Un oraş din Ungaria a finanţat refacerea mormântului unui român, primul „primar” al Clujului liber

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mormântul refăcut al lui Octavian Buracu,  care la 26 decembrie 1989 a fost ales preşedinte al CPFSN al judeţului Cluj, din Cimitirul Central, a fost astăzi redat posterităţii. Locul de veci al clujeanului, unul dintre din primii susţinători ai multiculturalismului din oraş, a fost renovat pe banii municipalităţii din Pecs.

Sâmbătă dimineaţa, 23 august, consulul general al Ungariei la Cluj, Magdó János, viceprimarul Cluj-Napoca, Horváth Anna şi primarul oraşului Pécs, Zsolt Páva au redat familiei şi posterităţii mormântul refăcut al lui Octavian Buracu care se odihneşte în Cimitirul Central – Házsongárd din Cluj. Buracu a fost din 26 decembrie preşedinte al CPFSN al judeţului Cluj, funcţie ale cărei atribuiţii sunt asemănătoare celor de primar şi de preşdinte de Consiliu Judeţean.

 Demersul a fost susţinut financiar de municipalitatea din Pécs, unul din primele oraşe înfrăţite cu Clujul în 1992, prin intermediul lui Octavian Buracu. Magdó János s-a referit la Octavian Buracu ca la un “bun patriot care a întins o mână prietenească tuturor etniilor din jur” şi căruia comunitatea maghiară îi este recunoscătoare. Buracu a fondat chiar în 1992 Asociaţia Dialog Interetnic care edita şi un periodic cu acelaşi nume. La căpătâiul celui care a fost Buracu, organizatorii acestui moment comemorativ de mare intensitate emoţională, au împărţit participanţilor numărul din 1995 al revistei Dialog Interetnic în care se anunţa trecerea în nefiinţă a fondatorului Octavian Buracu.

“Se dărâmă ziduri şi se construiesc punţi”

Primarul Zsolt Páva le-a cerut celor prezenţi să facă o călătorie mentală în timp, până în ianuarie 1990 când imediat după Revoluţia română, câteva transporturi umanitare din Pécs au ajuns la Cluj şi au luat contact cu conducerea de atunci a municipiului. “În 1991 când mi-am început cariera politică ca viceprimar al Pécs-ului l-am cunoscut pe Octavian Buracu şi mi-am dat seama că aveam de-a face cu o personalitate fantastică, un suflet deschis, democratic şi binevoitor. Relaţiile de prietenie au fost stipulate şi într-un document de înfrăţire al celor două oraşe, semnat de Octavian Buracu şi care este încă în vigoare şi azi”, a spus acesta.

“Nu trebuie să uităm, însă, că Octavian Buracu a ajuns politician într-o epocă neprielnică în care a fi tolerant era socotită sau o slăbiciune sau o trădare. Amintirea lui trăieşte în conştiinţa noastră, a prietenilor din Pécs”, a mai adăugat Zsolt Páva.  Reprezentanta Primăriei Cluj-Napoca, viceprimarul Horváth Anna a apreciat că în ultimii 5 ani, datorită evenimentelor organizate de Zilele Culturale Maghiare, “se dărâmă ziduri şi se construiesc punţi”. “Acest lucru I se potriveşte cel mai bine personalităţii lui Octavian Buracu”, a declarat Horváth Anna. În urma discursurilor, mormântul a fost sfinţit de părintele ortodox Ioan Bizău.

Carte de vizită 

Octavian C. Buracu a fost membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (9 februarie - 11 mai 1990). Nascut la 26 aprilie 1932 în Drobeta-Turnu Severin, în familia protopopului Coriolan Buracu, deputat si senator PNT (1928-1932), condamnat politic de regimul comunist; De profesie a fost geolog principal si sef de sectie la Întreprinderea geologica de prospectiuni din Bucuresti (1955-1977) si la Întreprinderea de prospectiuni si exploatari geologice din Cluj-Napoca (1977-1993); a predat si ca profesor asociat la Centrul de perfectionare al geologilor din Ministerul Geologiei, în perioada 1984-1988. Nu a fost membru al PCR. La 26 decembrie 1989 a fost ales presedinte al CPFSN al judetului Cluj; devenit din februarie CPUN; în conditiile evenimentelor din decembrie si pîna la 1 august 1990 a rezolvat în aceasta calitate, o serie de probleme de  ordin social, politic, administrativ, economic si interetnic cu care s-a confruntat acest judet. A reprezentat judetul Cluj in CPUN la nivel national (9 februarie - 11 mai 1990).

Protejat de Parlamentul European

A slujit cu credinta meseria de geolog si dascal, a fost devotat valentelor democratiei si ale unitatii europene, desfasurînd o activitate absteneasca pentru a converti la perceptele bunelor relatii interetnice o parte din concetatenii sai români, maghiari, germani, romi, armeni, etc. Autor al nomeroase lucrari si comunicari stiintifice de specialitate; de asemenea, a acordat o serie de interviuri la Radioteleviziunea româna, americana, italiana, maghiara, precum si în numeroase ziare din strainatate; lucrarea "Prospectarea zacamintelor de minereuri" a primit Premiul Academiei Române pentru geologie (1978).

Membru fondator al AC, al Fundatiei culturale "Tribuna Ardealului din Cluj" si al Fundatiei "Memoria"; în anul 1992 a înfiintat la Cluj-Napoca Asociatia "Dialog Interetnic", al carei presedinte a fost, asociatie prin care a întretinut relatii cu asociatii similare din alte tari; a devenit si membru fondator al Organizatiei Româno-Britanice de educatie în domeniul drepturilor omului. Distins cu "Ordinul Muncii" clasa a III-a (1974) pentru rezultate deosebite în activitatea geologica; pentru activitatea interetnica desfasurata în 1992 a fost cooptat ca Membru de Onoare al Asociatiei de prietenie maghiaro-române din Pécs (Ungaria).

Ca o recunoastere europeana a activitatii sale si pentru protejarea sa împotriva unor eventuale acte teroriste, Parlamentul Europei a emis o hotarîre speciala în sprijinul sau.

Citeşte şi

Cum se vede Clujul din turnul unei biserici de circa 600 de ani

FOTO VIDEO Cum se văd simbolurile Clujului din turnul bătrânei biserici din centru. De la 80 de metri înălţime

Piaţa Unirii, simbolul Clujului

FOTO CENTER Cum se văd simbolurile Clujului din cea mai înaltă clădire a oraşului 

Istoria unei pieţe în fotografii

FOTO Centrul Clujului înainte de 1900: un car cu boi, un obelisc închinat împăratului de la Viena şi un tramvai cu aburi care producea multe accidente

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite