Un nou test de presiune oculară ar putea preveni pierderea vederii la adulţi. Cum funcţionează „tensiometrul de precizie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la vârsta de 75 de ani, aproximativ jumătate dintre americani vor avea probleme cu vederea din cauza cataractei, arată studiile de ultimă oră. Cel mai frecvent efect secundar care rezultă din chirurgia cataractei este presiunea ridicată la nivel ocular, care poate determina pierderea parţială a vederii sau chiar orbire. Cercetătorii recomandă un nou test pentru a verifica presiunea ochilor.

Până la vârsta de 75 de ani, aproximativ jumătate dintre americani vor avea tulburări de vederea din cauza cataractei, potrivit Institutului National Eye (Institutul Naţional al Ochiului). Cea mai obişnuită problemă care apare după operarea cataractei este presiunea ridicată a ochiului, care poate determina umflarea şi alte probleme care pot duce la pierderea parţială a vederii sau chiar la orbire. Acum, cercetătorii de la Şcoala de Medicina a Universităţii din Missouri recomanda un nou test de verificare a presiunii intraoculare pentru a preveni o posibilă pierdere a vederii, scrie Science Daily.

„Standardul actual de îngrijire după operaţia de cataractă este de a umple din nou ochiul cu o soluţie salină şi apoi se măsoară presiunea“, a spus John Jarstad, medic şi profesor asociat de oftalmologie la Facultatea de Medicina a Universităţii din Missouri şi cercetător principal al studiului. „Metoda folosită pentru măsurarea presiunii este de multe ori este inexactă, iar pacienţii ar putea avea o presiune de fapt mai mare în ochi decât crede chirurgul. Aici, la Universitatea Missouri, vom folosi un tensiometru de precizie pentru a măsura presiunea intraoculară“, spune Jarstad.

Un dispozitiv electronic de monitorizare a presiunii ochilor cunoscut sub numele de tonometru este adesea folosit într-un cadru clinic pentru a determina presiunea ochiului, dar aparatul este rar folosit într-un cadru chirurgical. Cercetătorii au studiat 170 de pacienţi după operaţia de cataractă cărora le-a fost ajustată presiunea intraoculară cu un tensiometru electronic. Pacienţii au dezvoltat de 2,5 până la 4 ori mai puţine cazuri de complicaţii precum edemul ocular.

 

Aparatul care poate salva vederea 

Potrivit lui Jarstad, presiunea normală a ochiului ar trebui să fie între 16 şi 21 mmHg sau milimetri de mercur. În cele mai dese cazuri  presiunea mare din ochi se va rezolva de la sine în câteva zile, fără probleme, dar, în cazurile în care presiunea este semnificativ mai mare, o persoană poate experimenta simptome de greaţă şi dureri deasupra sprâncenelor. În aceste cazuri, este important ca presiunea să fie ajustată pentru a preveni deteriorarea permanentă a ochiului.

Tonometrul costă chirurgii oculari în jur de 4.000 de dolari, deşi utilizarea sa poate salva pacienţii până la 150 de dolari în medicamente şi picături pentru ochi folosite pentru tratarea edemului sau edemului retinei.  Potenţialele complicaţii legate de utilizarea unui dispozitiv de monitorizare a presiunii includ infecţii oculare, deşi Jarstad nu a observat o infecţie pe parcursul a cinci ani de utilizare a unui monitor de presiune.

"Analizarea cazurilor pacienţilor care au orbit din cauza presiunii ridicate a ochilor m-a convins că este nevoie să existe un aparat de măsură mai bun şi mai precis", a spus Jarstad. „Recomand chirurgilor oculişti adoptarea acestei practici pentru binele pacienţilor lor. Nu există nici un cost suplimentar pentru pacienţi, iar în cazul în care salvează doar un pacient de la orbire merită eforturile medicilor"

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite