VIDEO Cum ne dăm seama că suntem minţiţi. „Freud avea dreptate când spunea că nu doar cuvintele contează“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pamela Meyer FOTO Ted Talks/via Huffington Post
Pamela Meyer FOTO Ted Talks/via Huffington Post

Studiile existente în lume arată că un om este minţit zilnic între 10 şi 200 de ori. Extrovertiţii mint mai mult decât introvertiţii. Într-un cuplu, soţii îşi mint partenerul în unul din zece situaţii. Sunt câteva concluzii ale unor studii prezentate de Pamela Meyer, la o prelegere TEDxGlobal în 2011. Ea este antreprenor, autor de cărţi şi expert în detectarea minciunilor.

„Toţi suntem mincinoşi“, astfel şi-a început Pamela Meyer discursul la TEDGlobal în iulie 2011. Autor de cărţi, antreprenor şi expert certificat în detectarea minciunilor, Pamela susţine că „minciuna nu are absolut nici o putere prin simpla rostire“ şi „puterea ei se naşte când cineva acceptă s-o creadă“.

Studiile existente arată că: într-o singură zi, un om e minţit între 10 şi 200 de ori, necunoscuţii mint de 3 ori în 10 minute la prima întâlnire, extrovertiţii mint mai mult decât introvertiţii, bărbaţii mint de 8 ori mai mult despre ei decât despre altcineva, femeile mint mai mult ca să protejeze pe altcineva, într-un cuplu mediu ca durată, soţii îşi mint partenerul în una din 10 dăţi.

Expertul susţine că oamenii folosesc minciuna în funcţie de nevoi, din motive serioase sau pentru a-şi umple golurile din viaţă.

„Suntem împotriva minciunii, dar o acceptăm tacit în moduri pe care societatea le-a sancţionat de-a lungul secolelor. Minciuna e în natura noastră. Face parte din cultura şi istoria noastră“, afirmă Pamela Meyer.

Ea aminteşte un astpect descoperit de cercetători: cu cât o specie e mai inteligentă, cu cât neocortexul e mai mare, cu atât specia minte mai mult.

„Suntem programaţi să devenim liderii grupului. Începem foarte, foarte devreme. Cât de devreme? Bebeluşii se prefac că plâng, se opresc, aşteaptă să vadă cine vine şi apoi încep iar să plângă. Copiii de un an învaţă să ascundă. Cei de doi ani merg la cacealma. Cei de 5 ani mint sfruntat. Manipulează prin măgulire. La 9 ani sunt maeştrii muşamalizării. Când ajungi la facultate, îţi minţi mama la 1 din 5 interacţiuni. Când începem munca şi ne câştigăm pâinea intrăm într-o lume plină de fals, spam-uri, prieteni virtuali falşi, media părtinitoare, hoţi de identitate ingenioşi, creatori isteţi de jocuri piramidale“, detaliază expertul în detectarea minciunii.

Pamela spune că specialiştii în depistarea minciunilor află adevărul în 90% din cazuri, iar oamenii obişnuiţi doar în 54% din cazuri. „Freud avea dreptate când spunea că nu doar cuvintele contează: niciun muritor nu poate păstra un secret. Dacă buzele tac, vorbeşte cu degetele“, explică expertul.

Gesturile corpului dau de gol mincinoşii. Potrivit specialistului în detectarea minciunilor, lumea crede că mincinoşii se foiesc tot timpul şi că atunci când mint nu-şi mişcă trunchiul. Ambele presupoziţii sunt false, susţine Pamela Meyer. Lumea mai crede că mincinoşii nu te privesc în ochi. De asemenea fals. Ea mai avertizează că nu întotdeauna zâmbetul şi căldura lui transmite sinceritate.

„Zâmbetul sincer se vede în cutele din jurul ochilor. (...) Un anchetator profesionist foloseşte metode subtile de-a lungul a câtorva ore, cere persoanei să povestească în ordine cronologică inversă, urmăreşte cum se agită şi identifică întrebările care produc cele mai multe minciuni. De ce? Pentru că toţi facem acelaşi lucru: pregătim cuvintele, dar rareori gesturile pe care le facem. Spunem: „da”, dăm din cap: „nu”. Spunem poveşti convingătoare, ridicăm uşor umerii. Comitem infracţiuni groaznice şi zâmbim la gândul că vom scăpa basma curată. Zâmbetul acela, experţii ştiu că trădează duplicitatea“, povesteşte Pamela Meyer.

Studiile mai arată că mincinoşii îşi modifică frecvenţa de clipire, că îşi orientează picioarele spre ieşire şi folosesc obiecte ca barieră între ei şi cel/cei cu care discută.

„Cei care detectează minciuni se bazează pe instrumente umane. Ei ştiu să vadă, cum spunea cineva, cine eşti în întuneric.Interesant e că azi întunericul aproape lipseşte. Lumea noastră e luminată 24 de ore. E transparentă. Cu bloguri şi reţele sociale în care zumzăie o generaţie nouă care a decis să-şi facă vieţa publică, lumea e mult mai zgomotoasă. Una dintre provocări e să ne amintim că transparenţa nu înseamnă sinceritate. (...) În această lume zgomotoasă ar fi bine să fim un pic mai expliciţi în privinţa codului nostru moral“, îşi încheie prezentarea Pamela Meyer, expert în detectarea minciunilor.

Mai puteţi citi:

VIDEO De ce credinţa poate fi dăunătoare când vine vorba de stres. Concluziile unui studiu din SUA făcut pe 30.000 de oameni

Kelly McGonigal, un psiholog din SUA, a detaliat la o conferinţă TEDx un nou studiu privind efectele devastatoare ale stresului asupra oamenilor.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite