VIDEO Cum să te fereşti de hoţi pe internet. Metoda mesajului fals al şefului către angajat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai multe cazuri de infracţiuni în mediul online sunt semnalate de la an la an în toată lumea, iar România nu face excepţie. Infractorii s-au specializat în ultimul timp, iar metodele lor sunt tot mai ingenioase, astfel că tot mai mulţi oameni ajung să fie păcăliţi şi furaţi de aceşti hoţi.

Poliţia Română, împreună cu Europol şi Federaţia Europeană a Băncilor, derulează o campanie de prevenire a celor mai întâlnite tipuri de fraude în mediul online. 

Campania de prevenire a fraudelor comise pe internet se derulează anual în luna octombrie, în cadrul  European Cyber Security Month – Luna Europeană a Securităţii Cibernetice.

Cum te pot înşela hoţii în mediul online. Recomandările poliţiştilor

Frauda „Mesaj de la şef -  CEO“ vizează angajaţii autorizaţi să efectueze plăţi. Autorul sună sau trimite un e-mail, pretinzând că este unul dintre managerii companiei şi îi determină să plătească o factură falsă ori să efectueze un transfer din contul firmei.

Recomandări pentru prevenirea acestui tip de fraudă:

Pentru angajatori:

-  fiţi conştienţi de riscuri şi asiguraţi-vă că angajaţii sunt informaţi şi conştienţi;

-  încurajaţi-vă angajaţii să proceseze cererile de plată cu prudenţă;

- implementaţi protocoale interne privind plăţile;

- puneţi în aplicare o procedură pentru a verifica legitimitatea cererilor de plată primite prin e-mail;

- actualizaţi securitatea tehnică.

Pentru angajaţi:

- aplicaţi în mod strict procedurile de securitate pentru plăţi şi achiziţii publice. Nu trebuie omisă nicio etapă!

- verificaţi întotdeauna cu atenţie adresele de e-mail atunci când gestionaţi informaţii sensibile/transferuri de bani. Fraudatorii folosesc adesea e-mailuri de tip copycat, unde un singur caracter diferă de original;

- dacă aveţi îndoieli cu privire la un ordin de transfer, e de preferat să consultaţi un coleg competent, chiar dacă vi s-a solicitat discreţia;

- nu deschideţi niciodată link-uri sau ataşamente suspecte primite prin e-mail. Trebuie acordată o atenţie deosebită când se verifică email-urile personale pe computerele companiei;

- restricţionaţi informaţiile şi acţionaţi cu prudenţă în ceea ce priveşte mediile sociale;

- dacă primiţi un email sau un apel suspect, trebuie întotdeauna să informaţi departamentul IT.

În zilele următoare o să prezentăm şi celelalte tipuri de fraude, împreună cu un set de recomandări, pentru creşterea gradului de informare a publicului general şi evitarea acestor fraude.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite