Un fost mecanic auto a învăţat de la nemţi să facă pâine şi biscuiţi bio. Întors în România, abia mai face faţă comenzilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Csaba Kolcsar este originar din Târgu Mureş şi a muncit timp de şapte ani în Germania, la o brutărie, după care s-a reîntors acasă şi-a investit banii câştigaţi afară în ce ştia cel mai bine să facă. Aşa a apărut o mică brutărie, unde produce pâine şi biscuiţi bio pe care îi vinde în toată ţara.

Prima investiţie a fost făcută în 2010, când proaspăt întors în ţară, Csaba a închiriat un mic spaţiu, a cumpărat aparatură la mâna a doua şi a început să producă pâine bio.

„Nu a fost uşor, au apărut primele probleme, inerente zic eu, mai ales că eram la început. Începuturile au fost cam grele, nu te descurci grozav când n-ai suficienţi bani şi când nu ştii unde să duci marfa. Atunci, toate porţile par a-ţi fi închise. Plăteam chirie, lumea încă nu ştia de magazin, iar vânzările n-au fost grozave la început. Dar nu m-am dat bătut, eram conştient că am produse de calitate şi că e doar o chestiune de timp până când se vor găsi cumpărători”, rememorează brutarul.

A investit peste 100.000 de euro

Şi aşa a şi fost. Cu timpul, Csaba a reuşit să cumpere un spaţiu adecvat şi a trecut la o nouă etapă, după ce şi-a cumpărat şi aparatură nou-nouţă. În total, din 2010 până în prezent, a investit peste 100.000 de euro, iar rezultatele nu au întârziat să apară. 

image

„În total cred că am investit cel puţin 100.000 de euro, dar la început a fost vorba de o sumă mult mai mică. Am ajuns însă per total la o sumă aşa de mare în condiţiile în care utilajele sunt foarte scumpe, unul singur ajungând să coste 8.000-10.000 de euro. Apoi, odată ce au venit câştigurile, am tot investit, iar afacerea s-a dezvoltat şi ne-am permis să cumpărăm cuptoare şi malaxoare noi, dar şi alte utilaje. Acum am patru angajaţi, plus că lucrăm şi eu şi soţia. Ne place ceea ce facem, iar comenzile sunt numeroase, aşa că avem foarte multă muncă”, spune Csaba. Proprietarul afacerii estimează că va ajunge pe profit în cel mult doi ani, când îşi va recupera toţi banii investiţi.

image

Ce sortimente produce

Reţetele sale sunt inspirate din Germania, dar nu s-a limitat la atât şi a venit şi cu o serie de idei originale. De departe cele mai apreciate sunt sortimentele de biscuiţi bio, care se găsesc deja în aproape toată ţara, în special în magazinele naturiste şi în cele de tip plafar, dar şi online, pe pagina de Facebook a magazinului său şi în târgurile la care participă împreună cu soţia sa.

image

Cel mai bine se vând biscuiţii cu ţelină, cei cu rozmarin, dar şi cei cu seminţe de anason, seminţe de in, de floarea soarelui, dovleac, chimen, coriandru, ovăz, etc. Biscuiţii se comercializează ambalaţi în pacheţele de 200 grame, iar preţurile variază între 8 şi 12 lei. 

image

„Avem 11 sortimente de biscuiţi bio, practic pentru toate gusturile. Toţi sunt făcuţi numai din ingrediente naturale, sunt şi ambalaţi manual. Biscuiţii noştri sunt de foarte bună calitate, iar asta o spun clienţii noştri, care ne-au mărturisit că sunt foarte mulţumiţi de ei. Nu degeaba se vând cam peste tot în ţară”, a adăugat Csaba Kolcsar.

Acesta produce şi câteva sortimente de pâine, cu aluatul făcut din făină integrală şi apă plată. La mare căutare printre clienţi este pâinea făcută după o reţetă germană, în care în locul drojdiei utilizează maia, un ferment considerat a fi mult mai sănătos şi folosit adeseori în brutăriile din Vest.

image

„Pâinea o facem doar o dată pe săptămână, numai la comenzi. Şi aici avem diverse sortimente. Facem pâine cu maia sau cu drojdie, pâine de secară, pâine cu făină de grâu integrală şi pâine cu diverse seminţe. Evident, toate pâinile noastre sunt făcute doar cu produse naturale”, mai spune Csaba.

image

Pe viitor, antreprenorul intenţionează să-şi extindă afacerea în mediul online, iar în curând va avea şi o pagină oficială de internet. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite