Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Un prieten al tânărului jurnalist asasinat în Slovacia: „Lucra la o anchetă despre posibila implicare a mafiei italiene în fraude cu fonduri europene“

0
9 Mar 2018 06:07:50
Autor: Remus Florescu
Tânărul jurnalist şi prietena lui au fost găsiţi morţi în casa în care locuiau.  FOTO: EPA EFE
Tânărul jurnalist şi prietena lui au fost găsiţi morţi în casa în care locuiau.  FOTO: EPA EFE

Moartea jurnalistului de investigaţii slovac Jan Kuciak, la finalul lunii februarie, are legătură cu articolele la care acesta lucra, susţin anchetatorii. Un ziarist canadian, prieten cu victima, susţine că Jan Kuciak documenta o anchetă despre legăturile mafiei italiene cu persoane din anturajul premierului Robert Fico privind operaţiuni de fraudare a fondurilor europene.

Există suspiciuni că mafia italiană a fost implicată în moartea jurnalistului de investigaţii din Slovacia, Jan Kuciak, a susţinut un reporter canadian, zilele trecute, în timp ce ziarele ţării au dedicat primele pagini memoriei jurnalistului ucis.

Jurnalistul Jan Kuciak, 27 de ani, şi prietena lui, Martina Kusnirova, au fost găsiţi morţi, într-o seară de duminică, la finalul lunii februarie, în casa lor din oraşul Velka Maca, la est de capitala Bratislava.

Kuciak este primul jurnalist ucis în Slovacia. Guvernul oferă 1 milion de euro (1,23 milioane de dolari) oricărei persoane care ajută autorităţile să găsească persoanele responsabile. Poliţia slovacă declară că uciderea a fost probabil legată de articolele la care acesta lucra.

Într-un interviu acordat cotidianului Sme, jurnalistul canadian care activa în Slovacia, Tom Nicholson, a declarat că Kuciak i-a spus înainte de moartea că lucrează la o anchetă despre posibila implicare a mafiei italiene în fraude cu fonduri europene în Slovacia, relatează The New York Times


Legături cu mafia italiană

 
Aktuality.sk, un site de ştiri la care Kuciak, a făcut aceeaşi declaraţie ca şi Nicholson într-un articol publica pe baza informaţiilor adunate de Kuciak.

Nicholson a spus că este gata să depună mărturie, dar nu a fost încă abordat de poliţie. „Nu sunt sigur ce a cauzat moartea lui Jan, dar pun pariu pe viaţa mea ca este i se trage de la anchetele la care lucra“, a spus Nicholson.

În cotidianul Sme se arată că doi oameni de afaceri italieni, care au posibile  legături cu mafia care operează în Slovacia, au făcut afaceri cu un consilier senior al premierului Robert Fico şi prin intermediul acestuia, cu oficiali ai partidului de stânga a lui Fico, Partidul Social-Demicrat Smer.
Opoziţia a cerut forţelor de poliţie naţionale, preşedintelui Tibor Gaspar şi ministrului de interne, Robert Kalinak, să demisioneze şi a organizat un miting de protest în Bratislava.

Fico a acuzat opoziţia că aduce acuzaţii nefondate împotriva guvernului său: „Faceţi legătura între un om nevinovat şi o dublă crimă“.
 

Ipoteza, luată în considerare de anchetatori

 
Aşezat alături de Fico şi Kalinak, preşedintele ţării, Tibor Gaspar a declarat că anchetatorii iau în considerare posibila implicare a mafiei în moartea jurnalistului la fel de serios „ca orice altă versiune”. Kalinak a declarat că anchetatorii sloveni au cooperat cu autorităţile cehe şi italiene cu privire la acest caz, precum şi cu oficialii Europol.

Analistul Milan Zitny a declarat că uciderea pune Slovacia în compania unor ţări nedemocratice precum Ucraina sau Rusia, unde „uciderea jurnaliştilor nu este nimic excepţional“.

Oficialii guvernamentali nu au fost de acord. „Vom face efortul necesar pentru a investiga acest act criminal şi pentru a-i aduce pe făptaşi în faţa justiţiei“, a declarat reprezentantul slovac Ivan Korcok la Consiliul pentru Drepturile Omului de la Geneva.
 
Citeşte şi
 
Cum ajungem să credem ştirile false. Slăbiciunile psihice exploatate de propaganda nazistă stau şi în era digitală la baza manipulării profesioniste
 
Fake news strategic. Fenomenul anti-Trump
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările