Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Viaţa clujencei care a uimit „Românii au talent” în uniformă militară maoistă: „China înseamnă toţi prietenii mei“

11
30 May 2020 16:26:05
Autor: Corespondenţi „Adevărul”
Unii internauţi au criticat alegerea vestimentaţiei Sienei - o uniformă militară chinezească similară cu cele purtate de militrii din Armata Roşie a lui Mao Tse-Tung. FOTO: PRO TV
Unii internauţi au criticat alegerea vestimentaţiei Sienei - o uniformă militară chinezească similară cu cele purtate de militrii din Armata Roşie a lui Mao Tse-Tung. FOTO: PRO TV

Concurenta de pe locul II în finala „Românii au talent” a devenit cunoscută în România după momentul artistic contestat de unii internauţi - o doină de cătănie chinezescă interpretată în uniformă militară - care i-a adus biletul spre semifinală. Siena Vuşcan este o mică vedetă în China, ţară în care trăieşte de 5 ani şi de care s-a ataşat foarte tare.

Siena Vuşcan (10 ani) s-a născut în San Francisco, a locuit la Cluj-Napoca, iar în ultimii 5 ani a trăit în China, alături de părinţii ei, care sunt profesori. Românca a devenit o mică vedetă, în 2017, când a a ajuns în finala unui concursul de talente pentru copii din Shanghai, după ce a participat la o serie de concursuri de interpretare muzicală.  La „Românii au talent”, Siena a obţinut locul II şi un premiu de 20.000 de euro. 
 
„Siena se consideră cumva, se consideră parte din China. De fiecare dată când, în drum spre şcoală, colegii ei îi spui … ştii cum se spune despre noi cei care nu suntem chinezi, se spune „waiguoren”. Ei bine, ori de câte ori ei i se adresează cineva ca fiind „waiguoren” se necăjeşte foarte tare. În sinea ei se consideră parte din locul ăsta. Şi cumva se consideră, aşa cum au spus prietenii noştri, „local waiguoren”. Ea cumva îşi doreşte să facă parte dintre ei şi să fie acceptată ca atare, ca fiind parte integrantă”, susţinea, în 2019, mama sa, Sonia Vuşcan într-un interviu pentru Radio China Internaţional


„Pentru mine China sunt toţi prietenii mei”

 
I-a impresionat pe cei din juriu prin vocea ei şi, mai ales, prin faptul că vorbea foarte bine limba chineză. Ajunsă la trei ani în China alături de părinţii săi care predau la universitate, Siena a început să vorbească chineza în primul ei an de şcoală. 

„Ea a plecat în clasa I ca un copilaş proaspăt sosit în China, deoarece la început a fost foarte speriată cumva de toată schimbarea din viaţa ei. Însă, odată ajunsă la şcoală, cu ajutorul profesorilor şi al colegilor, foarte-foarte repede a reuşit să asimileze limba, fiind nevoită să se integreze în grupul prietenilor ei şi să facă parte din jocurile lor”, spunea mama fetei pentru sursa citată. 
 
Siena este singura străină printre mulţi elevi chinezi de la şcoala publică din provincina Jinan unde învaţă.  
 
„La şcoala mea sunt foarte mulţi copii care mă cunosc, dar sunt şi din aceea care nu mă cunosc şi de fiecare dată atunci când mă vede cineva şi nu mă cunoaşte tot timpul îi spune prietenului lui că este un străin acolo. Şi mie nu-mi place deloc. Deci, eu tot timpul le spun că voi sunteţi străini, ca să nu mai spună că eu sunt o străină ca să le arăt că eu ştiu să vorbesc chineză, pentru că ei cred că eu sunt nouă acolo la şcoală şi eu nu ştiu să vorbesc chineză. Eu vreau să le arăt că eu ştiu să vorbesc chineză ca ei, să nu mai spună de mine.”
 
Deşi părinţii ei Constantin Vuşcan (absolvent al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca care a lucrat la mai multe proiecte cu universităţile din China, proiecte  legate de internaţionalizarea acestora, înscrierea şi accesul la programele Erasmus Plus, crearea unui Student Counseling Center, crearea unor incubatoare de afaceri, dar a şi predatcursuri de Engleză, corespondenţă de afaceri, tehnici de negociere) şi Sonia (a predat cursuri de Pictură în ulei, Istoria artei, Pictură Experimentală, Desen Experimental, Design Sustenabil, Creativitate în Advertising) nu au învăţat limba chineză, Siena o ştie la perfecţie şi s-a integrat foarte bine în comunitatea unde locuieşte: 
 
„Păi … pentru mine China sunt toţi prietenii mei. Şi eu dacă m-aş întoarce în România mi-ar fi mai greu pentru că, pentru mine îmi este greu să nu îmi mai văd prietenii mei. Pentru că eu am foarte mulţi prieteni în China şi prietenii mei mă îndrăgesc.”


 „Dau o mână de galbeni şcolii mele”

 
Atât de ataşată este Siena de comunitatea în care trăieşte în China încât nu a uitat de şcoala la care învaţă atunci când a fost întrebată, într-un interviu acordat pentru PRO TV, ce ar face cu banii dacă ar câştiga Românii au talent: 
 
„Îmi imaginez că sunt într-un basm şi am găsit acel săculeţ cu galbeni. Pun o parte în rochiţa păpuşii mele magice şi când voi fi mai mare o să o duc în lume.
 
Ea a venit la mine, într-o noapte, când am împlinit 5 ani şi avea cu ea o scrisoare. Îmi scria despre nevoia ei de a vedea lumea mare şi mi-a spus să-i scriu poveşti despre lumea mea. Am dus-o de atunci peste tot cu mine, o hrănesc cu poveştile mele, neîntrerupt, şi o să fac să vadă lumea toată şi să se sature. 
 
Dau o mână de galbeni şcolii mele, să facă o clasă unde toţi copiii nebuni de creativitate şi de libertate să poată veni să cânte, să deseneze, să danseze, să viseze şi să îşi imagineze lucruri şi lumi pe care oamenii mari nu le pot înţelege. 
 
De un galben, o să îmi umplu pumnii cu bomboane colorate şi o să le presar peste cea mai mare îngheţată din lume, în care să mă afund cu frăţiorii mei!
 
Îi dau câţiva şi tatei pentru dubiţa pe care să o pictăm şi să ne ducă pe toţi 5 la dune de nisip şi la munte, pe drumuri fără sfârşit. 
 
Şi apoi voi da o mână de galbeni pentru o căsuţă în pădure unde să-mi vad de-adevăratelea familia, unde pereţii sunt piscăliţi şi iarba-i mare, iar copacii netunşi în curte. 
 
Şi cum săculeţul e încă aproape plin, pun totul de-o parte, iar când îmi vine vremea voi pleca la acele şcoli înalte, unde să învăţ să cânt cu cei mai mari artişti, iar profesorii au răspunsurile la toate întrebările mele. "
 

„A învăţat să citească la 2 ani”

 
Pe lângă faptul că este talentată, Siena este o fetiţă foarte inteligentă. Într-un interviu pentru Click -  mama acesteia spunea că a învăţat să citească la 2 ani: 
 
„Desenează, iar stilul ei e unul deja matur şi foarte al ei, în ciuda greşelilor structurale lăsate necorectate, ba chiar încurajate. Siena ne spune poveşti. Poveşti închegate cu început, cuprins şi sfârşit anecdotic. Poveştile ne spun despre mirările, întrebarile copilului nostru. Siena le şi scrie şi le adaugă desene. Pune în scenă scurte piese de teatru. Astfel de proiecte sunt începute spontan şi improvizate în grabă. E o fetiţă plină de contradicţii, de reacţii în alb şi negru. Ea îmbrăţişează în exprimările ei ceva deopotrivă comic şi tragic, în care totul poate deveni orice. Siena îşi coase propriile ei păpuşi, sirene cu corpuri lungi, siluete de oameni. Modelează din pământ, hârtie, plastic.”
 
 

De ce s-a îmbrăcat în uniformă militară la „Românii au talent”

Siena a explicat, în aprilie, la prima apariţia la competiţia „Românii au talent” că va interpretat un „cântec milităresc care se asortează cu haina asta”, o uniformă militară chinezează prcum cele care se purtau în cel de-al Doilea Război Mondial.
 
Unii internauţi au criticat piesea aleasă: „Voce are, nu zic nu. Copil extrem de talentat. Un adevărat prodigy. Păcat ca a ales sau i-a fost ales un cântec al gărzilor roşii ale lui Mao. Practic Mao a ucis mai mulţi oameni decât Hitler şi Stalin la un loc. Copiii şi tinerii din care erau formate gărzile roşii îşi denunţau profesorii şi părinţii partidului. Numai despre  libertate nu e cântecul...”, a comentat unul dintre criticii acesteia. 
„Un moment magnific! Dar eu cred că uniforma din vremea Mao, purtată de Siena nu a fost cea mai inspirată alegere.  Să nu ne jucam cu istoria”, scria altcineva. 
 
Mama Sienei a explicat, într-un interviu că a fost vorba despre „o doină de cătănie dedicată bunicului fetei: 
„Tatăl meu a fost militar de carieră şi a cântat în corul armatei. Lui i-a fost dedicată acea doină de cătănie  pe care Siena a cântat-o la "Românii au Talent"”.
 
Citeşte şi
 
Mecanicul auto Radu Palaniţă a câştigat „Românii au talent“. Ce concurenţi au ocupat locurile doi şi trei: „Nu m-am aşteptat la aşa ceva“ VIDEO
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Herr Hoher
30.05.2020, 16:40:56

Pai atunci ce mai cauti in Romania, fey chinezoaico? Poti sa ramai acolo , sa mananci soareci si lilieci si sa studiezi Invatzaturile marelui conducator (mic) Matze'n Drum. Succesuri! N-o sa-ti simta nimeni lipsa!

-1 (13 voturi)
Popescu Virgilius
30.05.2020, 17:02:12

Ba o sa-i simta lipsa unii care pentru bani ar prezenta iadul ca fiind un loc placut ...Sa-ti faci publicitate folosind un copil nestiutor imbracat in uniforma celui mai mare criminal din lume denota un caracter de 2 lei. Din cauza lui mao au murit intre 50-70 milioane de chinezi.

+4 (8 voturi)
IonIon Codreanu
30.05.2020, 17:24:42

Voi confundați poporul cu conducerea... De, este țara analfabeților funcționali... Fata asta, care știe chineză, nu a cântat un cântec dedicat lui Mao! Aveți idee câți ani au luptat chinezii cu ocupantul japonez? Printre ei, și adepții lui Mao. Care în acea perioadă nu-și arătase colții... Dacă nu știți, majoritatea partizanilor francezi sau italieni erau comuniști. După război, au priceput cine sunt comuniștii și a contat doar lupta împotriva naziștilor.

-2 (6 voturi)
gigione delaDJ
30.05.2020, 17:27:31

chinezii trebuie boicotați în tot ce fac! Să plătească scump mizeria pe care au făcut o! Iar toanta asta trebuia huiduită!

0 (10 voturi)
aşa şi aşa
30.05.2020, 18:31:04

Ciudăţică rău, fata asta... Nu ştiu zău, cum a ajuns pe locul doi în "preferinţele" publicului?... Dacă n-o fi vreo "făcătură" a ProTv-ului... "Piesa", genul "piesei", ceea ce promovează (muzică patriotică sau "populară" chinezească), felul ei "noncomformist" de comportament (suspectez un ADHD netratat), totul e prea, prea, pentru a crede că a fost chiar alegerea publicului ca să ajungă pînă pe locul doi... Ciudat... Ceva îmi spune că e vorba de o "mînărie" a ProTv-ului de a "vinde" un rahat învelit în staniol, ca pe o delicatesă, doar că sîntem noi prea limitaţi să înţelegem... Cred că o s-o mai vedem în viitor, promovată de acest post....

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (11)