Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Demolare eşuată a celui de-al doilea turn ca înălţime din România (VEZI POZE DE LA FAŢA LOCULUI)

0
11 Jan 2011 12:11:00
Autor: adevarul

Al doilea cel mai înalt turn din România nu a putut fi pus la pământ prin implozie. Baza acestuia a explodat, însă turnul de 204 metri nici nu s-a clătinat. Firma care se ocupă de demolarea acestuia, Proart Construct, a găsit vina: turnul e prea bine consolidat.

GALERIE FOTO DE LA EVENIMENT

UPDATE ORA 17.00: Claudiu Chira, viceprimar Dej: "E un eşec total pentru această firmă". Nicolae Bârla, cel care a coordonat montarea explozibilului: "Baza conică a turnului a fost mai consolidată decât ne aşteptam cu fier beton, fibră şi beton armat".

UPDATE ORA 16:34 Demolarea turnului a eşuat! Prima detonare a avut loc la ora 16.05, însă după ce norul de praf s-a risipit, cei prezenţi la Dej la operaţiunea de demolare au constatat că turnul a rămas în picioare, însă este mai mic cu 5 metri. Practic, în urma imploziei controlate, s-au distrus doar primii cinci metri ai turnului.

"Se pare că baza turnului ar fi mai consolidată decât ne-am fi aşteptat, iar firma de demolări face acum verificări să vadă ce anume nu a mers conform planului", a declarat Costan Morar, primarul Dejului.

Înainte de detonare

O nouă detonare va avea loc zilele următoare, mâine urmând să se stabilească toate detaliile.

UPDATE ORA 14:41 : Ultimele pregătiri pentru dărâmarea prin implozie a turnului de 204 metri de la combinatul din Dej sunt în toi. La eveniment participă poliţişti, pompieri, jandarmi, dar şi specialişti ai firmei zălăuane care s-a ocupat de montarea a 300 de kilograme de explozibil. Deşi era programată pentru ora 15.00, numărătoarea inversă va începe la ora 16.00.

S-au folosit 170 de kilograme de explozibil, montat în pereţii turnului

Deşi ceaţa densă se ridică cu greu, la eveniment participă zeci de spectatori, care stau la intrarea în combinat cu privirea aţintită spre turn.
Potrivit primarului Costan Morar, turnul este al doilea cel mai mare din ţară.

Vom reveni cu imagini şi video de la implozie

Motivul demolării turnurlori este acela de aduce zona la cota zero, ţinând cont de faptul că cele două nu mai sunt funcţionale de mulţi ani. În aceste condiţii, zona respectivă poate deveni în cele din urmă atractivă pentru investitori, menţionează infosomes.ro.

Contactat de adevarul.ro, Costan Morar, primarul municipiului Dej, a declarat că acţiunea va avea loc astăzi. „Va fi demolat prin implozie turnul de 204 metri, alături de încă unul. Se vor folosi câteva zeci de kilograme de explozibil“, a declarat primarul.

Traian Pop, reprezentantul firmei specializate din Zalău care s-a ocupat de demolare, a declarat înaintea operaţiunii că s-au pregătit 150 de kilograme de explozibil, şi anume dinamită. "Turnul se poate demola doar printr-o explozie dirijată, astfel încât să cadă într-o parte", a spus Pop.

Turnul, din beton şi fier-beton, este unul de evacuare a noxelor şi aparţinea fostei fabrici de fibre artificiale din Dej, care nu mai funcţionează din anul 1995.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările