Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Veşti bune din partea unui virusolog român format la Harvard. Când există şanse să avem vaccin pentru SARS-CoV-2

29
11 Apr 2020 06:20:01
Autor: Ştefan Lică
Mihnea Boştină este unul dintre cei mai apreciaţi virusologi din Noua Zeelandă.
Mihnea Boştină este unul dintre cei mai apreciaţi virusologi din Noua Zeelandă.

Mihnea Boştină este virusolog la Universitatea Otago din Noua Zeelandă, iar până în prezent a mai lucrat în institute de cercetare prestigioase din întreaga lume, inclusiv la Universitatea Harvard.

Mihnea Boştină are două licenţe în Geologie şi Matematică, la Universitatea din Bucureşti, însă ulterior s-a reprofilat şi a urmat un doctorat în biologie structurală în Germania. De peste 15 ani se ocupă aproape în exclusivitate de viruşi şi infecţii virale: structura viruşilor, interacţia cu receptorii şi schimbările de morfologie celulară. A lucrat la Institutul Max Planck în Frankfurt, la Universitatea Harvard şi la Universitatea McGill în Montreal. 

Din 2013 este cercetător la Universitatea Otago, din Noua Zeelandă, una dintre ţările puţin afectate de COVID-19. De altfel, vineri, 10 aprilie, în Noua Zeelandă erau doar două persoane decedate la 1.283 de cazuri. Într-un interviu pentru „Adevărul”, Boştină a explicat cum au reuşit autorităţile neozeelandeze să gestioneze atât de bine criza şi a vorbit despre situaţia la nivel mondial, precum şi despre metodele prin care pandemia poate fi stopată.

Adevărul: Cum au reacţionat autorităţile din Noua Zeelandă în faţa pandemiei şi cum au reuşit să gestioneze atât de bine criza până acum?

Mihnea Boştină: Noua Zeelandă e într-o poziţie privilegiată ca poziţie şi ca mărime. Distanţa la care se află de orice alt teritoriu locuit a devenit peste noapte un atu şi închiderea rapidă a graniţelor a avut un efect imediat. Populaţia redusă, de sub cinci milioane de locuitori, a permis o bună monitorizare a cazurilor. Densitatea mică a încetinit răspândirea virusului şi a permis delimitarea precisă a focarelor de infecţie.

Iar răspunsul autorităţilor – în sfârşit un guvern de laburist după trei guverne de dreapta – a fost unul exemplar: hotărât, rapid, eficient şi urmând strict indicaţiile venite de la oameni de ştiinţă. Au fost închise graniţele pe 19 martie şi întreaga ţară a intrat în carantină pe de 26 martie. Primul ministru, Jacinda Ardern, şi medicul care coordonează răspunsul la nivel naţional prezintă noile cifre şi răspund la întrebări în fiecare zi la prânz. Poliţia patrulează calm şi explică populaţiei măsurile luate. Peste tot e linişte şi aer curat. Iar dacă ne uităm la statisticile Covid-19, în Noua Zeelandă sunt acum peste o mie de cazuri şi două decese.

SARS-CoV-2, vulnerabil la temperaturile ridicate

S-a discutat foarte mult despre modalităţile de transmitere, dar cercetătorii nu s-au pus încă de acord în această privinţă, aşs cum nu s-a ajuns la o concluzie clară referitor la timpul în care rezistă virusul pe dierite suprafeţe. În opinia dumneavoastră, care e principalul pericol, cum se transmite SARS-CoV-2 cel mai simplu?
 
Este clar că principala metodă de transmisie este prin picăturile mari de salivă eliminate prin strănut sau tuse. Acestea se depun rapid pe obiecte, unde virusul este încă infecţios de la câteva ore la o zi. Există însă o serie de date care par să indice alte două moduri de transmisie, care însă probabil nu joacă un rol important. În primul rînd, a existat un articol care a demonstrat multiplicarea virusului în tractul gastro intestinal – ceea ce ridică problema transmisiei fecal-orale.
 
Dar mai grav decât asta, încep să se adune observaţii care par să susţină transmiterea prin aerosoli, adică prin picături de salivă de dimensiuni mult mai mici capabile să rămână în suspensie timp mult mai îndelungat şi care pot fi uşor inhalaţi. Dacă se adevereşte că transmisia prin aerosoli are un rol, chiar minor, înseamnă că strategia pentru dezinfecţie va trebui recalibrată. Cu toate acestea, spălatul des pe mâini, purtatul unei măşti şi distanţarea fizică sunt suficiente pentru a reduce riscul de infecţie la un nivel acceptabil pentru majoritatea dintre noi.
 
Au existat şi numeroase voci care au afirmat că noul coronavirus îşi va pierde din virulenţă automat după creşterea temperaturilor, iar epidemia va scădea în amploare şi se va stinge de la sine. Care este opinia dumneavoastră?
 
E o întrebare pe care ne-o punem cu toţi. Si cu toţi sperăm acelaşi răspuns. Din păcate nu avem date pentru un verdict clar. Speranţa tuturor este că virusul va urma aceeaşi traiectorie prin anotimpuri precum gripa. Mai mult, există patru specii de coronaviruşi care circulă în mod regulat în populaţie şi sunt responsabile pentru până la 30% din răcelile obişnuite. În cazul acestora s-a observat că infecţiile apar în emisfera nordică predominant doar între decembrie şi aprilie. Aşadar, există şanse ca SARS-CoV-2 să aibă acelaşi comportament.
 
În ce măsură e adevărat că un virus foarte contagios, aşa cum este cazul SARS-CoV-2, este mai puţin agresiv în comparaţie cu alţi viruşi care se răspândesc cu mult mai greu?
 
La ora actuală suntem foarte departe de a avea un răspuns clar la aceste întrebări. Ne lipseşte chiar şi o estimare aproximativă a numărului total de persoane infectate. În ceea ce priveşte virulenţa, putem spune că am avut noroc. SARS-CoV-2, chiar şi la o mortalitate de 1% la cât o situează acum unele estimări mai realiste, este cu un ordin de mărime mai mică decât cifra observată la epidemia de SARS din 2003. Asta este partea plină a paharului. Partea goală, este ignoranţa noastră în ce priveşte rata infecţiilor. Dat fiind că testarea este deficitară în aproape toate ţările afectate nu avem o cifră sigură la care să raportăm totul. 
 
Singura prioritatea a virusului este transmisia eficientă, iar pentru aceasta o mortalitate ridicată poate fi un impediment major. De aceea epidemiile cu viruşi foarte agresivi, precum Ebola, pot fi localizate şi gestionate cu succes. La fel, epidemia de SARS din 2003 a fost relativ rapid oprită datorită mortalităţii mari, de 10% a virusului, iar infecţiile cu virusul MERS, care are o mortalitate în jur de 35% de se sting rapid pentru că virusul se transmite relativ greu. Analizele variantelor izolate până acum nu arată o modificare a virusului  comparativ cu varianta apărută în Wuhan – aşadar nu avem o schimbare în eficienţa transmisiei virusului, a mortalităţii sale sau simptomelor observate.
 

Ce soluţii există până la apariţia vaccinului

S-a scris foarte mult şi pe marginea faptului că medicii sunt expuşi în special la formele grave ale bolii. Dacă e real, care ar fi explicaţia cea mai verosimilă?
 
Una dintre explicaţii este încărcătura virală la care sînt supuşi. Deşi nu este demonstrat încă, este foarte posibil atunci când o infecţie virală este declanşată de un număr mare de particule infecţioase, ea va avansa ceva mai rapid în faţa iniţială, înainte de un răspuns complet al sistemului imunitar. Dacă adaugăm la asta faptul că cei care lucrează în sistemul medical pot fi expuşi practic continuu la virus şi faptul că oboseala are un rol important în slăbirea sistemului imunitar vom înţelege presiunea în care lucrează şi importanţa vitală a echipamentului de protecţie.
Trebuie înţeles că lipsa echipamentelor de protecţie nu expune doar personalul medical şi familiile lor. Expune toţi ceilalţi pacienţi, unii suferind de alte maladii şi cărora o infecţie cu SARS-CoV-2 le-ar deveni fatală. O mare parte din explicaţie este în subfinanţarea sistemului medical. Nu e vorba de o problemă exclusiv românească. La nivel mondial există un deficit de şase milioane de cadre medicale. În goana stupidă în a eficientiza orice serviciu public, aproape toate sistemele medicale din lume sunt calibrate pentru funcţionarea cât mai aproape de capacitatea maximă. Aşa că să nu ne mirăm când la apariţia unui eveniment de calibrul acestuia, se declanşează o criză cu asemenea proporţii.
 
Mihnea Boştină
virusolog
Cel puţin la fel de mult s-a discutat şi s-a scris despre aparţia unor vaccinuri sau măcar a unor tratamente eficace în cazul Covid-19. Ce soluţii credeţi că ar putea fi eficiente până atunci?
 
Într-o lume normală, după spaimele mondiale trase cu epidemiile de SARS în 2003 şi MERS în 2013, ar fi fost de aşteptat ca acum să avem o gamă de medicamente deja accesibile. Spre exemplu inhibitori pentru proteina care sintetizează genomul în cazul coronaviruşilor – este o proteină foarte bine conservată în orice familie de viruşi şi în mod sigur cu o fonduri adecvate, un astfel de medicament ar fi fost valabil acum. Din nefericire, în societatea anormală în care trăim ştiinţa nu are un loc la mesele celor care iau deciziile importante. Aşa încât avertismentele au fost ignorate de toate guvernele, iar acum economia mondială, adică noi toţi, vom plăti înmiit suma economisită. Dar există la momentul de faţă sute şi sute medicamente sau combinaţii de medicamente aflate în diferite stagii ale testării. Numai în Statele Unite erau astăzi peste 300 de teste clinice în derulare pentru Covid-19. Aşa că putem fi optimişti în ceea ce priveşte victoria. Dar trebuie să rămânem circumspecţi în ce priveşte calendarul ei.
 
În ce măsură ar putea fi eficientă imunizarea pasivă, aşa cum a fost ea utilizată în lupta cu Ebola?
 
Asta este soluţia cea mai la îndemână pe termen scurt. Este o metodă veche de peste o sută de ani care, cum spuneaţi, a fost folosită cu succes recent pentru lupta împotriva virusului Ebola. Şi ce este foarte important: poate fi implementată rapid. Nu este vorba de un vaccin, pentru că asigură doar o imunitate de scurtă durată, dar ar putea avea o valoare inestimabilă în protejarea cadrelor medicale sau a pacienţilor în stare critică. Evident, există problema recoltării acestor probelor de plasmă. Ori aici, va fi esenţială existenţa unor teste cu precizie foarte mare, capabile să identifice existenţa anticorpilor în persoanele care au depăşit infecţia cu SARS-CoV-2. Ar fi un deznodământ de Hollywood să vedem cum tinerii, care în zilele acestea privesc mai degrabă distraţi întreaga tevatură planetară, vor fi cei care vor dona sângele care îi va  salva pe părinţii şi bunicii lor.
   

Un vaccin până iarna viitoare

Revenind la vaccin, există şi păreri mai puţin optimiste bazate şi pe faptul că omenirea nu a reuşit în 40 de ani să găsească un vaccin anti HIV. Există riscul să se întâmple la fel şi în acest caz?
 
Putem fi foarte optimişti în această privinţă. În ianuarie, când Organizaţia Mondială a Sănătăţii a solicitat guvernelor câteva zeci de milioane de dolari pentru gestionarea crizei care se preconiza, a primit răspunsuri foarte rezervate de la guvernele din întreaga lume şi doar o mică fracţie din suma cerută. În doar câteva săptămâni însă, întreaga situaţia a căpătat cu totul alte proporţii. 
 
Există acum un angajament financiar fără precedent şi un consens total privitor la dezvoltarea unui vaccin şi la producerea lui rapidă. Sunt probabil peste o sută de candidaţi în diferite stagii ale cercetării. Deja s-au început testele clinice în două cazuri şi în mod sigur vor urma multe altele în viitorul foarte apropiat.
 
În acest caz, în cât timp estimaţi că va fi găsit un astfel de vaccin şi când va fi disponibil la o scară mai largă?
 
Cel mai probabil vom avea mai multe vaccinuri care vor funcţiona. Iar calendarul care va fi urmat în acest caz va fi unul inedit. În mod normal, dezvoltarea unui vaccin durează ani şi ani, iar lucrurile nu pot fi comprimate în mai puţin de 18 luni: e nevoie de peste un an pentru testarea vaccinului la care trebuie adăugată perioada necesară producerii pe cale industrială a sute de milioane de doze.
 
Dar, evident, nu trăim vremuri normale. Există o mobilizare financiară extraordinară din partea comunităţii internaţionale şi probabil se va trece la producerea de cantităţi mari pentru cei mai promiţători candidaţi chiar înainte de aprobarea oficială pentru utilizare. Chiar dacă asta va însemna zeci şi sute de milioane de dolari irosite – se pot câştiga câteva luni bune în această cursă. În concluzie există şanse ca pentru următorul sezon rece în emisfera nordică să avem un vaccin disponibil.
 
Până atunci, cât timp credeţi că ar mai trebui să stea oamenii izolaţi şi să respecte toate măsurile de siguranţă impuse de autorităţi?
 
În mod paradoxal răspunsul stă în noi. În cazul ireal al unei izolări perfecte – adică fiecare stă complet izolat, fără niciun contact timp de câteva săptămâni – virusul ar dispărea complet. Evident, asta este imposibil la scară mondială. Însă dacă local se urmează strict măsurile impuse, am putea vedea o scădere spectaculoasă a cazurilor cam după 4 săptămîni. Dacă situaţia devine controlabilă se va trece la revenirea treptată şi parţială la normal. Va fi însă vorba de un „normal de tranziţie” care va dura mai multe luni în care vor trebui monitorizate atent noile cazurile şi acţionat rapid şi punctual pentru limitarea focarelor noi apărute. Odată ce vom avea disponibil un vaccin, vom putea reveni la viaţa dinainte. Iar SARS-CoV-2 se va alătura celorlalte patru specii de coronoaviruşi care străbat anual planeta.
Într-o lume normală, după spaimele mondiale trase cu epidemiile de SARS în 2003 şi MERS în 2013, ar fi fost de aşteptat ca acum să avem o gamă de medicamente deja accesibile. Spre exemplu inhibitori pentru proteina care sintetizează genomul în cazul coronaviruşilor – este o proteină foarte bine conservată în orice familie de viruşi şi în mod sigur cu o fonduri adecvate, un astfel de medicament ar fi fost valabil acum.
 
Mihnea Boştină
virusolog

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Utilizator Adevărul
11.04.2020, 07:08:43

Comentariu considerat abuziv.

Ion Tamis
11.04.2020, 07:24:39

Un interviu valoros informativ, care, in noianul de trancaneli cu pretentii medicale pe marginea COVID, prezinta cu competenta informatii esentiale privind stadiul, metodele si perspectivele luptei impotriva pandemiei.

+10 (10 voturi)
Alfa Omega
11.04.2020, 09:34:31

Nimic clar, nimic cert , mai clar a fost imterviul profesorului german care a facut mult mai multe precizari, romanul nostru nu s-a ocupat concret de vreun caz asa ca de aia repeta este greu de precizat si cu vaccinul sunt mult mai avansati decat credem noi , dar fiecare lucreaza in secret ! Fiecare tara are interesul sa scape eficient de pandemie , mai exista si exceptii precum Anglia, Olanda, Suedia dar si ele datorita avalansei de infectari vor fi nevoite sa ia aceleasi masuri ! Din pacate rata de mortalitate in Italia este acum 10% si la un moment dat a atins si 13% ! Am urmarit cifrele din Italia zi de zi si chiar si in carantina rata de infectare era foarte mare !

-9 (15 voturi)
silent warrior
11.04.2020, 10:28:06

Alfa Dar ce ai fi vrut sa afli si nu ai aflat ,prietene din interviul asta ? Ce e neclar si incert ?

+7 (7 voturi)
profilatu
11.04.2020, 10:15:13

Dati drumul la teste la popor. Lasa-i sa-si cumpere testele. Nu se face nicio continere a virusului astuia cu 3 testari. O sa se lungeasca curba la nesfarsit daca nu se largeste sfera testarilor, degeaba se chinuie unii sa tot stea acasa, sunt o gramada altii care n-au treaba cu pandemia. Dupa mintea mea, daca azi dintre cei cunoscuti ca infectati 62% + 2% s-au molipsit in comunitate respectiv nu stiu de unde s-au infectat inseamna ca infectia circula pe afara, in loc sa provina doar dintre colocatarii celor infectati, asa cum ar fi de asteptat dupa impunerea statului acasa din 23 martie. Dupa mintea mea asta inseamna ca nu se respecta statul acasa si interdictia adunarii si socializarii, unii nu sunt disciplinati, minimalizeaza inca. Suntem la 3 saptamani de la 23 martie, saptamana asta si cea urmatoare, dupa mine ar trebui sa ajungem pe/spre coama curbei "Evolutia cumulata a deceselor". Fiindca dupa 3-4 saptamani de la infectie (sau de la simptome sau internare?) apar decesele. Dupa aia curba ar trebui sa se transforme intr-un platou, o linie orizontala, fiindca n-ar mai trebui sa apara decese, teoretic. Realizati ca e putin probabil sa relaxam ceva la cat de volatila e epidemia asta. I-a surprins pe toti. S-au asteptat la o casa aprinsa si a de fapt era o rafinarie care ardea. Ca sa relaxezi trebuie sa fii pregatit sa testezi orice misca, abundent. Ca sa relaxezi oamenii vor avea nevoie de masti adevarate, ca o sa trebuiasca sa poarte masca toti, ca nu ies cu improvizatiile alea la serviciu sau la cumparaturi. Luati o masina de facut masti adevarate si materie prima, sa scoata macar 2-3 milioane pe zi, pana se termina criza. Oricum o sa trebuiasca luata una pe securitate nationala, pentru viitor. Luati-o acum. Lumea o sa bata din picior daca altii se relaxeaza si noi nu. Oricum nu poti sa relaxezi, ca tot trebuie sa pastrezi distantarea sociala, mastile si precautiile, amenzile. Si noi in special nu putem relaxa ca avem de zece ori mai putine paturi decat occidentalii. Aia isi permit sa relaxeze mai mult timp, ca daca le scapa un focar, atunci au paturi sa-i puna pe aia, noi nu avem. Fac mai multe teste. Sunt si mai disciplinati. Deci pe langa ca relaxarea ar fi riscanta, ar trebui sa fie si scurta oricum. Virusul asta incubeaza cateva zile, infecteaza masiv, nu mai zic de cat de disciplinati sunt romanii, si focarul nedetectat se dubleaza tot la 3-4 zile. Deci pe cand ai inceput sa incerci sa stingi un focar, cand ti-au aparut primii bolnavi grav, la vreo 2-3 saptamani dupa inceperea relaxarii, poti sa ai deja cateva zeci, poate sute de infectati liberi in salbaticie, in vreo 3 puncte din tara. Ca tot nu se hotarasc astia cat e R0, ca nu e doar 2.4. Daca nu testam decat pe aia care au facut deja pneumonie, se sufoca, conform algoritmului, in conditiile in care transmisia e majoritar comunitara, ce realizezi? Sa inteleg ca nu vrem sa incepem sa-i tratam cat timp au mai multe sanse? Sa inteleg ca nu sunt testati ca oricum tratamentul care li s-ar da, pana sa se sufoce, e la fel de eficace ca statul acasa? Sa inteleg ca-i lasam sa umble saptamani prin magazine si la prieteni pe unii care se suspecteaza ca au luat virusul si-si mai amagesc febra cu paracetamol? Daca unii isi cumpara testele, nu se pot achzitiona teste mai multe pentru anchetele, doctorii si saracii tarii? Nu sunt teste suficiente pe piata? Ce ne facem cand o sa inceapa sa comande din Asia sau Africa, America Latina? India? Sa minta ca au avut contacte ca sa fie testati? Sa stea cu frica in san cateva saptamani, sa nu iasa sa-si cumpere o paine ca nu stiu ce au, daca au sau nu? Vrem sa coopereze lumea, sa doneze, dar nu acceptam si sa-si cumpere un test daca se simt bolnavi sau chiar doar anxiosi? Banii lor nu sunt buni ca sa completati stocul de teste. Ma alatur dr. Raoult care nu poate sa-i sufere pe metodisti. Epidemia asta s-a tratat de parca ar fi fost o gripa si consecintele se vad. Parca in SK au confectionat niste cabine unde oricine intra, isi preleva singur proba, o baga intr-o punga, intr-un sertar, trecea la doctor ca banii la banca, care o impacheta. Doctorul si pacientul izolati, de un geam. Hiperbaric la doctor, hipobaric la pacient. Dupa un pacient, cabina dezinfectata, parca becuri UV, am vazut pe YT. Astfel nu ai nevoie de cine stie ce resurse, cabinele alea se pot pastra, sa le avem pentru alta ocazie, ca daca nu facem acuma infrastructura necesara, nici ca o s-o mai facem dupa ce iesi cu datorii din chestia asta. Tratament cu plasma cand se asimileaza. Israelul are rata a mortalitatii de vreo 0.5% si foloseste plasma. Aia care ar putea fi salvati cu plasma, n-au avut zile. Puneti pe cineva disponibil, studenti, farmacisti, laboranti, profesori, doctori pensionari, nu conteaza, sa se ocupe de asimilarea procedurilor terapiei cu plasma. Odata. Odata cand m-am angajat la un patron, asta a tinut sa-mi arate poza cu familia lui, printata, retro, doar maro. Mi-a zis sa am grija sa nu scuip pe ea. In fine, am zis, asa sunt unii. Am privit, am comentat politicos, i-am inapoiat-o. Uite, zice, ai scuipat pe ea. Am scuipat pe ea, ca se vedea un punct unde vopseaua se diluase si era evident. Nu numai eu, ci multi din cei carora le aratase poza, de aceea ma avertizase. Nu-mi curge scuipat din gura. Ar fi bine deci de tinut minte ca toti cand vorbim, scuipam interlocutorul, fratii, parintii, iubitii, pe masa de sedinte, pe casa de marcat, pe ghiseu. Vorbesc, deci scuip, parafrazez. Deci mesele ar trebui dezinfectate dupa sedinte, sau facute teleconferinte, ghiseele dupa fiecare client, pixurile alea ancorate cu sarma, intrerupatoarele, clantele, butoanele, mainile dupa ce ai discutat, de la 1m, cu cineva, sau le tii la spate ca academicienii. Nu e doar cand ai stranutat sau ca ai tusit, e si cand doar ai vorbit. Cred ca asta s-ar putea sa dureze mult, desi, se pare ca sunt mult mai multi infectati asimtomatici in libertate dect se credea, deci virusul e mult mai molipsitor iar epidemia mult mai extinsa. Deci s-ar putea si termina repede, odata ce majoritatea e imunizata. Pe de alta eu nu cred ca vreun stat va astepta 12-18 luni. Dupa metodisti, ca sa termine vaccinul. S-ar putea ca unele state sa-si injecteze orice apare si pare ca functioneaza, nu toti sunt metodisti, mai ales prin Asia si Africa. Si, la cat costa criza, nici statele occidentale nu cred ca asteapta atata. Astia in EU au reactionat de parca epidemia va trece intr-o luna-doua, bagam bani cu nemiluita. Cum zicea Ceausescu, "Stati linistiti la locurile voastre", "O suta de lei". Panem et circenses. Noi cred ca ne-am luat dupa ei desi nu avem bani, noi avem datorii. UE trebuia sa interzica demisiile si angajarile daca voia sa inghete economia. Asta e razboi. Toti trebuie sa participe cu tot ce avem, cu viata. Nu cu un SMS, un share sau cu donatii. Nu ajuti medicii sau bolnavii si nu donezi altora, tarii, ci pe tine te ajuti, tu lupti pentru tine, ca-i tara ta. Nu, mai intai statul isi ia ce are nevoie ca sa luptam la victorie si dupa aia imparte in mod egal, de subzistenta, ca sa supravietuiasca si poporul. Cum ordona Napoleon cand era atacat: "magarii si savantii la mijloc!", sau cum erau atacati colonistii de indieni, femeile si copii in centru, barbatii la arme. Totul pentru front, totul pentru victorie. Nu le dai somaj 'tehnic'(!) si salarii si bonusuri. Si pensii intregi, pe vreme de razboi. Tara arde si baba se piaptana. Solda, ratii. Le suspenzi ratele, chiriile, le aloci ratii de curent, apa, mancare, comunicatii, medicamente, pe care costuri le tragi din ce subzistenta primesc, ca sa nu mearga sa plateasca, si cine vrea sa traiasca mai bine pe vreme de razboi inseamna ca are economii sau va plati extra cand se va relua economia. Statul trebuie sa tina cateva functii vitale active, nu cu bani risipiti pe salarii, ca sa achzitioneze datorii nete, ci cu bani pentru ce cumpara de afara, petrol, curent, materiale, medicale, ce trebuie sa eradicheze virusul si sa lucreze ca sa mai exporte. Ca oamenii subzista, nu au pretentii sa faca bani cand stau acasa si se lupta pe telecomanda si pe FB. Ei se sacrifica bucuros pentru tara, nu doar cu leafa, ci si cu viata. Ce nevoie ai ca iesind din epidemie, convalescent, sa-ti vina nota de plata: datoria ti s-a triplat. De ce, ca a platit degeaba niste unii care stau la televizor sau se imbuiba si au pretentia sa le vina leafa ca sa ce, ca nu au rate. Sa se umfle si sa faca shopping online. Si dau SMS, ca sa fie eroi, adrenalina luptei virtuale. Si ce fac aia care au venit din UE, ca nu sunt in nicio evidenta, ca sa primeasca vreun ajutor. Nu doctor de familie, nu somaj, nu somaj tehnic, nu bani. Aici trebuie remarcata si memorata inalta etica socialista a UE in ce-i priveste pe amaratii aia. Tara le-a oferit sa mearga sa sa prostitueze, sa munceasca pe nimic, sa se umileasca, dupa aia social democratii le-au furat votul, ca atata mai aveau in tara, ca s-o repare, si parlamentul, curtea constitutionala. Adica si * si cu banii luati. Ca evident ca statul le ia banii, fara ca sa le returneze ceva. Si acuma, mie mi-a scapat cum ii ajuta statul. In Italia au fost deja ceva miscari sociale, jafuri, indisciplina. Si nu stiu daca virusul le-a ajuns in sud. Alternativ, daca nu se poate fara salarii si pensii atunci sa fie posibil ca cine vrea sa poata sa opteze out, adica sa-i fie retinut din salariu sau pensie pentru efortul de razboi. Si nu va plati datoriile facute, va avea taxe reduse de exemplu. La fel si cu marirea pensiilor cu 40%. Sa se faca referendum, cine vrea legea asta, nominal, sa plateasca majorarea aia. Nu platesc eu ca vrea PSDul sa cumpere voturi. De ce nu 100%? O sa apara teste pentru detectarea celor imunizati. Astia o sa aiba libertate de miscare mai mare, dar o sa trebuiasca sa poata dovedi asta, pe loc, autoritatilor, la medic, epidemiologilor. E util si pentru statistici. Apoi va deveni probabil obligatorie prin lege vaccinarea, vaccinarea va fi sistematica, vor fi liste de prioritati, iar cei imuni vor trebui sa dovedeasca asta si nici nu vor mai trebui sa fie vaccinati. Cei imunizati vor fi inregistrati centralizat. O aplicatie pe mobil, pentru autoritati cel putin, va fi probabil necesara in curand pentru interogarea bazei de date, ca la votare. Ar trebui o aplicatie ce nu poate fi abuzata, sa poata fi interogata doar starea persoanei de fata, cu permisiunea ei. Nemtii parca vor sa scoata un pasaport. Toate tarile vor avea nevoie de asa ceva, informatia va fi ceruta international. Probabil n-o sa poti trece o granita daca nu esti imun. Poate nu urci in avion. Cred ca romanii, dar si statul, ar trebui sa-si adapteze, dozeze rabdarea, eforturile si resursele, fine tune hartia igienica, meniul, consumul, asteptarile pentru luni de zile, poate chiar 6, 12. Nu-i mai amagiti cu date exacte sau aproximative. SUA proiecteaza sa faca relaxare cand vor avea 0.3 infectii la milion de oameni. Deci, la noi, mesajul e: cand vom avea 2 infectati pe tara (ca avem si mai putine paturi ICU). Vaccinul apare la ora asta ca singura solutie realista. Intr-un fel alergi suta de metri, altfel alergi kilometrul si altfel alergi maratonul. E un maraton, nu dureaza trei saptamani si gata, ne amagim. Statul trebuie sa dramuiasca avand in minte multe luni de criza. Poate vreo medicatie sa apara, se tot testeaza, nu stiu cate luni mai tot testeaza un numar de cateva medicamente pentru un virus care trece singur in doua-trei saptamani. Ca nu e vorba de cancer sau diabet? Poate ca ar trebui sa bagam bani intr-un program de vaccinuri afara, ca atunci cand au ei ceva, si noi sa avem din start acel vaccin. Nu vrem sa avem granite inchise inca 6 luni dupa ce toti au incheiat criza. Poate toate tarile ar trebui sa faca un fel de societate de asigurari pentu firmele ce cerceteaza un vaccin sau o terapie, fiindca unele vor reusi, altele nu. Si nu e vina lor, nu merita sa piarda bani ca nu le-a iesit. Nu zici, dupa razboi, catre aviatie, pai nu s-au folosit avioane in razboi, ati cumparat piese si munitie si combustibili degeaba, ca n-a fost nevoie pana la urma, a fost doar un raboi naval, va descurcati cum stiti cu datoriile. SUA merge pe mai multe solutii, ii sustine poate pe toti, produc pe stoc masiv, la risc, inainte de a termina testarea finala. Cred ca e ca un sindicat, ca ar fi pacat ca un fabricant sa iasa primul, sa castige 'cursa', iar ceilalti sa piarda tot ce au investit, desi au luptat la fel. Cred ca guvernul ii finanteaza. Poate ne bagam si noi cu finantare, romanii isi sacrifica salariile alea, sa avem vaccinuri odata cu ei, desi n-ar fi de mirare ca americanii s-o rasoleasca iar, nu te mai mira nimica. Nu stiu daca astea s-au dat in tara. Asta e un reportaj in Lombardia, educativ. Daca nu s-a dat la tv, e bun. Google: YouTube Sky News Special Report: Coronavirus - Into The Red Zone sau click: https://www.youtube.com/watch?v=8qveMbt2XE4 Cum se fabrica o teorie conspirationista, google: YouTube, The New York Times, Operation InfeKtion: How Russia Perfected the Art of War | NYT Opinion sau click: https://www.youtube.com/watch?v=tR_6dibpDfo

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările