Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Britanicii continuă difuzarea documentarului „Vin românii“. În episodul 3, povestitorul Alex Fechete pleacă din Pata Rât în Anglia

3
4 Mar 2015 10:56:41
Autor: Sinziana Ionescu
Alex Fechete din Pata Rât este povestitorul documentarului „Vin românii“
Alex Fechete din Pata Rât este povestitorul documentarului „Vin românii“

Britanicii continuă difuzarea documentarului britanic „The Romanians are coming“ („Vin românii“) pe Channel 4. În episodul nr. 3 sunt prezentate poveştile altor români veniţi la muncă în Marea Britanie. Alex Fechete, povestitorul din Pata Rât, se hotărăşte să plece în Anglia pentru viitorul fiului său.

În al treilea episod al documentarului, Alex Fechete ia drumul Angliei, disperat de perspectiva vieţii în ghetoul Pata Rât de lângă Cluj-Napoca. „Viaţa mea e terminată, dar trebuie să lupt pentru fiul meu. Îmi iubesc ţara, jur pe Dumnezeu că o iubesc. Dar ea m-a tratat ca pe un gunoi şi m-a făcut să nu mă mai simt om“, mărturiseşte cu lacrimi în ochi Alex Fechete.

În Anglia, Alex găseşte de lucru tot într-o vulcanizare. „E poate cea mai bună şansă pe care o am“, îşi spune ţiganul român (aşa cum mândru se prezintă), care obţine slujba, dar se simte sfâşiat între bucuria de a trăi mai bine într-o ţară străină şi durerea de a-şi fi lăsat neamul acasă. „Ai grijă ce-ţi doreşti. Eu asta mi-am dorit... aşa că fir-ar să fiu!“, râde amar Alex Fechete.

La noul său loc de muncă, Alex este nevoit să surâdă la glumele rasiste ale altui român. Acesta spune echipei de filmare să facă diferenţa între români şi ţigani români. „Românii transpiră la muncă, ţiganii - niciodată. Nu le place munca, se cotesc mereu. Eu nu sunt ţigan, el nu e ţigan. Suntem români“, afirmă blondul, în râsetele tuturor.

„Dacă ar fi ştiut că sunt ţigan, n-ar fi vorbit aşa. Nu cred că voi apuca timpul când va dispărea rasismul“, remarcă Alex.

Englezii îl prezintă şi pe Cosmin, un tânăr din Oraviţa, care pleacă în Southhampton, la prietenii săi. El îşi găseşte rapid de lucru într-un depozit.

În episodul 3, documentariştii continuă să relateze povestea lui Alex, românul care dormea în pădure şi care şi-a pierdut slujba din cauza băuturii. El încearcă să se pună din nou pe picioare, „dar când ai diavolul în tine, e greu să stai departe de foc“ - narează Alex Fechete.

Povestitorul din Pata Rât ia decizia să se întoarcă în România: „Ştii ceva? La dracu` cu viaţa bună şi cu banii. Mă duc acasă!“. El se consolează cu gândul că poate nu îi va face un viitor mai bun fiului său în Anglia, dar în România sigur îi va fi mai bine.

Vă mai recomandăm

EXCLUSIV Eroul documentarului „Vin românii“: „Suntem mai rasişti decât englezii. Cel mai tare m-a durut când românii au susţinut că nu sunt român“

Cum trăieşte eroul serialului britanic „Vin românii“, Alex Fechete: „Când am ajuns la Pata Rât am simţit că nu mai sunt om“

Alex Fechete, eroul din documentarul „Vin Românii”, în luptă cu Primăria Cluj pentru 2.000 de euro. Modalitatea ciudată prin care romul a pierdut banii

VIDEO Britanicii insistă. „Vin românii!”, partea a II-a: asistenta Mihaela a rezistat doar o lună în Anglia, Alex - actorul ratat, Adi de sub pod - salvatorul Lupenilor

Presa britanică anunţă contraatacul braşovenilor la „Vin românii!”. Un jurnalist englez s-a oferit să îi promoveze pe românii de succes din Regatul Unit

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

IS
4.03.2015, 14:48:26

Adevarul este ca lor le este teama de rromi ! N-au voie sa nominalizeze etnia de care le este teama si fac trimitere la cetatenie. Chiar si asa parca sunt in sec XX .... Vor in UE pt ca altii sa fie piata de desfacere, dar sunt selectivi cu cetatenii respectivi... , de parca numai ei au dreptul sa circule liberi. Dar ce fac europarlamentarii nostrii ?

+2 (2 voturi)
P Adrian
4.03.2015, 15:47:19

Iubeste-ti aproapele ca poe tine insuti. Bine ar fi sa aiva si ei o sansa la o viata buna, cu job si casa .

Bogdan Stamate
4.03.2015, 17:10:33

La cat mai multe episoade! Sa faca si suedezii si francezii cu mocirla asta de tara Romania!

0 (2 voturi)
Modifică Setările