„Ucigaşul“ din mâncare care ne mănâncă pe nevăzute anii. De ce sunt jumătate dintre români hipertensivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii mănâncă prea sărat.. FOTO: Adevărul
Românii mănâncă prea sărat.. FOTO: Adevărul

Ultimul studiu realizat în domeniu relevă că 49,5% din românii cu vârste între 18 şi 80 de ani sunt hipertensivi. Cauza principală a acestei probleme este un anumit obicei alimentar prost, susţine medicul nutiţionist Nicolae Hâncu, preşedintele de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Specialistul ne explică şi cum reducem consumul de sare.

Prevalenţa hipertensiunii la populaţia adultă din România se află pe o pantă ascendentă, potrivit rezultatelor interimare ale celui mai recent Studiu Epidemiologic asupra Prevalenţei Hipertensiunii Arteriale şi a Riscului Cardiovascular în România – SEPHAR III, derulat de către Societatea Română de Hipertensiune. 

49.5% dintre românii cu vârste cuprinse între 18 şi 80 de ani sunt hipertensivi, conform rezultatelor analizate pentru 86% dintre subiecţii înrolaţi în studiu. Regiunea Nord-Vest înregistrează o prevalenţă de 50.7%, situându-se deasupra mediei naţionale, la fel ca şi regiunile Vest (58.3%), Sud-Vest (53.2%) şi Bucureşti-Ilfov (51.9%). Pe de altă parte, zonele cu prevalenţele cele mai scăzute sunt Centru (47.4%), Sud (46.7%) şi Sud-Est (44.3%), arată rezultatele interimare ale SEPHAR III.

Stilul de viaţă – cauza afecţiunii în majoritatea cazurilor

Apariţia hipertensiunii arteriale este, în majoritatea cazurilor, declanşată de factorii dependenţi de stilul de viaţă, care pot fi modificaţi. De aceea, creşterea gradului de conştientizare a acestei afecţiunii este unul dintre obiectivele de bază în combaterea efectelor HTA la nivel populaţional, obiectiv ce este promovat cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii, marcate în fiecare an in data de 17 mai.

Dintre factorii care determină apariţia hipertensiunii, se estimează că dieta nesănătoasă este asociată cu aproximativ jumătate din cazuri, în timp ce 30% sunt corelate cu un consum crescut de sare, iar circa 20% dintre cazuri, cu un aport scăzut de potasiu, generat de o cantitate mică de legume şi fructe în alimentaţie, potrivit Ligii Mondiale de Hipertensiune. Obezitatea, consumul excesiv de alcool, inactivitatea fizică, consumul de tutun sunt de asemenea factori care contribuie la apariţia hipertensiunii arteriale.5 

Sarea în bucate 

“Studiul atestă ce se cunoatşe la nivel mondial, că abuzul de sare în mâncare, adică consumul a peste 5 grame de sare pe zi e asociat cu hipertensiunea arterială. Aceste constatări se aplică şi populaţiei din România, motiv pentru care trebuie să facem reocmandări foarte ferme  legat de sare. Noi ştim din alte studii că românii consumă peste mult peste 10 grame de sare pe zi;  fie se pune peste mâncare, fie la gătit, fie vorbim de sarea mscată în mezeluri, brânzeturi, pâine, murături; Avem nenumărate surse de sare cu care bombardăm organismul cu aceste produs ce trebuie evitat”, a susţinut Nicolae Hâncu preşedintele de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Cum evităm consumul excesiv de sare? “Prin educaţia nutriţională, pe care noi o dezvoltăm de foarte multă vreme la nivelul populaţiei; toată polulaţia trebuie să reducă mult consumul de sare, nu numai hipertensivii. Solniţa de sare trebuie să dispară de pe masă, vom folosi sarea numai la gătit. Trebuie avută grijă la  în momentul în care se sonsumă alimeste procesate precum mezelurile care sunt sărate, de asemenea brânzeturile sunt sărate. Foarte puţine brânzeturi  nu sunt sărate şi aici amintim urda, mozarella, brânza de vaci, în rest toate au un grad mai mare sau mai mic de sare”, spune specialistul. Dezvăţul de la a mâncat foarte trebuie să fie gradat, persoanele trebuid să reducă de la o zi la alta consumul de sare, în decursul unei luni de zile.

Câtă sare trebuie să consumăm pe zi 

 “Ar trebui să consumăm 5 grame de sare pe zi, adică cam câtă sare încape într-un degetar. Persoanele cu afecţiuni cardiace, diabet etc au voie să consume maximum 3 grame de sare pe zi”, spune medical. El atrage atenţia la faptul că pe foarte puţine produse este menţionată cantitatea de sare, şi consumatorii se uită foarte rar după aceste informaţii. “Tot ce am spus e valabil la populaţia generală, dar există o serie de persoane la care atenţia la consumul de sare trebuie să devină lege: cei ce ştiu că au valori tensionale mari, cardiacii, cei cu insuficienţă cardaică, cei cu daibet, care la rândul lor paote fi asociat cu cu boli de respiraţie, obezitate etc”, subliniază medicul.

El precizează că nu există la înlocuitorpentru sare, singurul lucru care se paote face este înlocuirea treptată a gustului săract cu alte gusturi – fie cu gustul acru al oţetului balsamic, fie cu gustul condimentelor care nu sunt nocive, cu precizarea să verifice ca aceste condimente să nu conţină şi sare.  “Potasiu se mai poate obţine şi din alte alimente, ca de exemplu vegetalele, bananele, alimente sănătoase. La unele persoane care transpiră foarte mult vara , catntitatea de potasiu poate fi înlcouită bând apă de izvor.”

Concluzia lui Hâncu este că “nu trebuie eliminată sarea din alimentaţie, pentru că sodiul participă la aproape toate procesele metabolice, ci trebuie redus acest consum. După o lună organismul se va obişnui.” 

Cafeaua şi hipertensiunea

Hâncu susţine că băuturile energizante porduc hipertensiune, cafeaua însă, în cantităţi moderate, circa două ceşti pe zi, nu este nocive. “Dac sunt persoane care constată că au palpitaţii, ameţeli sezaţii de tensiune  la nivelul capului, cel mai bun lucru e să reducă doza. Ca principiu general, trebuie moderaţie în toate”.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite