VIDEO Aplicaţia care-ţi spune de ce plânge bebeluşul tău. Proiectul a câştigat o finanţare de 20.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei doi studenţi susţin că în luna mai vor avea un prototip funcţional. FOTO: Remus Florescu
Cei doi studenţi susţin că în luna mai vor avea un prototip funcţional. FOTO: Remus Florescu

O aplicaţie care-ţi spune de ce plânge bebeluşul este visul oricărui părinte care are copii mici. Doi studenţi clujeni sunt pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte realizarea unui prototip al unui astfel de aparat, după ce au câştigat o finanţare de 20.000 de lei. Proiectul a fost prezentat la cel mai mare salon de invenţii din Transilvania.

Rareş Honţ, student la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), şi Mihaela Groza, studentă la Facultatea de Farmacie, au prezentat un proiect la Salonul Internaţional Pro Invent, cel mai mare târg de invenţii din Transilvania. Este vorba despre o aplicaţie care îţi spune de ce plânge bebeluşul tău. „Secretul“ constă aflarea nivelului de cortizol, aşa-zisul hormon al stresului, din saliva copilului.

Cei doi tineri au câştigat în noiembrie 2018 competiţia „Ideas for Inventions“ organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, iar premiul de 20.000 de lei a fost folosit pentru a realiza aplicaţia. „Tody“, aşa cum şi-au botezat Mihaela Groza şi Rareş Honţ invenţia, constă într-un dispozitiv care se ataşează la un smartphone şi determină nivelul de cortizol din saliva bebeluşului, iar apoi o aplicaţie mobilă interpretează aceste valori, indicând părinţilor ce nevoi are copilaşul atunci când plânge: foame, durere, somn, vrea să se joace. În acest moment cei doi studenţi sunt pe ultima sută de metri pentru definitivarea prototipului aplicaţiei „Tody“.

Cum sunt traduse „lacrimile” bebeluşilor

„Vom ataşa la smartphone o carcasă specială care în dreptul camerei foto a aparatului va avea o fantă în care se va introduce un cartuş cu o hârtie de nitroceluloză impregnată cu anticorpi de anticortizol, care vor reacţiona cu cortizolul din salivă şi va rezulta o concetraţie de cortizol“, explică Mihaela Groza. În funcţie de culoarea înregistrată, camera telefonului va înregistra nivelul de cortizol. Practic aplicaţia necesită preluarea unei cantităţi mici de salivă de la copilaş.

Cortizolul este eliberat de glandele suprarenale pentru a ajuta corpul să facă faţă unor situaţii stresante. „Pentru copilaşul liniştit este un nivel standard e cortizol, care se modifică atunci când intervin diferite situaţii stresante. Urmează să facem studii clinice pentru a determina nivelul de cortizol din salivă în când îi este foame, când vrea să doarmă sau când îl doare ceva“, explică Mihaela.

Aplicaţie cu GPS şi reţea de socializare

Rareş Honţ explică funcţionarea aplicaţiei: „Aplicaţia începe cu un tutorial în care părintele poate să-şi înregistreze copilul. Înainte de a determina nivelul de cortizol, părintele poate completa informaţii care cresc gradul de precizie al aplicaţiei: de exemplu, dacă are febră sau dacă a mâncat înainte. Dacă la ora 3 dimineaţa copilaşul are o durere şi vrei să-l duci la spital, aplicaţia îţi dă o listă cu doctori şi îţi indică adresa celui mai apropiat doctor. Funcţionează de asemenea ca un GPS“. De asemenea, aplicaţia permite menţinerea unui jurnal cu activitatea copilului. „Ne gândeam ca aplicaţia să fie ataşată la o reţea pentru mame, un fel de forum, mai ales că mămicile tind să împărtăşească experienţele“, explică Rareş. 

Mihaela spune că în luna mai vor finaliza un prototip, după care „urmează să consolidăm algoritmul cu nişte studii clinice apoi se poate lansa produsul. Corelaţia dintre nivelul de cortizol din salivă şi nevoile bebeluşilor este dovedită ştiinţific, noi însă avem nevoie de studii clinice pentru a consolida algoritmul“. Studenta a mai susţinut că o sursă de venit ar putea fi şi spaţiul publicitar în aplicaţie. Înainte de scoaterea pe piaţă, produsul va trebui de asemenea brevetat, proces care durează circa doi ani, iar apoi brevetul va putea fi vândut unei firme interesate.

Citeşte şi

VIDEO Dieta viitorului la Pro Invent: cârnat cu plasmă, îngheţată cu capia, praline imprimate 3 D cu ceai verde

Pâinea cu cânepă, o invenţie a unui masterand din Cluj, medaliată cu aur la un salon internaţional de inventică

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite