Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj a fost inaugurată acum peste 100 de ani de către un ministru din Guvernul Ungariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre laturile UBB în 1898 FOTO: cartea istoricului Ovidiu Ghitta
Una dintre laturile UBB în 1898 FOTO: cartea istoricului Ovidiu Ghitta

Strada Mihail Kogălniceanu din Cluj e locul unde de mai bine de 400 de ani se face carte. S-a început cu Colegiul Iezuit creat în mai 1581 de principele Transilvaniei Ştefan Bathory, a continuat cu Collegium Claudiopolitanum al împărătesei Maria Tereza din 1753, cu activitatea ordinului piariştilor, călugări catolici, din 1773.

Pe locul unde se afla vechea şcoală a iezuiţilor s-a ridicat la sfârşitul secolului al XIX-lea clădirea centrală a UBB.

Uriaşa construcţie s-a realizat în 3 etape timp de 9 ani şi a fost inaugurată de ministrul Cultelor şi Instrucţiunii Publice din Ungaria, Gyula Wlassics, pe 13 octombrie 1902.

Azi, pe aceeaşi stradă sunt: sediul central al UBB, clădirea Echinox, Colegiul Academic, Facultatea de Teatru şi Televiziune, filiala clujeană a Academiei Române, Biblioteca Academiei, arhivele judeţene, Colegiul Naţional ”Emil Racoviţă” (un liceu de elită).

Colegiul împărătesei Maria Tereza ia o nouă formă pe 17 septembrie 1872, când Parlamentul maghiar adopta legea nr. XIX prin care se înfiinţa Universitarea Regală Maghiară de Ştiinţe din Cluj care va purta numele împăratului Franz Joseph şi care avea 4 facultăţi: Drept şi Ştiinţe de Stat; Filosofie, Litere şi Istorie; Medicină; Matematică şi Ştiinţe Naturale, spune cercetătoarea dr. Ana-Maria Stan de la Muzeul de Istorie al UBB.

Imagine din cartea istoricului Ovidiu Ghitta

Clădirea fostului Colegiu iezuit, în curs de demolare - 1893  FOTO: Imagine din cartea istoricului Ovidiu Ghitta, ”Istoria Universităţii Babeş-Bolyai”

ubb foto

Imagine din cartea istoricului Ovidiu Ghitta, ”Istoria Universităţii Babeş-Bolyai”

Cum era nevoie de spaţiu pentru cursuri se ia decizia ridicării unui sediu, cel pe care îl ştim azi. Construcţia clădirii centrale începe din 1893, se face în 3 etape şi durează 9 ani. În 1902 are loc inaugurarea oficială.

În cartea istoricului Ovidiu Ghitta, ”Istoria Universităţii Babeş-Bolyai”, se spune că ridicarea clădirii a fost sarcina antreprenorului local Károly Reményik, unul dintre cei mai cunoscuţi constructori ai timpului, după planurile arhitectului Károly Meixner. Lucrările s-au realizat în 3 etape distincte întrucât pe acel amplasament existau două clădiri (una e vizibilă în prima imagine, cea din 1893), iar ”criza acuta de spaţiu făcea imposibilă demolarea lor odată cu demararea şantierului”.

În perioada iunie 1893 - septembrie 1894 a fost construit corpul de est, cu faţadă de 59 de metri. Între aprilie 1896 - septembrie 1897 s-a construit corpul de vest, întins pe 42 de metri până la Biserica Sf. Treime (Biserica Piariştilor, cum i se mai zice), la care s-a alipit. În primăvara anului 1900 s-au început lucrările la corpul central şi la latura nordică, care au durat până în 1902.
”Inagurarea oficială a avut loc la 13 octombrie 1902, în prezenţa ministrului cultelor şi instrucţiunii publice, Gyula Wlassics, se marca astfel încheierea celui mai mare proiect realizat până atunci la Cluj”, scrie istoricul Ghitta, în cartea sa.

Imobilul a fost ridicat în stil neorenascentist şi la vremea sa a costat 2,2 milioane de coroane.

ubb foto

Imagine din cartea istoricului Ovidiu Ghitta, ”Istoria Universităţii Babeş-Bolyai”

La inaugurare, universitatea avea 14 săli de curs, amplasate la diferite etaje. Filosofie, Literele şi Istoria aveau 4 săli de curs (2 deasupra holului de la intrare şi dedesuptul Aulei Magna, la etajul I). La fel de multe săli avea Dreptul (şi Ştiinţele de Stat, cum se numeau atunci; săli la etajul II) - ”avea nevoie de cel mai mult spaţiu deoarece era frecventată de cei mai mulţi studenţi din univeristate”.

Catedra de Botanică şi cea de Geologie şi Mineralogie, Matematică şi Ştiinţele Naturii erau la etajul al doilea, iar Catedra de Geometrie descriptivă - la etajul 3.

istoria ubb foto
ubb foto

Ieri şi azi. Stânga - imaginea clădirii centrale a UBB pe o broşură cu istoricul instituţiei. Dreapta - sediul central, cum arată el în 2015 FOTO: Florina Pop

Mai puteţi citi:

Fotografii unice cu Regina Maria, oaspete de onoare al Universităţii din Cluj. Cum arăta diploma pe care a primit-o în 1930

Istoria neştiută a celei mai importante şcoli din Ardeal. Studenţii şi-au împuşcat rectorul, în perioada interbelică

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite