VIDEO Decizia radicală a liceului din Cluj în care o elevă a fost bătută de o îngrijitoare: „s-au luat măsuri represive împotriva elevilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmarea cu o îngrijitoare care bate o fată de clasa a VII-a de la Liceul pentru deficienţi de auz din Cluj-Napoca a devenit virală, iar presa a relatat pe larg cazul. Îngrijitoarea şi-a păstrat slujba la liceu, în schimb, părinţii şi elevii au fost puşi să semneze că nu vor face publice filmări sau poze din şcoală.  Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi consideră că iniţiativa şcolii este revoltătoare.

Elevii de la Liceului Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz din Judeţul Cluj au fost obligaţi, marţi, să semneze un act în care se obligă să nu mai filmeze/fotografieze colegii, profesorii, personalul din şcoală şi să trimită pe reţelele de socializare/internet sau mesaje, susţine  Mădălina Turza preşedinte Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD). În caz contrar, actul prevede că elevii vor fi sancţionaţi. Turza consideră că demersul este lovit de nulitate, iar „restrângerea abuzivă a dreptului la liberă exprimare a elevilor din cauza publicării unor informaţii de interes public, cu ameninţarea sancţionării, reprezintă hărţuire.”

 „Mulţi părinţi nemulţumiţi”

Turza a precizat pentru „Adevărul” că „sunt foarte mulţi părinţi nemulţumiţi. Nu ştiu dacă vor să mai facă şi ei sesizări, având în vedere cele pe care le-am făcut noi, cert este că sunt nemulţumiţi de aceste presiuni care se fac asupra copiilor”. Reprezentanta CEDCD a mai susţinut că a vorbit cu mai mulţi părinţi nemulţumiţi din cauză că „profesorii şi conducerea în loc să ia măsuri să rezolve problema, să o atenueze pun copiii într-o stare de tensiune cumplită. Toţi profesorii sunt cu ochii pe elevi”. 

 Sursa video: Ziar de Cluj

Sesizări la Inspectorat şi conducerea şcolii: „să retragă formularele”

CECD a sesizat miercuri conducerea şcolii, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj şi Ministerul Educaţiei în legătură cu acest incident. 

”Considerăm reprobabilă atitudinea conducerii acestui Liceu, care în loc să dea dovadă de bună credinţă şi să gândească măsuri de remediere, se îndreptă tot împotriva copiilor şi îi obligă la restrângerea unor drepturi”, a mai spus reprezentanta CEDCD.

Turza susţine că a sesizat conducerea şcolii să retragă aceste documente. „Miercuri am trimis pe mail aceste solicitări. Nu am primit încă răspuns. În funcţie de răspunsurile pe care le primim mergem mai departe, fie pe partea civilă, fie pe cea penală. Mingea este la ei în teren”. 

Plângere penală

CEDCD a făcut plângere pentru rele tratamente aplicate minorului împotriva îngrijitoarei care a lovit o elevă. Mădălina Turza a precizat că familia a dus-o pe fetiţă la Institutul de Medicină Legală pentru a obţine certificat medico-legal. 

„Îi vom reprezenta noi pe părinţii fetei agresate în momentul în care vor decide să facă plângere în nume propriu”, a mai spus Turza.

Ea mai spune că ONG-ul a cerut desfacerea contractului de muncă al îngrijitoarei: „Au mutat-o la ceva magazie ceea ce nu e o măsură suficientă. Noi cerem demiterea acelei persoane”. 

Poliţia Cluj a deschis un dosar penal pentru rele tratamente, iar Inspectoratul Şcolar aşteaptă ancheta internă a şcolii pentru a se pronunţa. Îngrijitoarea a fost mutată pe un alt post. 

„De mult se plâng copiii de tratamente abuzive”

Turza susţine că acesta nu este un incident izolat: „de mult timp se plâng părinţii de tratamente abuzive la acest liceu. De exemplu, una dintre probleme este că mulţi profesorii şi angajaţi nu cunosc limbajul mimico-gestual, mâncarea pe care o primesc copiii este proastă, spaţiile sunt oribile, sunt probleme cu curtea interioară. Am mai trimis adrese şi sesizări la acest liceu”. 

De la ce a pornit incidentul 

Reprezentanta CEDCD susţine că din informaţiile primite de la părinţi: „incidentul a pornit de la următorul lucru: acea îngrijitoare care nu cunoaşte limbajul mimico-gestual ţipa la copii, duminică seara, să meargă la culcare. Copiii nu aud, unii au citit pe buze, alţii nu şi atunci nu au băgat-o în seamă. Fetiţa stătea fotoliu se juca pe telefon. Pentru că nu a reacţionat la strigătele ei îngrijitoarea i-a  bruscat braţul, atunci fata i-a împins mâna la o parte şi a început să fie bătută. Restul s-a văzut pe filmare”.  

Imagine indisponibilă

Comunicatul CEDCD

Redăm mai jos Comunicatul Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi

„Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) a transmis Liceului Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz din Judeţul Cluj o adresă informativă cu privire la consecinţele legale ale măsurilor represive luate împotriva elevilor ca urmare a incidentului din petrecut în noaptea de 10 iunie 2018.

Elevii Liceului au fost obligaţi de conducerea unităţii de învăţământ să semneze o declaraţie pe proprie răspundere prin intermediul căreia se angajează să nu mai filmeze şi transmită pe reţelele de socializare aspecte petrecute în şcoală sub ameninţarea sancţiunilor.

Precizăm faptul că acest act nu poate produce efecte juridice, fiind lovit de nulitate. În cazul în care elevii semnează acest act, consimţământul acestora este obţinut prin violenţă (art. 1216, Cod Civil[1]), prin constrângerea morală exercitată asupra acestora, prin poziţia de putere deţinută de reprezentanţii şcolii asupra elevilor, cărora le este insuflată indirect temerea privind securitatea fizică şi emoţională pe care o au în acest liceu, mai ales în lumina revelării evenimentelor recente puternic abuzive.

Mai mult decât atât, obligarea elevilor la semnarea acestor acte, ce vizează restrângerea abuzivă a dreptului la liberă exprimare a elevilor din cauza publicării unor informaţii de interes public, cu ameninţarea sancţionării, reprezintă hărţuire[2] conform O.G. 137/2000 privind sancţionarea şi combaterea tuturor formelor de discriminare şi se sancţionează contravenţional.

”Considerăm reprobabilă atitudinea conducerii acestui Liceu, care în loc să dea dovadă de bună credinţă şi să gândească măsuri de remediere, se îndreptă tot împotriva copiilor şi îi obligă la restrângerea unor drepturi. Pentru această categorie de oameni nu există decât interesul personal şi prezervarea privilegiilor cu orice preţ. Inclusiv cu preţul suferinţei şi al vieţii unor copii izolaţi în spatele zidurilor şi uşilor închise. Nu este suficient că nu se pot exprima verbal, că nimeni din şcoală nu cunoaşte limbajul mimico-gestual, le interzicem orice canal de comunicare, exprimare şi protecţie într-un mediu dovedit a fi extrem de ostil”, declară Mădălina TURZA preşedinte CEDCD.

Ce spune un părinte 

Un părinte care are copilul la liceul respectiv susţine că a doua zi după incident conducerea şcolii au pus părinţii şi elevii să semneze formularele prin care le era interzis să filmeze şi să fotografieze în incinta şcolii. „Majoritatea părinţilor au semnat; Majoritatea sunt părinţi de la ţară şi au fost convinşi fără prea multe bătăi de cap. În plus, directoarea poate să fie foarte persuasivă”, susţine părintele care a dorit să rămână anonim de frica repercusiunilor care s-ar răsfrânge asupra copilului. 

Acesta spune că acest tip de comportament abuziv nu este o noutate: „În iarnă, am primit un formular pe care semnam că suntem de acord cu montarea de camere video, dar imaginile noi nu avem voie să vedem. Doar ei pot să le vadă. Ne-au pus să dăm în scris. Am semnat, n-aveam ce face. Am vrut de exemplu să văd ce mănâncă copiii, dar nu era voie să vedem. Aici problema e cu conducerea, profesorii sunt foarte faini”, spune părintele.

Marea majoritate a profesorilor nu cunosc limbajul mimico-gestual

Părintele confirmă că „marea majoritate a profesorilor şi angajaţilor nu cunosc limbajul mimico-gestual. Asta a stat şi la baza incidentului volent. Îngrijitoarea care a bătut eleva nu cunoştea limbajul acesta” Cum se înţeleg atunci cu elevii? „Copiii mai citesc pe buze”, explică părintele.  

Acesta precizează că de asemenea şcoala şi primăriile de unde sunt copiii nu acordă drepturile pe care le au elevii cu dizabilităţi: rechizite, ajutor de cazarmament, haine, normă de hrană, transport.

Ce s-a întâmplat

Părintele are şi el o variantă privind ceea ce s-a întâmplat, variantă pe care a aflat-o de la mai mulţi elevi: 

„Fetiţa era în zona scărilor, stătea pe o canapea şi butona la telefon. A venit supraveghetoarea şi a strigat la ea să se pregătească să meargă la culcare şi să închidă un geam. Fata, surdă fiind, n-a reacţionat. A strigat a doua oară verbal, fata din nou – nu auzit. Apoi a lovit-o peste mână. Fata era cu capul în telefon, vă daţi seama ce a simţit când dintr-o dată cineva a lovit-o peste mână. Apoi i-a văzut mimica feţei şi a înţeles că era nervoasă. A încercat să se apere, dar nu a dat în îngrijitoare. În schimb, îngrijitoare a înghesuit-o în colţ şi a început să-i dea. Asta mi-au spus copiii”. 

A doua zi dimineaţa, copiii nu au fost lăsaţi să intre în şcoală deoarece erau examene de Capacitate. „S-a mai dat Capacitate aici şi niciodată nu s-a interzis accesul elevilor care nu dădeau examenul”, susţine părintele.   

Reporterul „Adevărul” a sunat la şcoală pentru a obţine reacţii de la directoarea Zoe-Anica Piontchevici. Aceasta a refuzat să vorbească motivând că este serbare şi că revine cu un telefon. Până la scrierea articolului, directoarea nu a revenit. 

Citeşte şi

VIDEO Elevă de la Liceul pentru Deficienţi de Auz Cluj-Napoca, bătută de o pedagogă: „Te omor, te omor!“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite