Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Un e-mail viral despre coronavirus i-a făcut pe ucraineni să spargă autobuze şi să blocheze spitale

2
28 Feb 2020 04:00:23
Autor: Remus Florescu
Localnicii au încercat să oprească intrarea autocarelor cu compatrioţi evacuaţi din China. FOTO AFP
Localnicii au încercat să oprească intrarea autocarelor cu compatrioţi evacuaţi din China. FOTO AFP

Un amestec periculos de teamă şi fake news despre coronavirus a stârnit proteste violente în Ucraina, deşi nu există cazuri confirmate în această ţară. Serviciul de securitate al Ucrainei a declarat că e-mailul fals care se presupunea că a fost trimis de la Ministerul Sănătăţii a fost trimis din afara ţării.

Protestele şi confruntările cu poliţia au izbucnit în mai multe locuri, după ce un e-mail trimis în masă pretindea că era din partea Ministerului Sănătăţii din Ucraina. Astfel, au fost răspândite informaţii false că există cinci cazuri de coronavirus în ţară, în aceeaşi zi în care a sosit un avion care transporta evacuaţi din China, relatează Buzzfeed.
Protestatarii au spart geamurile autobuzelor care transportau persoane evacuate din China şi au dat foc baricadelor improvizate.
 

E-mail fake news

Dar e-mailul, trimis întregii liste de contacte a Ministerului Sănătăţii, provenea de fapt din afara Ucrainei, a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) într-un comunicat. Doar doi ucraineni au fost infectaţi cu coronavirus şi se află la bordul navei de croazieră Diamond Princess oprită în Japonia, care şi-au revenit deja. Dezinformarea din jurul coronavirusului s-a răspândit online la nivel mondial şi a provocat panică în alte ţări de când a fost declarat focarul în Wuhan, China, în luna decembrie a anului trecut.
 
În Ucraina, unde încrederea în sistemul de sănătate şi guvern este scăzută, anxietatea faţă de focar s-a răspândit la fel de repede, pe măsură ce falsele ştiri care susţin că primele cazuri au ajuns în ţară au fost difuzate online. Nu părea să conteze că Centrul pentru Sănătate Publică din Ucraina a emis un mesaj de avertizare asupra falselor ştiri sau că preşedintele Volodymyr Zelensky a spus că autorităţile au totul sub control.

Apel către mass-media

"Atenţie! Rapoartele despre cinci cazuri confirmate de coronavirus COVID-19 în Ucraina sunt false”, a afirmat Centrul pentru Sănătate Publică într-o declaraţie, referindu-se la numele oficial al bolii cauzate de coronavirus.
 
"Solicităm mass-media să nu difuzeze aceste informaţii şi să informeze Biroul de presă al Ministerului Sănătăţii din Ucraina despre expeditorul acestor informaţii"
 
Oleksiy Kucher, guvernatorul regiunii Kharkiv, unde aterizează avionul care transporta evacuaţii ucraineni din provincia Hubei din China, le-a spus oamenilor: „Nu răspândiţi panică - totul este în regulă. Toţi cei care sunt la bord sunt sănătoşi”. Dar mesajele care încercau să-i liniştească pe oameni nu au fost cele devenite virale.
 

Sătenii s-au luptat cu poliţia

Tensiunile au atins apogeul în satul Novi Sanzhary, din regiunea centrală din Ucraina, în zona Poltava, unde locuitorii au protestat faţă de sosirea evacuaţilor din cauza temerilor de a putea fi infectaţi cu coronavirus, inclusiv spălarea geamurilor autobuzelor care îi transportau. Protestatarii s-au luptat cu poliţia în timp ce încercau să blocheze drumul care duce la o unitate de sănătate unde evacuaţii - 45 de ucraineni şi 27 de cetăţeni străini, precum şi 22 de membri ai echipajului şi medici - trebuie să fie ţinuţi în carantină timp de cel puţin 14 zile pentru a se asigura că ei nu poartă virusul.
 
Videoclipurile postate pe reţelele de socializare au arătat sute de poliţişti în echipamente antidisturbare care trăgeau protestatarii şi foloseau vehicule blindate pentru a muta tractoare care blochează drumul. Pe măsură ce spiritele s-au calmat trecut, Garda Naţională a Ucrainei a fost nevoită să contrazică o altă ştire falsă, de data aceasta despre personalul medical din spitalul lui Novi Sanzhary care ar fugi din unitate. Până seara, guvernul i-a trimis pe premierul Oleksiy Honcharuk şi pe ministrul de interne, Arsen Avakov, în sat pentru a face faţă agitaţiei.
 

Preşedintele a dat asigurări

 
Între timp, în vestul regiunii Lviv, oamenii au folosit cauciucuri şi maşini pentru a bloca intrarea la un spital, deoarece se temeau că evacuaţii ar putea fi aduşi acolo şi copiii lor se vor infecta. Şi în Ternopil, aflat în apropiere, oamenii s-au adunat cu un preot pe un drum pentru a bloca accesul la o unitate medicală şi se roagă ca ucrainenii care se întorc din China să fie feriţi de ea. „Ne rugăm ca Dumnezeu să ne ajute să ne salveze de toate acestea”, a spus unul dintre participanţi. „Doamne, interzice virusul să se răspândească mai departe”, a spus un altul.
 
Preşedintele Vladimir Zelensky a declarat că nu a existat niciun risc de infecţie, doar „pericolul de a uita că suntem cu toţii oameni şi suntem cu toţii ucraineni.”
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Dumitru Cornel
28.02.2020, 08:21:06

Hutulii sa stea linistiti stapanii americaniii vor ajuta!

+1 (1 vot)
Giorgione
28.02.2020, 08:24:50

He he oare cine si-a bagat coada din afara Ucrainei??

+2 (2 voturi)