Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Ungureanu despre atentatul de la Paris: „Ceea ce s-a întâmplat din 2001 şi până azi arată că, în faţa răului, nu avem chiar toate antidoturile utile“

0
9 Jan 2015 12:17:53
Autor: Mediafax
Mihai Răzvan Ungureanu FOTO: captură Adevărul Live
Mihai Răzvan Ungureanu FOTO: captură Adevărul Live

Fostul premier şi ministru de Externe Mihai Răzvan Ungureanu consideră că, după atentatele de la Paris, UE se află într-un "moment de răscruce", unul "critic" pentru gândirea europeană şi pentru viitorul construcţiei europene.

 Întrebat, vineri, de jurnalişti, înaintea unei conferinţe susţinute la Facultatea de Studii Europene a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, dacă românii au motive de îngrijorare date fiind evenimentele de la Paris, Mihai Răzvan Ungureanu a spus că toţi cetăţenii europeni trebuie să aleagă "între libertăţi şi drepturi cetăţeneşti şi nevoia de siguranţă".

"Nu este vorba doar de cetăţenii români, toţi cetăţenii europeni au datoria, astăzi, să înţeleagă că UE se află într-un moment de răscruce, când trebuie să alegem între libertăţi şi drepturi cetăţeneşti şi nevoia de siguranţă, când trebuie să înţelegem care este diferenţa dintre o atitudine deschisă către multiculturalitate sau o atitudine întoarsă către noi, în care Europa se transformă dintr-un spaţiu spaţiu al libertăţilor, într-o fortăreaţă. Este un moment critic pentru gândirea europeană, ca şi pentru viitorul construcţiei europene. Este un moment critic, se judecă cât de serioşi suntem în propriile noastre principii, principii care trec peste ceea ce înseamnă un eveniment atât de tragic, un atac atât de laş şi de dureros", a spus Ungureanu.

Potrivit acestuia, după atentatele de la Paris este pentru prima dată când se constată că întreaga construcţie europeană, procesul de integrare europeană, cere şi sacrificii umane. El a arătat că terorismul presupune multă "creativitate negativă", iar statele nu sunt întotdeauna pregătite pentru aşa ceva.

"Ceea ce s-a întâmplat din 2001 şi până azi arată că în faţa răului nu avem chiar toate antidoturile utile", a menţionat Mihai Răzvan Ungureanu.

Mihai Răzvan Ungureanu a participat, vineri, la o conferinţă pe teme europene susţinută la Facultatea de Studii Europene a UBB, organizată de grupul de reflecţie politică "Citadel", care a început cu un moment de reculegere în memoria victimelor atentatului de la revista Charlie Hebdo.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările