Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

O universitate din România lansează un produs de realitate virtuală pentru prevenirea tulburărilor emoţionale

1
30 Aug 2020 15:29:37
Autor: Remus Florescu
Realitatea virtuală folosită pentru a preveni tulburările emoţionale. FOTO: UBB
Realitatea virtuală folosită pentru a preveni tulburările emoţionale. FOTO: UBB

Produsul VR-Mind, realizat cu ajutorul tehnologiei de realitate virtuală, urmăreşte antrenarea şi reantrenarea minţii umane pentru a preveni tulburările emoţionale.

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), împreună cu compania americană EON Reality Inc., lansează forma finală a produsului VR-Mind pentru reglare psihologică prin tehnologie virtuală.

Produsul VR-Mind, derivat din cercetări psihologice (ştiinţe cognitive clinice) fundamentale şi aplicative avansate, urmăreşte antrenarea şi reantrenarea minţii umane pentru a preveni tulburările emoţionale, putând fi implicat şi ca modul în tratamentele psihoterapeutice mai complexe, inclusiv în promovarea sănătăţii mintale. Focalizarea este pe identificarea şi modificarea distorsiunilor cognitive de tip atenţional, interpretativ şi de memorie (cognitive bias modification), prin efectuarea unor sarcini/jocuri în realitate virtuală (Virtual Reality).

 

Prevenirea unor tulburări psihice cu ajutorul realităţii virtuale


 
Prototipul iniţial al produsului a fost lansat în anul 2018 (https://tinyurl.com/VR-mind), dar acesta a fost îmbunătăţit pe baza testărilor şi a feedback-urilor, rezultând în final un produs gata de a fi diseminat în mediul socio-economic (ca tehnologie de cercetare şi de practică psihologică, inclusiv autoterapie). Produsul VR-Mind este utilizat deja în cercetări efectuate în cadrul UBB şi în serviciile clinice validate ştiinţific din cadrul Clinicii Universitare de Psihologie PsyTech a UBB.

 „Tehnologiile psihologice, dacă sunt derivate din cercetări avansate şi dacă sunt şi gândite să fie accesibile, pot produce rapid mutaţii sociale semnificative, în beneficiul bunăstării/calităţii vieţii oamenilor. Mă refer aici la prevenirea unor tulburări psihice, la tratamentul lor şi la promovarea stării de bine. VR-Mind este un astfel de produs! Mă bucur să văd cum colaborarea UBB cu compania americană EON Reality, începută în urmă cu 10 ani, imediat după lansarea deja cunoscutului „Cub Virtual” din AVALONUL UBB, continuă şi generează produse şi servicii inovative către societate”, afirmă rectorul UBB şi directorul acestui proiect, prof. univ. dr. Daniel David.

Compania EON Reality Inc. (EON) este lider mondial în cunoaştere transferabilă în industrie şi educaţie, cunoaştere bazată pe realitate virtuală şi augmentată (the world leader in Augmented and Virtual Reality (AVR)-based knowledge transfer for industry and education). 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Mihai Tarnopol
30.08.2020, 15:59:49

Citind titlul, mi-am spus ca 100% asta trebuie sa fie o gaselnita a psihologului de carton, etnicului blindat cu titluri pompoase, ajuns la conducerea BB. Si iata ca nu m-am inselat. "Prevenirea tulburarilor emotionale" cred ca e cel mai idiotic concept pe care l-am citit in ultimii 10 ani. Dar poate ca mi se pare mie, si am ramas deconectat de la aceasta lume moderna, robotizata, unde pana si emotiile pot fi calculate, manevrate si manipulate, ca si cum ar fi o linie tehnologica. De asta avem o generatie tanara ingenuncheata de depresie, autism si ADHD, printre altele.

-9 (11 voturi)
Modifică Setările