VIDEO Mitropolitul Andrei al Clujului şi mitropolitul de Rwanda şi Burundi au ţinut Sfânta Liturghie la Mănăstirea Nicula

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfânta Liturghie este oficială joi, 15 august, la Mănăstirea Nicula de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi de Înaltpreasfinţitul Părinte Innocentios, Mitropolit de Rwanda şi Burundi.

Ca în fiecare an, mii de pelerini se află la Mănăstirea Nicula, de 15 august, cu ocazia Adormirii Maicii Domnului. Mulţi dintre aceştia sunt veniţi din alte zone ale ţării sau chiar din străinătate. De altfel, în acest an călugării au pregătit 15.000 de porţii de sarmale şi zeci de cozonaci pentru aceştia. 

Pe timpul desfăşurării slujbelor religioase prilejuite de hramul Mănăstirii Nicula, 33 de pompieri, un medic şi doi voluntari SMURD sunt prezenţi în perimetrul mănăstirii pentru a asigura răspunsul operativ, la nevoie, privind acordarea primului ajutor calificat şi să execute operaţiuni de evacuare a persoanelor şi stingere a incendiilor.Totodată, inspectorii de prevenire monitorizează tipurile de risc aflate în domeniul de competenţă premergător şi pe timpul desfăşurării evenimentului.

Un punct temporar pentru acordarea primului ajutor calificat este operaţional în perimetrul mânăstirii, în zilele de 14 şi 15 august, iar o ambulanţă SMURD este prezentă în permanenţă pentru transportul la spital, în caz de nevoie. O autospecială pentru stins incendii asigură prima intervenţie în caz de necesitate.

O mănăstire aparte

Mănăstirea Nicula este una dintre cele mai vizitate mănăstiri din România şi este faimoasă datorită icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni. De altfel, în jurul acestei icoane s-a dezvoltat pelerinajul în zonă. Icoana  a fost zugrăvită în anul 1691, de către preotul Luca din Iclod şi a fost realizată pe o scândură din brad, întărită cu două cingătoare de brad.

Icoana a ajuns prin mâna nobilului roman Ioan Cupşa, care a cumpărat-o de la preotul Luca şi a donat-o mănăstirii. Potrivit unor militari austrieci, icoana Maicii Domnului a lăcrimat încontinuu între 15 februarie şi 12 martie 1699. An de an, în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, icoana făcătoare de minune este scoasă din biserică, în timpul slujbei speciale cu ocazia Adormirii Maicii Domnului.

Citeşte şi

Ghid de supravieţuire pentru credincioşi în timpul pelerinajului de la Nicula. Este sau nu folositor spray-ul paralizant recomandat de episcopul Argeşului

ÎPS Andrei este nemulţumit, în mesajul de Sfânta Maria către credincioşi, de „participarea rară la slujbele bisericii”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite