Un nou tratament împotriva cancerului. Cum pot ajuta găinile în lupta cu boala

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorul Lissa Herron spune că a descoperit un medicament ieftin împotriva cancerului. FOTO: BBC
Cercetătorul Lissa Herron spune că a descoperit un medicament ieftin împotriva cancerului. FOTO: BBC

Cercetătorii Institutului Roslin Technologies din cadrul Universităţii Edinburgh au găsit un „aliat” mai puţin aşteptat în lupta împotriva cancerului.

Cercetătorii scoţieni au modificat genetic găinile astfel încât acestea să facă ouă care conţin medicamente ce pot fi utilizate cu succes în tratementul artritei, dar şi în cazul anumitor forme de cancer, anunţă BBC.

Factorul economic nu este deloc neglijabil. Noile medicamentele sunt mult mai ieftin de produs prin intermediul păsărilor modificate genetic decât dacă sunt realizate în fabrici. Cel puţin asta susţin cercetătorii universităţii din capitala Scoţiei, care cred că în acest fel vor putea fi produse medicamente anti cancer în cantităţi comerciale.

În plus, găinile nu au de suferit în niciun fel şi au parte chiar de condiţii mai bune decât cele de la ferme, a dat asigurări doctor Lissa Herron, cea care a coordonat acest studiu. 

„Producţia acestor ouă este de 10 până la 100 de ori mai puţin costisitoare decât în cazul utilizării fabricilor. Am putea spune că abordarea reduce de 10 ori costurile de fabricare”, a declarat Herron pentru BBC.

Oamenii de ştiinţă au arătat anterior că iepurii, caprele şi găinile modificate genetic pot produce proteine terapeutice. Acum, cercetătorii au explicat faptul că într-o mare măsură aceste boli sunt provocate de faptul că organismul nu produce  într-o cantitate suficientă anumite substanţe sau proteine. Astfel, aceste afecţiuni ar putea fi controlate şi tratate prin intermediul medicamentelor care conţin proteina lipsă din corp.
 

Numai că, de regulă, aceste medicamente sunt produse în mod sintetic şi sunt foarte costisitoare. Aici intervine însă descoperirea făcută de doctor Herron, care va face ca noile medicamente să fie mult mai accesibile.

Fără gălbenuş

Cercetătorii scoţieni au explicat cum au ajuns la acest rezultat. Astfel, ei au reuşit să reducă serios costurile prin inserarea unei gene umane, care produce în mod normal proteina la oameni, tocmai în ADN-ul găinilor, ce are ca funcţie producerea albuşului ouălor de găină.

După separarea gălbenuşului de albuş, s-a remarcat faptul că albuşul conţine o importantă cantitate de proteine. În acest studiu, cercetătorii s-au concentrat pe două proteine, esenţiale pentru sistemul imunitar: IFN alfa 2a, un  antiviral puternic care are efecte împotriva cancerului, precum şi macrofag-CSF, care e de regulă utilizat pentru terapiile de stimulare a ţesuturilor degradate şi repararea lor.

Trei ouă reprezintă cantitatea necesară pentru o doză a medicamentului, iar găinile pot depune şi câte 300 de ouă pe an. Proiectul pentru obţinerea tuturor avizelor, dezvoltarea noilor medicamente şi producţia lor la o scară largă ar dura între 10 şi 20 de ani. 

Bune şi pentru animale

În plus, de acest lucru ar urma să beneficieze şi animalele. Producţia ar include pe viitor şi medicamente care stimulează sistemul imunitar al animalelor de la ferme ca o alternativă la antibiotice, ceea ce ar reduce riscul dezvoltării de noi tulpini de viruşi rezistenţi la antibiotice. Şi, potrivit spuselor lui doctor Herron, prin intermediul macrofage-CSF ar putea fi tratate şi animalele de companie.

„De exemplu, am putea să-l folosim pentru regenerarea ficatului sau a rinichilor unui animal de companie care a suferit leziuni acestor organe. Medicamentele disponibile în prezent sunt puţin cam scumpe, aşa că sperăm că le vom face mai accesibile”, a spus Herron. Profesorul Helen Sang, de la Institutul Roslin al Universităţii din Edinburgh, a explicat de ce este important studiul. „Nu producem încă medicamente pentru oameni, dar acest studiu arată că puii de găină sunt viabili din punct de vedere comercial pentru producerea de proteine potrivite pentru studiile de descoperire a medicamentelor şi alte aplicaţii în biotehnologie”, susţine Sang.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite