru poziţii de cercetători şi/sau pentru infrastructura de cercetare, care poate servi apoi şi ca platformă de laboratoare didactice) şi nu se demarează un program specific de susţinere a excelenţei în marile universităţi cu potenţial internaţional din centrele academice tradiţionale, nu avem nicio şansă la performanţă internaţională, regresând constant, în condiţiile în care, chiar şi atunci când creştem, alţii cresc mai mult şi mai repede decât noi. Astfel pierde ţara, care nu poate dezvolta avantaje competitive, cu impact negativ apoi asupra bunăstării oamenilor”, afirmă prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate-excelenţă şi publicaţii ştiinţifice, prof. univ. dr. Daniel David.

 
Cunoscut şi ca Rankingul Shanghai al universităţilor, Academic Ranking of World Universities/ARWU 2019 este unul dintre cele mai prestigioase clasamente internaţionale ale universităţilor prin prisma indicatorilor de excelenţă – de educaţie şi de cercetare – folosiţi în analiză.
Clasamentele sunt realizate şi publicate anual de Academic Ranking of World Universities (ARWU) începând din anul 2009.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Utilizator Adevărul
18.08.2019, 12:55:14

Comentariu considerat abuziv.

Ovidiu Olariu
18.08.2019, 13:36:48

"În lume există -isi incepe expunerea profesorul universitar dr. DANIEL DAVID- aproximativ 30.000 de universităţi. Dintre acestea, iată, 1.000 au trecut pragul academic al unei vizibilităţi şi al unui impact internaţional. Mă bucură faptul că UBB a trecut acest prag, rămânând astfel în liga mare şi prima din România". Interventia profesorului univ. dr.DANIEL DAVID este binevenita, dar mai important este faptul ca sunt scoase in evidenta si neajunsurile care contribuie la scaderea capacitatii de performanta academica a universitatilor din Romania. Cu toate acestea si in pofida acestui lucru, nu avem nici un motiv de bucurie sa raportam nivelul relativ scazut de performanta al universitatilor romanesti la cifra de 30.000 de universitati existente in lume, deoarece se stie foarte bine -inclusiv din exemplele existente in tara noastra- ca exista asa-zise universitati care nu-si merita numele si care, practic, ar trebui desfiintate ! Imi pare nepotrivita si afirmatia prin care se vorbeste despre includerea -cu trimitere la Universitatea "Babes-Bolyai"- a celor doua universitati romanesti in "liga mare" ! Cand doua persoane sau -in acest caz- doua universitati, care emit pretentii, sunt incluse intr-o lista care cuprinde 1000 de entitati distincte sau, in cazul Universitatii din Cluj, intr-o lista care trimite la pozitiile 701-800 (mai exact la pozitia 709 !) atunci nu se poate vorbi despre "liga mare" ! O judecata decenta este cu atat mai necesara cu cat, in mod cu totul regretabil, cele doua mari universităţi din Cluj si Bucuresti sunt, cum pe buna dreptate s-a mentionat in articol, "singurele două instituţii de învăţământ superior din România incluse în clasament". Iar acest lucru nu ar trebui sa aiba darul sa ne amorteasca judecata dreapta daca privim si constatam ca tarile din jurul nostru au, de mai multi ani la rand, in clasamentul Shanghai al universităţilor, pozitii academice superioare universitatilor romanesti !

+1 (1 vot)
Coco
18.08.2019, 22:23:14

Cand mi-amintesc si de Univ. A.I. Cuza -Iasi cu rectorul ei cu tot m-apuca plansul nu ca celelalte doua ar sparge gura targului. Bisericutele alea nesfinte mult rau mai fac invatamantului romanesc.

Modifică Setările