Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Un nou scandal legat de fotografia de pe pachetele de ţigări: o familie din Anglia şi trei români ameninţă UE cu procese

2
24 Apr 2017 19:14:40
Autor: Remus Florescu
Jodi Charles susţine că UE a folosit ilegal fotografia tatălui ei. FOTO: The Sun
Jodi Charles susţine că UE a folosit ilegal fotografia tatălui ei. FOTO: The Sun

Jodi Charles, din Essex, susţine că bărbatul intubat care apare în fotografia ce însoţeşte pachetele de ţigări aparţine tatălui ei şi ameninţă UE cu un proces. La finalul lunii martie, trei români stabiliţi în Anglia declarau că vor da în judecată autorităţile române pentru că ar fi folosit pe pachetele de ţigări o fotografie cu tatăl lor pe patul de spital. Este vorba despre aceeaşi fotografie.

 
Jodi Charles, în vârstă de 42 de ani, susţine că a văzut imaginea tatălui ei, David Ross, pe pachetul de tutun amar „Amber Leaf”, relatează „The Sun”. Este vorba despre fotografia care însoţeşte  avertismentul: ”Fumatul poate cauza accident vascular cerebral şi dizabilităţi”. Jodi, o localnică din Purfleet, Essex, a spus: „Prietenul meu, care fumează tutun,  ne-a vizitat marţi, iar fiica mea de 14 ani a găsit pachetul. A alergat în cameră şi a spus: <<Uite, e bunicul!>> Când am văzut acea fotografie, am spus: << Doamne, am ştiut fără îndoială că era tată. Am fost îngrozită>>." Fostul şofer de ambulanţă a decedat în 2015 la vârstă de 66 de ani şi, deşi era fumător, a murit din cauza unor probleme legate de măduva osoasă, septicemie şi limfom, un tip de cancer de sânge. Jodi susţine că  atunci când era internat  probabil  cineva l-a fotografiat în timp ce era inconştient într-un pat de spital cu un tub de respiraţie în gură. Femeia a spus că nu şi-a dat în nici un fel consimţământul pentru ca fotografia să fie folosită.
Spitalul neagă acest lucru, iar Comisia UE susţine că imaginea este de altcineva, dar Jodi declară că nu a primit încă dovada acestui fapt. Este vorba despre una dintre cele 42 de imagini care însoţesc avertismentul privind sănătatea  toate pachetele de ţigări şi tutun vândute în Marea Britanie. Acestea sunt impuse de legislaţia UE în încercarea de a reduce fumatul.
 

Îl recunoaşte după păr şi gene

 
Jodi a spus că i-a arătat pachetul mamei sale, Marina Morton, în vârstă de 62 de ani, care este de asemenea convinsă că fotografia este vorba de soţul ei. Femeia este absolut devastată. „Am tuns părul tatălui meu timp de 20 de ani, ştiu exact cum era firul lui de păr. De asemenea, i-am tăiat sprâncenele şi cunosc toate detaliile minuscule ale feţei lui. Arată exact ca el. Sunt 110 la sută sigură că este el şi că nu există niciun fel de permisiune pentru ca o astfel de imagine teribilă să fie folosită. Este teribil de supărător”. Femeia susţine că perioada internării tatălui în spital a fost una îngrozitoare „iar acest scandal ne-a făcut să trăim încă o dată durerea de atunci”.  Ea a adăugat că avertismentul este „absolut dezgustător" deoarece David nu a avut un accident vascular cerebral şi nu a fost invalid, şi nici nu a murit de o boală legată de fumat.

UE a declarat că „nu poate da informaţii suplimentare despre identitatea lor pentru a proteja drepturile persoanelor descrise".
 

UE neagă 

 
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat: "Ne pare foarte rău pentru suferinţa cauzată acestei tinere doamne care crede că tatăl ei este descris în acest avertisment de sănătate. Totuşi, după ce am verificat detaliile, putem spune în mod categoric că persoana din această imagine nu este David Ross. Toţi indivizii descrişi în biblioteca avertizărilor de imagine au fost informaţi şi şi-au dat acordul. Orice asemănare cu alte persoane este pur coincidenţă".
Spitalele universitare din Basildon şi Thurrock au spus că fotografiile de felul prezentat pe ambalaj nu sunt luate de personalul lor. Cu toate acestea, Jodi rămâne convinsă că fotografia este a tatălui ei şi cere ca UE să nu mai folosească imaginea: „Dacă nu este el, vreau o dovadă a acestui lucru şi a faptului că el a semnat că fotografia  poate fi folosită. Dacă nu se întâmplă asta, o să-i dau în judecată”.
 

Scandal cu Institutul Inimii din Cluj

 
Un scandal similar a izbucnit la finalul lunii martie. Trei români, fraţi stabiliţi în Anglia, vor să dea în judecată autorităţile române şi să ceară daune de mai multe milioane de euro, după ce au folosit pe pachetele de ţigări o fotografie cu tatăl lor pe patul de spital. Este vorba despre aceeaşi fotografie, dar de data aceasta incriminat era Institutul Inimii din Cluj. 
Avocatul românilor, Adrian Cuculis, susţine că fraţii sunt cu atât mai şocaţi cu cât tatăl lor nici măcar nu a fost fumător, iar intervenţia realizată la o clinică din Cluj nu se referea la un accident vascular, aşa cum apare mesajul pe pachetele de ţigări. Cuculis spune că un expert criminalist verifică dacă bărbatul din fotografie este tatăl celor trei români, iar dacă acest aspect se va confirma va demara un proces în care va cere despăgubiri foarte mari. Pârâtul principal va fi Ministerul Sănătăţii din România, prin spitalul din Cluj unde a fost operat tatăl lor acum doi ani şi a suferit acea intervenţie chirugicală, a mai spus Cuculis la Europa FM. 
 

Ce spune managerul Institutului Inimii

 
Directorul Institutului Inimii „Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca, Adrian Molnar, a susţinut pentru Mediafax:  ”Poza cu un bărbat care apare pe pachetele de ţigări nu are nicio legătură cu noi, persoana respectivă despre care se spune că ar fi fost internată la Institutul Inimii, ca nume, a fost internată în anul 2012 pentru investigaţii pe Cardiologie, nu pe Chirurgie, iar investigaţiile respective nu necesitau intubaţie orotraheală şi anestezie generală”. Bărbatului  i-a fost efectuată o arteriografie, dar nu a fost operat, acesta fiind trimis pentru intervenţie la un alt serviciu din Cluj, de chirurgie vasculară. Molnar a mai arătat că bărbatul a fost internat în 2012, iar Directiva Europeană privind ţigările a fost dată în 2014.
 
Citeşte şi
 
 
Trei români vor să dea în judecată statul după ce au descoperit poza „horror” a tatălui lor pe un pachet de ţigări
 
Institutul Inimii Cluj, despre scandalul imaginii de pe pachetele de ţigări: „Poza nu are nicio legătură cu noi”
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

dsa asd
25.04.2017, 11:45:48

sunt fumator si sunt de acord ca nu e sanatos deloc si ar trebui combatut dar imaginile de pe pachete sunt oribile....pot soca un copil...sunt dezgustatoare....cei care fumeaza fumeaza si cu ele pe pachet....ei nu inteleg ca numai preventia din scoala poate ajuta...in rest totul cancan...lumea fumeaza de mii de ani

Dragos Bogdan
27.04.2017, 16:16:29

Vad ca multi se regasesc in poza aceia. De fapt sunt mai multi, aproape din fiecare tara exista reclamatii. Vestea proasta pentru ei este ca toti comatosii seamana intre ei, e greu sa -i deosebesti, deci greu de dovedit ca e al tau.

Modifică Setările