VIDEO Gala de decernare a premiilor TIFF, ediţia 2020. Actriţa Maria Ploae a fost răsplătită cu Premiul de Excelenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TIFF a învins pandemia, dar organizatorii au fost nevoiţi să ia măsuri speciale pentru a evita orice risc
TIFF a învins pandemia, dar organizatorii au fost nevoiţi să ia măsuri speciale pentru a evita orice risc

Filmul australian „Babyteeth: Prima iubire” a primit Trofeul „Transilvania", sâmbătă, 8 iulie, la Gala TIFF. Filmul lui Shannon Murphy a fost distins şi cu Premiul Publicului. La aceeaşi gală, Maria Ploae a fost premiată pentru întreaga sa activitate cu Premiul de Excelenţă.

Sute de cinefili asistă în această seară, în Piaţa Unirii din Cluj, la Gala Premiilor celei de-a 19-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, la Cluj. O ediţie specială, dacă este să se ţină cont de perioada dificilă în care are loc, dar şi de greutăţile cu care se confruntă organizatorii, din această cauză. 

Astfel, ţinând cont că România este una dintre puţinele ţări care nu a deschis teatrele şi cinematografele, preferând în schimb să redeschidă sălile de păcănele, absolut toate evenimentele TIFF au avut loc în aer liber, de la întâlnirile publicului cu actorii şi regizorii prezenţi la eveniment şi până la proiecţiile filmelor.

Actriţa Maria Ploae a fost răsplătită cu Premiul de Excelenţă TIFF pentru întreaga ei carieră. 

maria ploae tiff

Actriţa Maria Ploae. FOTO: TIFF

Filmul australian „Babyteeth: Prima iubire", de Shannon Murphy, a primit Trofeul „Transilvania”, dar şi  Premiul Publicului. „Babyteeth” spune povestea unei adolescente, Milla, care are probleme grave de sănătate. Când se îndrăgosteşte de Moses, un traficant, părinţilor Millei le pică cerul în cap. Dar prima iubire adevărată îi readuce fetei dragostea de viaţă şi nimic altceva nu mai contează. Milla le va arăta în curând tuturor cum trăieşti când nu mai ai nimic de pierdut. Astfel, ceea ce ar fi putut fi un dezastru pentru familie devine pe neaşteptate o şansă la izbăvire şi la atingerea graţiei în gloriosul haos al vieţii.

Documentarul „Acasă”, regia Radu Ciorniciuc, a câştigat Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, în valoare de 10.000 de euro (constând în role de film şi servicii de post-producţie), oferit de Cinelabs România. Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Conceptual Lab a fost acordat actriţei Evgeniya Gromova pentru rolul din „Fidelitate”.

Filmului Sora/ Sister, regia Svetla Tsotsorkova i-a fost este acordat Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO GO Romania.

Premiul publicului pentru cel mai popular film din secţiunea Zilele Filmului Românesc, în valoare de 1500 de euro, oferit de Dacin Sara a fost oferit filmului „Şi atunci ce este libertatea?”, în regia lui Andrei Zincă. Premiul a fost ridicat de actorul Cristi Popa.

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro, oferit de UCIN, şi servicii constând în echipament, cameră electrică şi grip, în valoare de 5.000 de euro, oferite de CutareFilm pentru „Kaïmós”, regia Sarra Tsorakidis.

Menţiunile speciale ale juriului Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj au răsplătit filmele „Bilet de iertare”, regia Alina Şerban, şi „Moartea şi cavalerul”, regia Radu Gaciu. Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, a fost oferit de Banca Transilvania filmului „Urma”, regia Dorian Boguţă.O menţiune specială în cadrul Zilelor Filmului Românesc a fost acordată filmului „Ivana cea Groaznică”, regia Ivana Mladenovic.

Tot în această seară au fost oferite premiile industriei de film la TIFF, după cum urmează: Eurimages Co-production Development Award, în valoare de 20.000 de euro pentru filmul Kretsul, regizat de Alexandra Likhacheva, produs de Anna Shalashina (WISH Media, Rusia).

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film unui film din secţiunea Zilele Filmului Românesc răsplăteşte filmul Totul nu va fi bine, regia Adrian Pîrvu şi Helena Maksyom.

Totodată, servicii de post-producţie oferite de Chainsaw Europe, în valoare de 25.000 de euro, au fost acordate către  Panopticon, regizat de George Sikharulidze, produs de Vladimer Katcharava - 20 Steps Productions (Georgia).

Premiul Transilvania Pitch Stop, oferit cu sprijinul Dacin Sara, în valoare de 3.500 de euro, a mers către proiectul Blue Banks, regizat de Andreea Cristina Borţun, produs de Gabriela Suciu-Pădureţu (Atelier de Film).

Organizatorii au oferit şi mai multe burse. Este vorba despre Bursa Alex. Leo Şerban, în valoare de 2500 de euro, oferită în parteneriat cu Conceptual Lab pentru Alexandra Tănăsescu, pentru proiectul Cultura la dubă.

Menţiunea specială în cadrul Bursei Alex. Leo Şerban, în valoare de 1000 de euro, acordată în parteneriat cu Conceptual Lab unui tânăr actor român care s-a remarcat într-un scurtmetraj sau un lungmetraj a cărui premieră a avut loc în 2019. Este vorba despre Cristi Popa pentru rolul din Monştri. Şi tot în această seară a fost acordatăenţiune specială în cadrul Bursei Alex. Leo Şerban, în valoare de 500 de euro criticului de film Victor Morozov, pentru volumul Peste graniţă. Cinema-ul românesc în context transnaţional.

Citeşte şi

VIDEO Protestul unui cunoscut regizor faţă de obligativitatea purtării măştilor în spaţiile deschise. „Dacă o să vă ceară mâine să mergeţi în mâini, aşa veţi face”

Cum va arăta TIFF, festivalul care începe vineri seara, la Cluj. Proiecţii de filme exclusiv în aer liber şi măsuri speciale de siguranţă pentru public

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite