Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Gafele ministrului Educaţiei la Olimpiada Internaţională de Matematică: a greşit numele unuia dintre cei mai mari matematicieni români

6
8 Jul 2018 15:28:09
Autor: Remus Florescu
Ministrul Educaţiei, Valentin Popa. FOTO: Remus Florescu
Ministrul Educaţiei, Valentin Popa. FOTO: Remus Florescu

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a fost unul dintre invitaţii de onoare la ceremonia de deschidere a Olimpiadei Internaţionale de Matematică. Cunoscut pentru gafele pe care le face în discursurile sale, Popa nu a „dezamăgit” la Cluj. El l-a „botezat” pe unul dintre cei mai mari matematicieni români Grigore Moisil.

Antevorbitorii lui Valentin Popa i-au citat în discursurile lor pe poetul Lucian Blaga şi pe Grigore Moisil, unul dintre cei mai mari matematiciei români, considerat părintele informaticii româneşti. Deşi a avut discursul scris pe foaie, Popa a improvizat la început şi a gafat: „După Lucian Blaga şi Grigor Moisil daţi-mi voie să încep şi eu cu un citat din Galileo Galilei: Matematica este limba cu care divinitatea a scris universul.” Astfel, în loc să spună Grigore Moisil acesta l-a „botezat” Grigor pe „părintele informaticii româneşti” stârnind râsete într-o parte a Polivalentei clujene. Greşeala este cu atât mai mare cu cât Popa este absolvent al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor în 1989, iar din 2009 până în prezent a fost conducător de doctorat pe domeniul său.
 
 
 

„Matematica este un Esperando al ştiinţelor”

 
Ministrul nu s-a oprit aici cu gafele: „Tot ceea ce raţiunea poate pătrunde e definit sau poate fi definit prin Matematică. Matematica este un Esperando al ştiinţelor, iar modul în care aceasta este studiată în şcoală este relevant pentru dezvoltarea economică unei ţări, a unei societăţi.”
Cu siguranţă că ministrul Educaţie se referea la „Esperanto” – limbă artificială lansată în 1887 pentru a servi ca limbă internaţională auxiliară. De fapt, în varianta scrisă în limba engleză a discursului, care a fost afişată în timp real pe ecranul din spatele vorbitorilor, a apărut corect - „Esperanto”. 
 
La ceremonia de deschidere au participat cei peste 600 de concurenţi alături de delegaţi din peste 100 de ţări. Printrei cei care au vorbit s-au numărat preşedintele Klaus Iohannis, Radu Gologan - preşeditele Societăţii Române de Matematică, primarul Emil Boc şi zeci de matematicieni români. 
 
Citeşte şi
 
VIDEO Mesajul lui Iohannis pentru concurenţii la Olimpiada de Matematică: „Luaţi parte la una dintre cel mai importante competiţii de pe planetă”
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Radu Mircea
8.07.2018, 17:17:44

# Banalitati .... O stire , adevarata bomba de presa , ar fi fost sa aflam ca ocupantul scaunului lu' Spiru Haret a tinut un discurs in engleza , fara cusur , cu acentul potrivit , fara nicio greseala . Se spargeau televizoarele , crapau LCD-urile .... hi hi hi hi ....

+2 (2 voturi)
Octavian7678
9.07.2018, 10:03:58

Asa zic si eu. Pierde omul o litera si inlocuieste alta si, deodata, e stire de nivel national. Ca parca numai el ar fi putut avea emotii cand ai in fata reprezentanti din peste 100 de tari... In alta ordine de idei, omul nici nu ar avea studii universitare, de vreme ce, dupa autorul articolului, ar fi absolvit o facultate care nu exista in 1989. Dar nu mai e timp de documentare, tre' sa-i dai "lu' cititoru" subiecte de conversatie. Apreciasem pozitia Adevarului fata de stirea cu subiectele stiute de la BAC, lasand un copil sa-si vada de examene. Dar de data asta...

-1 (1 vot)
🖕
8.07.2018, 17:34:14

Păi după mintea ipochimenului, matematica este o „pamblică”.

+2 (2 voturi)
Banan Crudu
8.07.2018, 18:08:01

Interesant. Aflăm aşadar, din expunerea întâiului informatician al țării,că "modul în care aceasta(matematica nr.)este studiată în şcoală este relevant pentru dezvoltarea economică A unei ţări, a unei societăţi.” Eu aş completa " din păcate modul în care un asemenea individ ajunge ministrul educației este rău prevestitor pentru viitorul unei ţări, al unei societăţi” Semnat Alt Doktor în pamblici,fițuici şi plicuri cu euro.

+2 (2 voturi)
selmix selmix
8.07.2018, 23:16:39

Asa e, e al dracului de dureros ca Pamblica a ajuns ministru, dar dureros e ca si cel ce-l critica scrie, in acest articol, ,,presedite"... Un pic de profesionalism nu strica atunci când vrei sa faci pe deontologul... Zic si eu... Altfel, da, sunt de acord, vai de sufletul nostru pan-or pleca ipochimenii astia de la guvernare si cine stie cine le-o lua locul???!!!

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările