Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Cele mai puternice uragane din istorie

0
15 Jan 2018 06:02:51
Autor: Ştefan Lică
Uraganul Katrina a făcut ravagii în Statele Unite ale Americii. FOTO: newhistorian.com
Uraganul Katrina a făcut ravagii în Statele Unite ale Americii. FOTO: newhistorian.com

Cele mai importante pierderi de vieţi omeneşti au fost cauzate, de cele mai multe ori, de inundaţii provocate de uragane şi nu neapărat de vântul extrem de puternic.

Marele Uragan Galveston din 1900 a fost cel mai cumplit care a lovit vreodată Statele Unite ale Americii. În total, şi-au pierdut viaţa între 8.000 şi 12.000 de persoane. Furtuna a ajuns la coasta Texasului la sud de Galveston, pe 8 septembrie, ca uragan de categoria a patra. În lipsa unor avertizări, inundaţia imensă pe care a provocat-o  a condus la cel mai mare numar de morţi din istoria uraganelor care au lovit Statele Unite, potrivit Geologgy.com.
 
 
În schimb, potrivit History, „Marele Uragan” din 1780 ar fi fost cel mai mare din istorie. Sursa citată aminteşte că ar fi pierit peste 22.000 de oameni, însă există anumite rezerve cu privire la corectitudinea informaţiei, dată fiind perioada în care a avut loc evenimentul. În plus, nu există înregistrări oficiale care să ofere date referitor la viteza vântului şi la volumul de apă revărsat.
 

Uraganul Okeechobee

 
Uraganul Okeechobee din 1928 care a luat aproximativ 2.500-3.000 de vieţi ar fi fost al doilea cel mai mortal uragan din istoria Statelor Unite. Cei mai mulţi oameni au murit atunci din cauza unei inundaţii uriaşe, care a  cuprins toate zonele ce înconjurau lacul Okeechobee.  Apa a depăşit înălţimea de 2-3 metri şi a provocat şi importante daune materiale.
 

Cel mai păgubos uragan

 
Mai recent, uraganul Katrina din 2005, a lăsat în urmă cel puţin 1.500 de victime. Într-o primă fază, Katrina a lovit Statele Unite în trei zone. Prima dintre ele a fost aproape de graniţa Miami-Dade/Broward în Florida. Zona a fost practic înecată de ploi, după ce Katrina şi-a atins statutul de uragan.
 
 
Uraganul a prins şi mai multă putere în Golful Mexic, de unde lovit Buras, Louisiana, iar apoi s-a oprit la graniţa dintre statele Louisiana şi Mississippi ca şi un uragan de categoria a treia. Cea mai mare inundaţie a avut loc de-a lungul coastei Mississippi.
 
După ce şi-a mai redus din efect la coasta nordică a Golfului s-a împărţit în nu mai puţin de 33 de tornade, care au cauzat alte probleme şi au dus la pierderi de vieţi omeneşti şi la importante pagube materiale. Pe lângă cei peste 1.500 de morţi, uraganul a distrus casele a zeci de mii de familii şi a provocat daune cifrate la aproximativ 108 miliarde de dolari. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările