VIDEO Cum funcţionează aplicaţia care ar putea ajuta la oprirea SARS-CoV-2. A fost realizată de patru tineri români şi premiată la o competiţie internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă formată din patru tineri români a dezvoltat o aplicaţie care ar putea ajuta la stoparea pandemiei Covid-19. Cu această aplicaţie, ei au câştigat un hackaton internaţional la care au luat parte 145 de participanţi.

Dana Andrioaie, Alexandru Botici, Robert Mihai Colca şi Darius-George Oanea au format echipa câştigătoare. Cei patru au realizat în doar 48 de ore aplicaţia care le-a permis să câştige competiţia organizată în perioada 14-16 aprilie de o echipa de studenti români in străinatate (Technische Universität München, University of Manchester, Ludwig Maximilian Universität München) cu sprijinul Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii din Bucureti.

Întreaga competitie a constat în găsirea unei soluţii pentru combaterea Covid-19. Competitorii au avut la dispozitie 50 de ore pentru a dezvolta un prototip functional, un pitch/video al proiectului precum şi o descriere a aplicaţiei în care să menţioneze, printre altele, scopul, benficiarii şi oportunităţile ulterioare de dezvoltare.

Ce face aplicaţia

În cadrul competitţei au fost 5 teme: Domeniul medical,Viaţa de zi cu zi, Business, Comunitate şi vecinătate, Educaţie şi cultură. „Noi am abordat tema Comunitate şi Vecinătate şi am dezvoltat o aplicaţie de distanţare socială datorita rolului cheie pe care aceasta îl joacă în prevenirea riscului unui al doilea val al pandemiei”, a explicat Dana Andrioaie.

Ideea le-a venit în timp ce şi-au pus câteva întrebări, încercând să găsească şi răspunsurile. Astfel, tinerii au pornit de la ideea că statisticile arată că aproximativ 25% din transmisiile de coronavirus au fost în stadii presimptomatice, ceea ce înseamnă că virusul poate fi răspândit de persoane care nu ştiu că îl au. Dar dacă o persoană este sănătoasă? Este „mai” etic să meargă la supermarket sau să comande mâncare şi alimente acasa expunându-i în consecinţă pe alţi lucrători la riscuri mărite? Şi totuşi, faptul de a nu merge la supermarket nu afectează economia? Este oare responsabil să mergem la alergat sau să desfăşurăm activităţi fizice într-un parc aglomerat? Cum ştim că acel parc e aglomerat?

Aplicaţia trebuie să fie gratuită pentru toţi cetăţenii României pentru a-şi îndeplini scopul pentru care a fost creată. Dorim că aplicaţia să devină sursă oficială de informare şi să adăugăm: statistici 24/7 din toate judeţele cu informaţii despre echipele de voluntari, persoane ce necesită ajutor, precum şi toate ordonanţele şi declaraţiile oficiale legate de subiect. În acest fel se pot evita şi mesajele de tip spam care circulă în acest moment în România prin intermediul mesajelor telefonice. Aplicaţia ar putea fi dezvoltată şi pentru alte boli cu risc mare de contaminare precum gripă, rujeolă. Un avantaj major este faptul că vom câştigă independenţa pe un subiect de sănătate publică faţă de sistemul Google, Apple care dezvoltă o aplicaţie similară de tracing. 

„Cert este că distanţarea socială chiar şi în starea de alertă este vitală pentru a preveni un al doilea val al pandemiei şi o reîntoarcere în izolare. Viaţa va continua, oamenii vor reîncepe să meargă la serviciu, să meargă la doctor, să ingrijeasca bătrâni şi animale, să meargă la cumpărături, să facă o plimbare pentru sănătatea fizică şi mentală”, spun tinerii.

Pornind de la această realitate, ei au decis să dezvolte o aplicaţie care să fie cât mai simplu de utilizat.  Aplicaţia îi pune practic în gardă pe utilizatori dacă locul în care urmează să se deplaseze este aglomerat, dacă există persoane suspecte de Covid-19 şi nu în ultimul rând îi ajută să afle dacă ar putea dezvolta această boală

Cum se foloseşte

„Utilizatorul descarcă aplicaţia, răspunde la întrebări legate de istoricul medical - vârstă, boli cronice - şi istoricul de călătorie (ultimele 14 zile) şi într-o prima faza i se accordă un scor în funcţie de toţi aceşti factori. Aplicaţia presupune o monitorizare a simptomelor asociate COVID-19: tuse seacă, pierdere a odoratului, nas înfundat, temperatură ridicată. Pentru a proteja identitatea utilizatorului, generăm pentru fiecare un cod unic, astfel nu va apărea în baza de date cu nume şi prenume ci cu un cod de tip @feagewl5wfe5. Utilizatorul foloseşte conexiunea la internet şi localizarea pentru a vedea în timp real unde sunt zonele cu o densitate mare de persoane infectate, păstrând întotdeauna identitatea anonimă. Utilizatorul este înştiinţat când a intrat într-o rază de mai puţin de 2 metri faţă de alt utilizator şi de fiecare dată când întră într-o zona de risc (pe o rază de 15 metri)”, susţin tinerii.

În plus aplicaţia are următoarele funcţionalităţi: asistent de cumpărături, sistem de alertarea automată şi redirecţionare către cel mai apropiat spital. 

Asistentul de cumpărături arată în timp real nu numai numărul de persoane din orice magazin, cât şi numărul posibil de persoane infectate, etichetează un magazin sau farmacie cu steag verde, portocaliu, sau roşu - în funcţie de starea la momentul de timp respectiv şi redirecţionează utilizatorul către un interval orar mai puţin aglomerat sau către alt magazin, oferind în acelaşi timp şi cea mai sigură rută.

Avantajele sunt că utilizatorii pot să evite astfel locurile aglomerate şi persoanele posibil infectate. Iar prin reducerea fluxului de clienţi în magazin, se asigură astfel protecţie mărită şi pentru personalul din supermarket.

„Sistemul de alertare automată funcţionează în felul următor: timp de 14 zile sunt înregistrare automat în istoric persoanele cu care s-a intrat în contact, păstrând bineînţeles anonimatul. Astfel: dacă utilizatorul X a fost în ziua de 16.05.2020 la ora 16:00 în Parcul Herastru într-un anumit loc şi utilizatorul Y a fost în acelaşi loc, aceeaşi ora şi ulterior Y a fost infectat, utilizatorul X va primi o notificare în mai puţîn de o secundă că în ultimele 14 zile a intrat în contact cu o persoană infectată. Nu în ultimul rând, atunci când se intră într-un perimetru aglomerat sau cu persoane posibil infectate, utilizatorul primeşte o notificare de tip vibraţie pentru a evita acele zone”, spun realizatorii aplicaţiei.

În sfârşit, o altă funcţionalitate este şi redirecţionarea către cel mai apropiat spital. Aplicaţia monitorizează simptomele şi în caz pozitiv sau în caz de risc sau pur şi simplu informativ, pune la dispoziţia utilizatorul cel mai apropiat spital la doar un click distanţă.

Aplicaţia ar urma să fie gratuită

Autorii vor acum să meargă mai departe şi sunt deschişi să colaboreze cu autorităţile din România. 

„Aplicaţii similare sunt adoptate la nivel mondial, iar în unele ţări sunt controversate din cauza nerespectării unor aspecte ale intimităţii. Dorim să tratăm foarte serios acest aspect pentru că cetăţenii români să aibă încredere în aplicaţia destinată siguranţei lor, de aceea într-o etapă următoare, dacă există interes, dorim să lucrăm cu autorităţile competente pentru a asigura respectarea tuturor aspectelor vieţii private. Aplicaţia este dezvoltată pentru a fi funcţională peste tot în România. Momentan nu este lansată pe GooglePlay, AppleStore şi IoS, dar tocmai acesta ar fi planul”, au explicat tinerii.

În acest moment, în lume aplicaţii de tracing sunt deja utilizate în următoarele ţări: Franţa, Cehia, Macedonia, Italia, Islanda, Finlanda, Norvegia, Polonia, Olanda, Austria, Germania, Grecia, Ungaria, Norvegia, Rusia, Marea Britanie, China, Singapore, Coreea de Sud Israel, India, Georgia, Malaysia, SUA, Columbia, Canada, Australia, Ghana, Bahrain, Arabia Saudită, iar în Elveţia, Rusia şi Nouă Zeelandă sunt în curs de dezvoltare.

Nevoile de finanţare implică serverul, accesarea Google APIs, dezvoltare teste de depistare alături de un medic specializat, expert juridic pentru validarea aspectului protecţiei datelor, opţional dezvoltare tehnologie pentru a face switch automat pe bluetooh (în zone cu semnal slab: parcări subterane, în absenţa datelor), R&D în ce priveşte scalabilitatea şi pentru autobuze, optimizarea fluxului în magazine (ore exacte), lansare pe Google Play, IoS, Android.
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite