Veste proastă din partea experţilor: avem mult mai multe cazuri de COVID-19 decât cele oficiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar o parte dintre cei infectaţi cu noul coronavirus ajung să se testeze. FOTO: Facebook / FSLI
Doar o parte dintre cei infectaţi cu noul coronavirus ajung să se testeze. FOTO: Facebook / FSLI

România a raportat în ultimele zile un număr record de infectări cu virusul SARS-CoV-2, peste 11.000 în fiecare zi, dar experţii spun că acesta este doar vârful aisbergului

Epidemiologii şi experţii în politici de sănătate publică spun că numărul de cazuri raportat zilnic de către autorităţi este în realitate mai mic decât cel real. Şi asta nu se întâmplă doar în România, ci în întreaga lume.

Una dintre explicaţii este că majoritatea persoanelor infectate sunt asimptomatice sau au simptome uşoare, aproape insesizabile, pe care de cele mai multe ori nu le observă, iar din această cauză nu ajung niciodată să se testeze. În principiu, ar fi vorba de cel puţin 2-3 ori mai multe cazuri, dar unele estimări ajung până la de 10 ori, ba chiar de 15 ori sau de 20 de ori. Însă, cel puţin până acum, cea mai veridică ipoteză pare aceea că numărul real al infectărilor ar fi de două şi până la de patru ori mai mare decât în cifrele oficiale..

„Peste tot sunt mai mulţi infectaţi”

Epidemiologul francez cu origini române Mircea Sofonea susţine această teorie. Sofonea este unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti în epidemiologie din Franţa. El a absolvit École normale supérieure biologie (2010) si Institut Pasteur (2013), iar în prezent este profesor şi cercetător la Universitatea Montpellier. „Nu vom şti niciodată numărul lor exact, numărul celor infectaţi, dar s-a dovedit că sunt mult mai mulţi. În Franţa au existat studii care au arătat că probabil de 4,5 ori mai multe persoane s-au îmbolnăvit decât se cunoaşte în mod oficial”, spune el. 

El spune că niciodată, în nicio ţară nu va putea fi testată întreaga populaţie în acelaşi timp, pentru a avea o vedere de ansamblu. Cei mai mulţi pacienţi nu ajung să afle niciodată că sunt sau că au fost infectaţi întrucât nu prezintă simptome. Există însă şi reversul. Dacă cei mai mulţi nu au de suferit de pe urma bolii, nu înseamnă că virusul nu ucide. Chiar şi asimptomaticii pot transmite mai departe fără ca măcar să bănuiască acest virus, iar îmbolnăvirile sunt imprevizibile şi pot fi în multe cazuri fatale, în special persoanelor vulnerabile, adică cele în vârstă sau care suferă de alte boli.

Vestea rea şi vestea bună

Profesor universitar în SUA la Iowa University şi director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, Răzvan Cherecheş este şi el printre cei care cred că ceea ce vedem este doar vârful aisbergului, dar spune că din cauza testării insuficiente, precum şi din cauza faptului că unii români nu se duc la medic die frică face ca numărul lor să nu fie cunoscut. Totuşi, el infirmă ipoteza că ar fi de cel puţin patru ori mai multe cazuri decât ştim. „Nu cred că sunt de patru ori mai multe cazuri, dar cu siguranţă că sunt mult mai multe decât ştim noi. În toate ţările s-a întâmplat asta, iar la noi, unde s-a testat insuficient, cu atât mai mult”, a spus Cherecheş.

Pornind de la această ipoteză vehiculată de experţi, dat fiind că numărul celor infectaţi este mult mai mare, vestea proastă este că virusul se răspândeşte mult mai uşor. Există însă şi o veste bună: mortalitatea COVID-19 ar putea fi în realitate cu mult sub 2%, cifră vehiculată de mulţi epidemiologi şi experţi în sănătate publică.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Primul manager de spital din România care nu mai permite personalului sanitar nevaccinat să lucreze în anumite secţii. „Le detaşez şi aduc altele vaccinate”

Veşti proaste de la un expert în sănătate publică. Răzvan Cherecheş: „Valul 4 COVID-19 va fi mai mare decât celelalte“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite