VIDEO De ce credinţa poate fi dăunătoare când vine vorba de stres. Concluziile unui studiu din SUA făcut pe 30.000 de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Psihologul Kelly McGonigal  FOTO ted.com
Psihologul Kelly McGonigal  FOTO ted.com

Kelly McGonigal, un psiholog din SUA, a detaliat la o conferinţă TEDx un nou studiu privind efectele devastatoare ale stresului asupra oamenilor.

„Sunt psiholog pe probleme de sănătate şi misiunea mea e să ajut oamenii să fie mai fericiţi şi mai sănătoşi. Mă tem că ceva ce eu predau de 10 ani face mai mult rău decât bine şi are legătură cu stresul“, aşa şi-a început Kelly McGonigal prelegerea din 2013 de la TEDxGlobal.

Aceasta mărturiseşte că şi-a schimbat părerea despre stres datorită unui studiu făcut în State, timp de 8 ani, pe 30.000 de oameni, cât populaţia unui orăşel din România. În cadrul studiului, cetăţenii au fost întrebaţi cât de stresaţi au fost în ultimul an şi dacă cred că stresul dăunează sănătăţii. În cercetare, la analiza concluziilor s-au folosit date publice despre mortalitate pentru a afla cine a murit.

Psihologul spune că, potrivit studiului, riscul de moarte a crescut cu 43% în cazul oamenilor foarte stresaţi care credeau că stresul dăunează grav sănătăţii, iar cei care au fost foarte stresaţi, dar nu vedeau în stres o aşa mare problemă au fost mai puţini expuşi. Aceştia din urmă au avut cel mai mic risc de deces dintre toţi participanţii la studiu. Cercetătorii au afirmat că, din estimările lor şi din cifrele privind decesele pe toată ţara, că în 8 ani ar fi murit prematur 182.000 de americani din cauza credinţei că stresul e dăunător.

„Dacă cifra e corectă, credinţa că stresul e dăunător e a 15-a mare cauză a morţii din Statele Unite din ultimul an (n. r. este vorba de anul 2012), ucigând mai mulţi oameni decât cancerul de piele, SIDA şi omuciderea. Înţelegeţi de ce studiul m-a speriat? Am irosit multă energie spunându-le oamenilor că stresul dăunează sănătăţii. Studiul acesta m-a făcut să mă întreb: Poate schimbarea opticii asupra stresului să ne facă mai sănătoşi? Ştiinţa spune că da. Când îţi schimbi părerea despre stres, poţi schimba răspunsul corpului la stres“, explică Kelly McGonigal.

Aceasta le-a mai spus că un test social la stres făcut de Universitatea Harvard a întărit concluzia studiului de care aminteşte în prima parte a prelegerii sale.

„Participanţii care au învăţat să vadă răspunsul la stres ca util pentru activitatea lor, erau mai puţin stresaţi, mai puţin anxioşi, mai încrezători, dar am găsit fascinantă modificarea răspunsului lor fizic la stres. Un răspuns tipic la stres are ritm cardiac crescut, şi vasele de sânge se contractă, aşa. Acesta e unul dintre motivele pentru care stresul cronic e asociat bolilor cardiovasculare. 

Nu e sănătos să fii în starea asta tot timpul. Dar în studiu, când participanţii şi-au considerat răspunsul la stres ca util, vasele lor de sânge au rămas relaxate. Inima lor încă bătea cu putere, iar acesta e un profil cardiovascular mult mai sănătos. De fapt, aduce mult cu ceea ce se întâmplă în momente de bucurie sau de curaj. 

De-a lungul unei vieţi încărcate cu experienţe stresante, această singură schimbare biologică ar putea face diferenţa între un atac de cord indus de stres la vârsta de 50 de ani şi a trăi bine până la 90 de ani. Asta dezvăluie noua ştiinţă a stresului: contează ce crezi despre stres“, afirmă psihologul.

Prelegerea integrală a psihologului Kelly McGonigal

Mai puteţi citi:

VIDEO Experienţa unui actor celebru în SUA: „Oamenii cu munci murdare sunt mai fericiţi decât credeţi“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite